- 20-12-2021
- 0 Comentarii
- 214
- 0
Cercetătorii climatici de la Universitatea Duke din Statele Unite au descoperit că defrișările masive din ultimii 15 ani a înrăutățit semnificativ condițiile de muncă pentru milioane de oameni. Creșterea temperaturii și umidității din cauza defrișărilor a redus numărul de ore de lucru sigure pe zi, raportează The Guardian. „Odată cu încălzirea și creșterea umidității, aceste zone de la tropice sînt deja pe punctul de a fi considerate favorabile sau confortabile pentru a lucra de dimineața pînă la prînz”, a spus Luke Parsons, autorul unui articol publicat în revista științifică One Earth. Defrișarea va continua doar să exacerbeze un climat deja nesigur la tropice și să amenințe viețile unui număr mare de oameni, a spus Parsons.
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că creșterea temperaturilor locale este direct legată de defrișare, deoarece copacii afectează direct răcirea zonei înconjurătoare. Pentru acest studiu, ei au analizat umiditatea, temperatura și datele satelitare din 94 de țări cu păduri tropicale, din 2003 pînă în 2018. Drept urmare, experții au descoperit că aproape 100 de mii de oameni, dintre care 90% locuiesc în Asia, au pierdut mai mult de două ore de lucru în fiecare zi. În plus, aproape cinci milioane de oameni, dintre care majoritatea sînt implicați în muncă grea în aer liber, pierd cel puțin o jumătate de oră de lucru în fiecare zi în timpul orelor „sigure”. Efectele defrișărilor și încălzirii climatice sînt resimțite în special în zonele defrișate: în America, doar 5% din suprafețele de pădure au pierdut 30 de minute pe zi sau mai mult din toate orele de muncă sigure, în timp ce mai mult de o treime din toate suprafețele de păduri defrișate au avut de suferit. Parsons a remarcat că unii dintre colegii săi nu au putut măsura cele mai precise daune aduse climei din cauza defrișărilor, deoarece este imposibil să vizitezi fiecare loc de muncă și să măsori momentul cînd oamenii au încetat să lucreze. Potrivit omului de știință, este foarte probabil ca mulți dintre ei să continue să lucreze la căldură și umiditate extremă, în detrimentul sănătății lor.
Beatriz Oliveira, cercetător la Școala Națională de Sănătate Publică din Brazilia, observă că expunerea la temperaturi extreme poate afecta starea de spirit și bolile mintale, poate reduce performanța fizică și psihologică și poate provoca tulburări de concentrare, oboseală și iritabilitate. Oamenii de știință de la Universitatea Duke susțin că rezultatele cercetării lor, pe lîngă beneficiile clare pentru mediu, oferă un stimulent economic pentru populația locală pentru a păstra pădurile intacte.
N.K.
- 30-09-2024
- 0 Comentarii
- 55
- 0
25.3 C