De la regină la împărăteasă: asta se întâmplă cînd votăm în dorul lelii.
  • 24-09-2024
  • 0 Comentarii
  • 91
  • 0

M-am apucat eu, naivul, prin 2022, cu doi ani înaintea alegerilor europarlamentare, să scriu patru articole despre ideologia fiecăruia
din cele patru mari partide europene – PPE, PS, Renew și EC,
în speranța că, publicîndu-le în Revista „România Mare” și apoi, distribuindu-le online prin toată social-media, ele vor ajunge la
români și aceștia vor înțelege de ce e important să voteze la alegerile europarlamentare cu un partid naționalist/ suveranist, ai cărui candidați să meargă să întărească rîndurile EC, adică ale Partidului Conservator European, pentru a-i pune frînă „damei de pică” de la Bruxelles.
„Cînd Ursula von der Leyen și-a făcut publică echipa pentru următoarea Comisie Europeană, ea le-a închis gura celor care se îndoiesc cu privire la adevărata față a jupînesei la Bruxelles.
Pe măsură ce a dezvăluit publicului cei 26 de comisari și rolurile lor, un aspect a fost imediat clar: ea ar avea control neîngrădit asupra politicii Uniunii Europene. În cîteva minute, a responsabilizat una dintre cele mai puternice țări din Uniunea Europeană, și-a susținut prietenii și a diluat portofolii puternice împărțindu-le între mai mulți oameni. «Ea va deține și mai mult controlul asupra tuturor», a spus un oficial al UE căruia, ca și altora citați în acest articol, i s-a acordat anonimatul. Cine a crezut că este posibil?
A fost punctul culminant a lunilor de strategie publică și privată menită a elimina vocile din primul ei mandat ca președinte al Comisiei Europene. Din prima echipă nu a mai rămas nici un personaj negativ. Personalități precum Thierry Breton din Franța și Frans Timmermans din Țările de Jos au dispărut acum.
În timpul primului său mandat – în care s-a confruntat cu o pandemie globală și un război în pragul UE – și-a dezvoltat o reputație de conducător care ia decizii unilaterale, își depășește fișa postului, exclude alți lideri ai UE din luarea deciziilor și vorbește doar cu o mînă de consilieri. Drept urmare, ea și-a cîștigat porecla Regina Ursula la Bruxelles.
În dimineața în care von der Leyen a anunțat cea de-a doua echipă de top, ea a refuzat să spună membrilor Parlamentului European, partenerilor săi în procesul de aprobare a comisarilor, cui îi va atribui postul. În schimb, a părăsit o întîlnire cu liderii de vîrf ai Parlamentului și a intrat direct într-o conferință de presă în care a dezvăluit toate detaliile. Ulterior, Ursula a fost acuzată de «dispreț» față de Parlament. Cu cîteva ore înainte, ea i-a convins pe francezi că i-ar oferi comisarului nominalizat o slujbă importantă dacă l-ar schimba pe Breton. Marți, cînd ea a dezvăluit fișele postului, ei și-au dat seama că fuseseră înșelați primind o poziție mai puțin importantă. «Oricine credea că ar fi putut să-și schimbe stilul, voința ei de a păstra controlul strict, a fost cel puțin naiv», a spus un diplomat al UE.
Limbajul public în jurul celor 26 de comisari, unul din fiecare țară membră a UE (în afară de Germania, pentru că von der Leyen este comisarul acesteia), a fost diplomatic, dacă nu asigurator fiindcă ea le-a spus că sînt egali.
Rupînd vechea organigramă, von der Leyen a spus că eliberează Comisia de rigidități făcînd instituția mai puțin ierarhică. Ea a susținut că ar permite o mai mare cooperare între comisari și funcționarii publici și le va oferi o responsabilitate egală de a-și îndeplini prioritățile. Însă diplomații și oficialii UE, inclusiv unii dintre propriii ei angajați din Comisie, spun că noua sa structură îi va permite lui von der Leyen să se dezvolte și să cucerească. «Nu cred că este o problemă, ci o caracteristică a sistemului noului parlament», a spus René Repasi, care conduce socialiștii germani în Parlamentul European, despre strategia lui von der Leyen.
În timp ce socialiștii, a doua cea mai mare forță politică din Parlamentul European, și-au asigurat un mega portofoliu pentru Spania prin Teresa Ribera, în alte părți au rămas cu portofolii mai puțin importante și cu titluri de post umflate. Von der Leyen a anunțat că românca Roxana Mînzatu va fi vicepreședinte executiv. De asemenea, ea a creat o echipă formată din oameni de încredere precum Maroš Šefčovič din Slovacia, Valdis Dombrovskis din Letonia și olandezul Wopke Hoekstra pentru a fi «cîinii de pază» care îi țin în frîu pe noii lor colegi, a spus un alt diplomat al UE.
Ea a fost chiar nemiloasă cu aliatul ei Emmanuel Macron, care, împreună cu cancelarul german de atunci, Angela Merkel, a făcut-o să obțină înapoi postul în Comisie în 2019.
Cu o zi înainte de anunțul ei, Franța l-a schimbat pe Thierry Breton cu mai puțin experimentatul Stéphane Séjourné, fiindu-i garantat un rol mai puternic de către von der Leyen. Însă oficialii francezi consideră că von der Leyen l-a jucat pe Macron, oferindu-i protejatului său Séjourné o slujbă mai slabă decît cea pe care o avea Breton. Macron «a schimbat pe cineva care a îndrăznit să se ridice împotriva lui von der Leyen pentru cineva cu o personalitate mult mai slabă», a spus un alt diplomat al UE. Acesta a adăugat că marea teamă a Parisului înaintea alegerilor europene din iunie trecut a fost un von der Leyen încurajat.
«Logica încearcă să îmbunătățească structura și capacitatea de coordonare, aceasta este logica din spatele ei», a spus oficialul. «Dar... la sfîrșitul zilei, Comisia este cea care decide chestiunile politice pe care le avem în față».
În primul rînd, liderii puternici care au condus UE sînt slăbiți, lăsînd un gol pe care von der Leyen vrea să-l umple. Macron a suferit o pierdere majoră la alegerile europene din iunie față de extrema dreaptă și apoi a trecut printr-un vot național puternic. Cancelarul german Olaf Scholz este îngrijorat de propriul său viitor, iar premierul polonez Donald Tusk este preocupat de politica internă. «Nu trebuie s-o înveți pe von der Leyen cum să joace jocul puterii. Ea a văzut vidul lăsat de capitalele europene și a sărit în el», a declarat un alt oficial. Ea este, de asemenea, norocoasă că fostul prim-ministru portughez António Costa a fost ales de liderii UE drept omologul său la Consiliul European. El poate fi respectat pe scară largă, dar nu se așteaptă să se întoarcă împotriva lui von der Leyen (și, cu siguranță, este puțin probabil să se bată cu ea, așa cum a făcut-o șeful Consiliului, Charles Michel).
Totuși, von der Leyen nu va putea conduce pe deplin Europa singură în următorii cinci ani.  Ea are nevoie de Parlamentul European să dea undă verde echipei sale, astfel încît să poată începe lucrul – mai devreme sau mai tîrziu. Și von der Leyen trebuie să-i țină pe liderii europeni și pe ambasadorii lor la Bruxelles suficient de aproape pentru a se asigura că vor fi de acord cu planurile ei pentru viitorul Europei și că își vor deschide portofelele pentru a i le sponsoriza”.
Cum era povestea aia cu democrația din Uniunea Europeană? Din ce văd, coana mare Ursula se pregătește să pună de o dictatură de tip nou, în care să facă doar ce-o taie capul pe ea. Sigur, femeia e nepotrivită pentru postul pe care-l ocupă fiindcă o să ne bage pe toți în cofă, cum scriam acum cîteva numere, însă nu asta e problema: problema este că mai mult de jumătate din europeni, fie că sînt PP-iști, fie că sînt PS-iști, sau Renew-iști, au ajutat prin votul lor la înscăunarea acestei individe în fruntea Uniunii.
Acum, dragi români care sînteți nemulțumiți de cucoana ata, dar ați votat la alegerile europarlamentare cu PSD, PNL și USR ai căror candidați s-au dus exact în grupurile parlamentare europene numite mai sus, care au votat-o și o susțin pe „dama de pică” a Europei, nu vă enervați prea tare, ci gîndiți-vă că lipsa de informație duce la astfel de consecințe, iar peste 4 ani cînd va fi să votați la europarlamentare, votați și voi cu partidul românesc care-și trimite oamenii în grupul europarlamentar Conservator, nu cu altele. Bine?
IOAN TEODOR

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite