
- 23-01-2023
- 0 Comentarii
- 443
- 1
Pînă acum, în articolele mele am inserat diverse puncte de vedere prezentate de presa occidentală, în special de cea anglo-americană, toate referitoare la războiul din Ucraina. Am procedat astfel fiindcă am considerat că este în beneficiul nostru să cunoaștem intențiile „alor noștri”, și nu pe ale inamicului. Astăzi am să trec „de cealaltă parte a baricadei” ca să observăm împreună narativele inamicului, cum se spune mai nou.
Voi cita în special din cunoscuta agenție rusească de știri TASS, ca să vedem cu toții ce părere au rușii despre acest al III-lea Război Mondial. Voi începe cu o declarație din 19 ianuarie, a ambasadorului rus la Washington, care a comentat declarațiile purtătorului de cuvînt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, despre posibilitatea efectivă a forțelor armate ucrainene de a lovi peninsula Crimeea folosind arme americane: „Putem afirma că retorica oficialilor americani este Departamentul de Stat, prin afirmații de genul «Crimeea este Ucraina», și că Forțele Armate ale Ucrainei pot folosi arme americane pentru a-și proteja teritoriul; împinge, în esență, regimul de la Kiev să comită atacuri teroriste în Rusia. Auzind astfel de remarci de la Washington, criminalii de la Kiev vor simți din nou o permisivitate totală“.
„Riscurile de escaladare a conflictului vor crește, a spus Antonov, citat de serviciul de presă al ambasadei. Între timp, potrivit aceluiași diplomat rus, jurnaliştii americani suţin o asemenea atitudine a administraţiei SUA şi justifică loviturile regimului de la Kiev împotriva Crimeei”. Mai departe, se arată în același articol: „«Se spune că MLRS HIMARS american, precum și vehiculele de luptă ale infanteriei Bradley, ar putea fi folosite în viitor pentru a lansa ofensiva în direcția Crimeei. Comentatorii cred naiv că Rusia nu va răspunde la atacurile de pe teritoriul său», a menționat el. Ar trebui să fie clar pentru toată lumea – vom distruge orice arme furnizate regimului lui Zelensky fie de Statele Unite, fie de NATO”, a subliniat Antonov.
Cum vedeți, pentru ruși Crimeea e Rusia, iar orice atac asupra ei va declanșa războiul de apărare al patriei, război care în ultimii 200 de ani a avut succes și în fața lui Napoleon și a lui Hitler. Diplomatul rus a mai subliniat că „alimentarea Ucrainei cu materiale din SUA sau din alte țări NATO nu va duce decît la o creștere a victimelor civile și va crea dificultăți suplimentare în fosta republică sovietică. Gîndiți asupra tezelor președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Este pur și simplu imposibil să înfrîngi Federația Rusă. Victoria va fi a noastră”, a conchis Antonov.
Observați faptul că el vorbește despre Ucraina ca despre o fostă republică sovietică, iar asta, în opinia mea are implicații mai adînci decît adevărul istoric. Sînt sigur că între ucraineni și ruși există legături strînse după ce au muncit împreună în cadrul aceleiași țări, au avut același dușman comun – SUA și au gîndit la fel. Îmi vine greu să cred că generații de ruși și ucraineni care au crescut împreună nu au un fond comun de valori și chiar de amintiri și se pot urî de moarte. Apoi, siguranța cu care Antonov afirmă că țara lui pur și simplu nu poate fi învinsă transmite la nivel social și politic un semnal puternic că rușii se vor bate pînă își vor atinge obiectivele.
În continuare, spicuiesc dintr-o revistă a presei ruse cîteva articole publicate în aceeași zi, în care se vorbește despre faptul că „Rusia se concentrează asupra industriei de apărare în mijlocul operațiunii speciale, înalți oficiali ai Ministerului de Interne ucrainean au fost uciși într-un accident de elicopter, iar NATO nu anticipează că acest conflict din Ucraina se va încheia în curînd”. Dacă ziariștii ruși consideră că se află „la mijlocul războiului din Ucraina”, înseamnă că vom mai avea încă un an de război pînă la sfîrșitul preconizat de ruși. Adică, după mult trîmbițata ofensivă rusă din primăvară o să ne îndreptăm spre negocierile de pace, conform celor sugerate de ei. Pînă atunci să vedem ce scriau, pe 19 ianuarie, ziarele rusești.
Cotidianul Vedomosti: „Putin numește industria de apărare cel mai important factor în operațiunea specială. Președintele Vladimir Putin s-a întîlnit miercuri cu lucrătorii de la Uzina Obukhov din Sankt Petersburg și a subliniat importanța activităților complexului militar-industrial ca unul dintre motivele victoriei în operațiunea militară. Ratele producției de arme din Rusia vor continua să se accelereze pe tot parcursul anului”. Potrivit preşedintelui, „din perspectiva victoriei, care este inevitabilă, sînt cîteva lucruri care nu au dispărut şi care stau la baza victoriei noastre. Aceasta include unitatea și solidaritatea rușilor și, în general, a poporului rus multinațional, curajul și eroismul luptătorilor noștri în operațiunea militară specială și pe linia frontului și, desigur, munca complexului militar-industrial, întreprinderi ca a ta, și oameni ca tine și întreaga economie”, a spus el. Putin a adăugat că problema acordării unei amînări a recrutării lucrătorilor complexului militar-industrial este în curs de revizuire și poate fi abordată în viitorul apropiat. Mai departe, se arată că „Ritmul producției de arme este în creștere, dar acestea nu se pot extinde în cîteva luni pentru a echipa pe deplin formațiunile create în urma mobilizării parțiale și, în același timp, a compensa pierderile”, a declarat ziarului o sursă din industria de apărare. „Pregătirea și echiparea unităților este în desfășurare”, a menționat Viktor Murakhovsky, redactor-șef al revistei Arsenal of the Fatherland.
Două chestiuni am reținut de aici: faptul că poporul rus multinațional este unit și solidar și faptul că ritmul producției de arme crește pentru a înlocui pierderile. Ați auzit pe undeva că ritmul producției de arme din SUA și UE este în creștere? Eu nu. Am auzit însă de faptul că din depozitele de armament ale SUA și UE pleacă arme spre Ucraina. Adică se golesc. Mai departe.
Nezavisimaya Gazeta scrie: „Înalți oficiali ai Ministerului de Interne ucrainean au murit într-un accident de elicopter. Miercuri dimineață, un elicopter în care se afla ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, primul său adjunct și secretarul său de stat s-a prăbușit în apropierea unei grădinițe din Brovary, regiunea Kiev. Ca urmare, 17 persoane au fost ucise și alte 30, inclusiv copii, au fost rănite. Potrivit oficialilor de securitate ucraineni, se analizează toate scenariile posibile. Experții înclină spre echipamentul defect ca fiind cea mai probabilă cauză a accidentului, dar nu au exclus posibilitatea unui sabotaj. Kievul ar putea încerca să folosească situația pentru a da vina pe Rusia și a obține acces la noi arme. Serviciul de Securitate ucrainean a deschis o anchetă preliminară în urma accidentului. Există mai multe explicații posibile pentru catastrofă, inclusiv o încălcare a regulilor de zbor, o defecțiune tehnică a elicopterului sau încercări premeditate de a distruge vehiculul. Avînd în vedere realitățile actuale, cea mai realistă cauză a accidentului pare să fie o defecțiune a echipamentelor, a declarat expertul militar rus Yuri Knutov. Service-ul tehnic în Ucraina este insuficient și adesea nu există suficiente piese de schimb sau sînt fabricate folosind produse contrafăcute. Cu toate acestea, nu poate fi exclusă posibilitatea unui sabotaj. Expertul consideră că Rusia a fost puțin probabil implicată în incident, deoarece armata rusă nu ar folosi rachete la o distanță atît de mare, iar trimiterea unei forțe de sabotaj în interiorul teritoriului ucrainean ar fi inacceptabilă. În plus, era necesară cunoașterea rutei elicopterului, care a fost ținută secretă. Cu toate acestea, potrivit lui Knutov, regimul de la Kiev ar putea încerca să dea vina pe Rusia pentru ceea ce s-a întîmplat pentru a-și crea un mediu mai favorabil la summitul Ramstein de vineri și pentru a obține o aprovizionare cu noi sisteme de apărare aeriană, precum și cu tancuri grele de la NATO”.
Observați repetarea ideii de sabotaj, sugerînd că nu toți ucrainenii sînt de partea lui Zelenski și că tehnica folosită de armata ucraineană e una depășită și prost întreținută. De asemenea, avertizează societatea rusă asupra încercării folosirii de către adversar a acestui accident pentru a obține arme și tancuri grele de la NATO.
Despre încheierea conflictului, același ziar rus spune că „NATO nu se așteaptă la încheierea rapidă a conflictului din Ucraina. Confruntarea armată dintre Rusia și Ucraina este puțin probabil să se încheie în 2023, ceea ce înseamnă că NATO ar trebui să-și extindă sprijinul pentru Kiev, au declarat părțile la o reuniune a comitetului militar al alianței la Bruxelles. Țările membre NATO sînt împinse să mărească semnificativ cheltuielile pentru apărare și să facă schimbări pentru ca acestea să faciliteze războiul în era digitală. Reuniunile Comitetului Militar NATO sînt de obicei urmate de adoptarea unor decizii care afectează toți membrii blocului. Și de această dată, șefii de stat major s-au întîlnit timp de două zile înainte de a noua conferință Ramstein, unde NATO este așteptată să ia o decizie privind aprovizionarea armatei ucrainene cu tancuri Leopard-2. Mai multe țări sînt dispuse să le transfere, dar numai cu aprobarea țării producătoare, Germania. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a încurajat membrii Comitetului Militar al NATO să fie pregătiți pentru creșterea bruscă cheltuielilor pentru apărare și producția de arme. El a spus că a depășit cifra de 2% din PIB pe care statele membre ale alianței ar trebui să o cheltuiască pentru nevoile de apărare, a cerut îmbunătățirea capacității de producție a NATO pentru arme și muniții și a folosit conflictul ucrainean-rus ca o lecție. Geoană a avertizat, de asemenea, asupra subestimării capacității militare a Rusiei și a sfătuit pe toată lumea să se pregătească pentru un conflict lung. NATO, în alți termeni, se așteaptă să sufere o restructurare radicală. Organizația evoluează acum într-un bloc militar cu drepturi depline, cu un potențial inamic și obiective de atins”.
Mi se pare foarte interesantă exprimarea „țările membre NATO sînt împinse să mărească cheltuielile”, fiindcă sugerează că nu toate își doresc creșterea cheltuielilor militare în beneficiul SUA, astfel încît sînt constrînse să o facă, de unde posibile fisuri în blocul militar. Le indică cetățenilor să stea liniștiți, că inamicul nu e la fel de unit și solidar ca poporul multinațional rus, iar asta ar putea ajuta la înfrîngerea sa.
O atenție deosebită se alocă normalizării relațiilor dintre Beijing și Washington, ne relevă ziarul Kommersant care scrie despre faptul că „Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va vizita Beijingul la începutul lunii februarie, așa cum au convenit liderii americani și chinezi la conferința G20 de la Bali, potrivit Departamentului de Stat al SUA. China a confirmat, de asemenea, pregătirile pentru vizită, care va fi prima încercare de a repara relațiile dintre Washington și Beijing, care au atins minimul anul trecut. Fostul secretar de stat Henry Kissinger din Davos a cerut, de asemenea, reluarea dialogului dintre cele două superputeri”. Rușilor le-ar place foarte tare ca cele două superputeri actuale să fie în conflict, fiindcă asta le-ar aduce lor un profit și probabil de aceea monitorizează atent situația.
Din articolele presei ruse reiese clar faptul că opinia publică locală și-a dat seama că operațiunea lor specială s-a transformat într-un război contra SUA, lucru pe care Serghei Lavrov îl declară pentru TASS: „Occidentul condus de SUA nu permite Ucrainei să ia propriile decizii și decide pentru Ucraina fără participarea Kievului. Auzim adesea afirmații din Occident că «nu se poate spune un cuvînt despre Ucraina fără Ucraina». Dar, de fapt, Occidentul ia decizii pentru Ucraina”, a spus Lavrov, vorbind la conferința de presă anuală despre rezultatele diplomației ruse în 2022. „Ei au interzis deja președintelui ucrainean Volodimir Zelensky să ajungă la un acord cu Rusia la sfîrșitul lunii martie. Occidentul a decis pentru Ucraina și a făcut-o în numele Ucrainei fără Ucraina”, a menționat înalt diplomatul rus. Vorbind despre negocierile din martie 2022, cînd Moscova a susținut inițiativa propusă de Kiev privind soluționarea conflictului, Lavrov a subliniat că Occidentul a fost cel care „a reținut Ucraina cu asprime”. „De atunci, mulți reprezentanți occidentali au recurs la diverse tonuri în numeroase ocazii, spunînd că este încă prea devreme pentru a reveni la negocieri, deoarece Ucraina trebuie să fie aprovizionată cu mai multe arme pentru a putea relua discuțiile din poziții mult mai puternice”, a adăugat ministrul rus. Lavrov a mai spus că Moscova va răspunde serios oricărei propuneri demne de remarcat înaintate de Statele Unite.
În concluzie, rușii sînt convinși de victoria lor în războiul din Ucraina, (așa cum e și presa anglo-americană de victoria coaliției democratice) pe care îl duc contra SUA și estimează că îl vor încheia în următoarele 12 luni. O să vedem dacă va fi așa sau nu și promit că pe viitor am să citesc și articole din presa rusă pentru ca astfel să avem imaginea completă a situației de pe frontul din Ucraina.
NICU MARIUS MARIN,
antreprenor HORECA
18.5 C