De ce neagă omenirea amenințările climatice evidente și nu se teme de dezastre? (2)
  • 09-11-2021
  • 0 Comentarii
  • 57
  • 0

Încălzirea globală - o conspirație
a guvernului mondial (2)
Scepticii, destul de ciudat, pot fi găsiți printre oameni de știință celebri. De exemplu, unul dintre cei mai mari experți ai lumii în furtunile tropicale și un pionier în prognoza ciclonilor tropicali, profesorul de la Universitatea din Colorado, William Mason Gray, a susținut că încălzirea globală de după Războiul Rece a luat locul URSS ca inamic pentru poporul american. Specialistul și-a exprimat opinia conform căreia scopul creatorilor teoriei a fost organizarea unui guvern mondial și controlul total asupra populației Pămîntului.
Intelectualul și showman-ul rus Anatoly Wasserman are îndoieli cu privire la schimbările climatice. După ce a devenit deputat al Dumei de Stat în 2021, Wasserman a început să dezmintă în mod activ „mitul” încălzirii globale. La conferința internațională „Petersberg Climate Dialogue” din mai, secretarul general al ONU Antonio Guteris a declarat că temperatura Pămîntului pentru 2020 a arătat un nivel record în trei milioane de ani și a cerut guvernelor să ia măsuri urgente. „Guterres minte. Există date obiective despre temperatura planetei în ultimii 500.000 de ani și nu corespund informațiilor emise de secretarul general al ONU”, a comentat discursul Wasserman. Jurnalistul a făcut referire la un studiu care a confirmat „efectul de răcire al gazelor cu efect de seră descoperit încă din 1909”. Wasserman a explicat cererile lui Guterres „cu scopul de a pune sub control întreaga industrie energetică mondială și, prin aceasta, întreaga producție mondială”.
Oponenții capitalismului
caută să oprească dezvoltarea economică a planetei
În 2007, premiera documentarului britanic „The Story of a Deception, or Global Warming”, prezintă tema schimbărilor climatice, care sînt numite „o industrie globală de miliarde de dolari, creată de ecologiști fanatici anti-industriali”. După lansarea filmului, regizorul Martin Darkin a spus că munca sa va schimba cursul istoriei, iar „în cinci ani, ideea că efectul de seră este cauza principală a încălzirii globale va fi considerată o totală prostie”. De asemenea, Darkin contestă afirmația conform căreia schimbările climatice sînt cauzate de activitățile umane. Această teorie, în opinia sa, a fost inventată de oponenții capitalismului, dezvoltării economice, globalizării și industrializării. Filmul a cîștigat faima mondială, în 2009 fiind prezentat pe principalul canal federal din Rusia.
Teoria conform căreia încălzirea globală a fost inventată de radicalii de stînga este deosebit de populară în Statele Unite, unde majoritatea populației este încă foarte precaută față de ideologia socialistă și susținătorii acesteia. Senatorul James Inhof a împărtășit acest punct de vedere. Cînd colegul său conservator Donald Trump a ajuns la putere în 2017, Inhof a comentat public politica privind schimbările climatice a fostului președinte american Barack Obama: „Era aceea s-a încheiat. Dar extremiștii liberali nu vor renunța. Obama a creat o cultură a radicalilor și alarmiștilor, iar aceștia vor încerca să ne învingă, deoarece fostul președinte i-a sfătuit pe aliații săi ideologici să rămînă vigilenți”. Această declarație a fost făcută de politician la o conferință pe tema schimbărilor climatice, organizată de Institutul Heartland. De la sfîrșitul secolului trecut, acest centru de cercetare a fost numit „forța lider în Statele Unite, care promovează negarea încălzirii globale”.
Încălzirea planetei -
o invenție a climatologilor lacomi
Unii oponenți ai teoriei încălzirii globale cred într-o conspirație a specialiștilor din domeniul climatic. Potrivit scepticilor, experții falsifică datele despre cauzele și consecințele creșterii temperaturii pe Pămînt de dragul finanțării guvernamentale și al premiilor științifice. În Statele Unite, există o coaliție de 23 de asociații publice, numită Cooler Heads, care susține în mod deschis această idee. Și în Australia există o organizație similară: Grupul Lavoisier. Ambele formațiuni caută să împiedice guvernele mondiale să lupte împotriva încălzirii globale.
Meteorologul și fondatorul canalului american de televiziune The Weather Channel, John Coleman, susține ideea falsificării științifice și explică: „Dacă oamenii de știință efectuează cercetări care provoacă îngrijorare cu privire la viitorul planetei, vor primi recunoaștere pe scară largă și respect universal, precum și premii științifice și, foarte important, li se vor oferi mai mulți bani. pentru cercetare”. Urmînd mulți oponenți ai încălzirii globale, Coleman nu a omis să numească teoria – „cea mai mare înșelătorie din istorie”. Unii oameni de știință ruși susțin și conceptul de falsificare a datelor. De exemplu, oceanologul și membrul Academiei Ruse de Științe Gennady Matishov a declarat, în repetate rînduri, că încălzirea globală a fost inventată de fostul vicepreședinte american Al Gore, pentru a primi Premiul Nobel pentru Pace.
Credința într-o conspirație a climatologilor a fost puternic întărită de incidentul din 2009 numit „Climategate” (sufixul ,,-gate” este folosit în engleză în denumirea scandalurilor publice prin analogie cu Watergate). Cu puțin timp înainte de Conferința Mondială a ONU privind Încălzirea Globală de la Copenhaga, din 2009, serverul Departamentului de Cercetare Climatică al Universității din East Anglia a fost spart. Făptuitorii au furat mii de e-mailuri din corespondența corporativă, care s-au răspîndit rapid pe internet. Conform analizei arhivei de corespondență, oamenii de știință au ascuns informații despre climă de la oponenții teoriei și au distorsionat rezultatele observațiilor. Scepticii, inclusiv șeful Institutului Heartland, i-au acuzat pe climatologi că manipulează datele și încearcă să suprime disidența. Oficialii de la Universitatea din East Anglia au spus că mesajele au fost scoase din context și interpretate greșit de publicul neavizat. Cu toate acestea, încrederea oamenilor în consensul științific asupra climei a fost deja erodată. Ideea conform căreia climatologia este o conspirație globală apare încă în mod regulat în mass-media și este promovată de organizațiile care se ocupă cu negarea încălzirii globale.
Investitorii în energie verde decid
să distrugă industria petrolului
O altă teorie a conspirației susține că încălzirea globală a fost inventată de companiile care dezvoltau energie regenerabilă și nucleară. Cînd soarele, vîntul și apa sînt folosite pentru producerea de energie, emisiile de gaze cu efect de seră în atmosferă sînt zero, iar cînd se produce energie nucleară, volumul de poluare este de cîteva ori mai mic decît cel de la combustibilii fosili. Adepții ideii conspirației cred că producătorii de energie „verde” și investitorii lor înșală populația planetei pentru a nu pierde profituri și, de asemenea, „cumpără” de la oameni de știință rezultatele cercetării de care au nevoie. Documentarul lui Darkin, „The Story of a Deception, or Global Warming”, a sugerat, de asemenea, că teoria încălzirii globale a fost creată pentru dezvoltarea energiei nucleare – se presupune că producătorii din sectorul nuclear încearcă să facă țările dependente de acest tip de energie. Chiar și fiul celebrului fizician sovietic și laureat al premiului Nobel Pyotr Kapitsa, geograful Andrei Kapitsa, și-a exprimat sprijinul pentru această idee: „Există două grupuri energetice: unul este asociat cu industria gazelor, petrolului și cărbunelui, iar celălalt este atomic. Ambele se luptă pentru supremație”. Acesta nu este singurul caz în care Kapitsa Jr. a contestat consensul științific – omul de știință s-a îndoit și că activitățile umane contribuie la apariția găurilor de ozon și a explicat acest proces prin factori naturali.
Schimbările climatice
sînt inventate de chinezi (1)
Partidul Republican din SUA este singurul grup politic influent din lume care neagă în mod deschis schimbările climatice. O parte semnificativă a publicațiilor științifice care critică teoria încălzirii globale aparține centrelor de cercetare afiliate republicanilor. O mare victorie a partidului a fost alegerea președintelui american Donald Trump: chiar și în timpul campaniei sale electorale, el a criticat în mod repetat politicile Casei Albe de reducere a emisiilor. El a numit teoria schimbărilor climatice o înșelătorie a chinezilor pentru a distruge industria americană (în ciuda faptului că RPC produce 27% din toate emisiile de carbon din lume).
(va urma)
N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite