DE 1 APRILIE – FĂRĂ PĂCĂLELI! (II)
  • 08-04-2025
  • 0 Comentarii
  • 37
  • 0

Continuăm cu partea a doua a articolului din numărul trecut, readucând la suprafață fapte și întâmplări care depășesc cu mult semnificația populară a zilei de 1 aprilie.
Ce nu face omul din dragoste!
Ce frumos și ce înălțător este când iubești și când ești iubit! Această împlinire reciprocă, deși nu este la îndemâna oricui, constituie emblema de durată a omului fericit. Ce facem, însă, cu acele cazuri (enorm de multe în viață) în care, din suferință pentru dragoste și iubire, mulți concetățeni de-ai noștri se manifestă într-un
mod ciudat sau, pur și simplu, o iau razna? Citiți – zâmbiți sau întristați-vă, dar meditați profund la aceste întâmplări reale.
Și-a lăsat copiii la orfelinat, că s-a îndrăgostit! Angajații Centrului de plasament din Iași au rămas perplecși când în fața ușii a apărut o femeie de 39 de ani, sănătoasă tun, din Brăila, cu doi copii de mână
(2 și 3 ani) spunând că a venit să-i lase acolo, pentru că ea pleacă la muncă în străinătate! Luată la întrebări, a recunoscut că și-a cunoscut iubitul pe Facebook, cu o lună înainte, și că, împreună vor să plece la muncă în străinătate. „Vreau să îi iau din Centru, dar când o să fie mai mari (...) când sunt mai mari, îmi e mai ușor să mă ocup de ei, dar așa mici, e greu”, a declarat femeia, pe numele ei Nicoleta Iliuță, plecând cu îndrăgostitul ei din comuna ieșeană Roșcani, în Spania, la cules de castraveți. A lăsat copiilor o pungă cu hăinuțe și un pachet de biscuiți. Notă: doamna mai are doi copii din  prima căsătorie, lăsați în grija fostului soț!
A stat 60 de ore pe stâlp pentru că l-a părăsit iubita! Supărat foc că a rămas fără iubită, un bărbat de 35 de ani din Cerneți, județul Mehedinți, amenințând că se va arunca dacă femeia iubită nu se împacă imediat cu el. De joi până duminică a stat cocoțat pe stâlpul de înaltă tensiune, de unde nici mama lui nu l-a convins să coboare. O întreagă operațiune a avut loc pentru salvarea lui: întreruperea curentului, prezența a două echipaje de pompieri cu două autospeciale, echipaje de poliție, amplasarea la baza stâlpului a unei perne de salvare din cadrul ISU  Dolj. Până la urmă a coborât de bună voie, dar știrea nu ne spune ce rol a avut iubita în acest fericit deznodământ.
Mesaje de dragoste inedite. Prin câte metode își dovedesc bărbații dragostea pentru femeia iubită, mai ales de Sărbătoarea iubirii, Valentineʼs Day! Dar oricât ar fi de multe acestea, nu se ridică la nivelul mesajului unui bărbat din Târgu Jiu care, de Ziua Îndrăgostiților, i-a acoperit mașina soției cu sute de bilețele cu mesaje din cele mai atrăgătoare, în ideea înduplecării femeii iubite de a se întoarce la fostul cămin.
Iată ce-au putut citi trecătorii din zonă pe autoturismul cu pricina, acoperit complet cu mesaje scrise: „Iartă-mă pentru toate greșelile!”, „Ești cea mai prețioasă comoară”, „Amelia! Nu te voi mai supăra niciodată!”, „Nu mai beau alcool”. „Nu o să mai beau. Apă”, „Soțul tău Cătălin te iubește”. „Hai să terminăm casa de la Pitești unde ai muncit enorm”. „Ești cea mai prețioasă comoară”... „Ești viața mea” și sute de mesaje cu  „Te iubesc!”. Cu gândul și cu inima la fetița lor, amorezul a plusat: „Vino acasă s-o creștem amândoi pe Maia”, și „Maia este fericită cu ambii părinți”. Vecinii le-au citit, dar doamna care le-a generat o fi citit aceste mesaje? Și, dacă Da, care o fi fost rezultatul?
Ordin de restricție împotriva propriei mame. O tânără de 20 de ani din Rădăuți, care locuia singură în apartamentul mamei sale, avea probleme cu cea care-i dăduse viață pentru că aceasta nu era de acord cu iubitul fetei cu care locuia împreună. De la această neînțelegere s-a ajuns la o încăierare pe stradă, scandal în urma căruia tânăra s-a dus la Poliție și a reclamat că a fost lovită și amenințată cu acte de violență de mama sa. După ce au studiat dovezile, polițiștii au decis să dea un ordin de restricție pentru 5 zile împotriva mamei bătăușe. De asemenea, s-a deschis un dosar penal pentru violență în familie. Dacă mai devreme am văzut dragostea de mamă pentru concubin, în detrimentul iubirii pentru proprii copii, în acest caz am văzut dragostea de fiică pentru iubit, în detrimentul iubirii pentru propria mamă. Încurcate mai sunt căile dragostei!
Iubind cu datorii la Fisc. Cam astfel s-ar putea creiona povestea de dragoste a unui  bărbat în vârstă de 57 de ani, care a amenințat că va incendia clădirea în care funcționează Serviciul Public de Finanțe Locale Ploiești, aruncând pe jos un produs petrolier și fiind gata să treacă la acțiune. După ce periculoasa încercare a fost oprită de către forțele de ordine, surse judiciare au precizat că bărbatul era supărat de faptul că iubita lui are... prea multe datorii!
Logodnic de profesie. Închei acest capitol cu un caz de râsul lumii dacă nu ar demonstra slăbiciunea unor femei credule, care cad cu ușurință în plasa escrocilor sentimentali. Este vorba de un tip de 42 de ani din județul Ilfov, care are la activ 3 condamnări de 22 de ani. Acesta, prin metode bine regizate, agăța femei pe platformele virtuale; după ce se prezenta ca mare antreprenor, invocând că are conturile blocate, storcea bani de la victimile „iubirii” sale. De mai multe ori și-a convins victimile că mama sa are nevoie urgent de o operație sofisticată într-o clinică de la Viena, pentru care, bineînțeles, cerea (și primea) un împrumut de bani. Escrocheria era complexă: de la unchiul unei victime ar fi luat 50.000 de lei pentru un teren, pe tatăl alteia ar fi promis că-l pensionează cu o atenție de 1.000 de euro; pe 7 prietene ale unei „iubite” le-a păcălit cu câte 1.500 de euro ca să le angajeze într-un spital de stat. În total, logodnicului de profesie i s-au pus în cârcă 42 de înșelăciuni, 15 victime și încasări de 170.000 de euro. La finalul acestui episod plin de haz, dar și de tristețe, ne întrebăm și în legătură cu statutul moral al acelor doamne îndrăgostite subit de un individ (care s-a dovedit a fi un escroc notoriu), și al cărui nume adevărat multe dintre ele nici nu l-au cunoscut! Aceasta dovedește că n-a fost decât un târg de sentimente false, scoase la lumină de viața însăși.
Alcoolul – un pericol social
Beau românii alcool? Și dacă beau, în ce fel o fac? De plăcere? De necesitate? Întâmplător? Doar la petreceri? Căutând răspunsurile la aceste întrebări, am dat peste un Comunicat al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în care ni se spune că europenii sunt cei mai mari băutori din lume (consumând în medie 9,2 litri de alcool pur pe an, echivalentul a 460 de halbe de bere). Ce-am citit mai departe m-am îngrozit! După OMS, România ocupă locul 1 din 51 de națiuni europene în ce privește consumul de alcool. Adică, față de media de mai sus (9,2 litri), românii beau anual 13,5 litri de alcool pur! Dacă cifrele sunt reale, românii depășindu-i pe cei pe care-i știam „campionii” continentali la băutură (rușii și locuitorii Marii Britanii), situația ar trebui adusă chiar pe masa CSAT, Statul Român neputând rămâne indiferent la decimarea populației (și) prin consumul exagerat de alcool.
Plecând de la acest semnal de alarmă, să exemplificăm cu cîteva cazuri concrete în care se văd rezultatele malefice ale consumului în exces al alcoolului. Veți vedea și veți analiza urmările nefaste ale bețivilor, în diferite ipostaze, dar, în special, ale șoferilor care urcă la volan după ce au consumat băuturi alcoolice, punând viața lor și a celor din trafic în pericol, într-o iresponsabilitate de-a dreptul criminală.
Bețivii de la volan. Pentru că am amintit de flagelul pe care-l reprezintă conducătorii auto care se urcă la volan după ce au consumat băuturi alcoolice, încep acest capitol cu exemple din acest domeniu. Prinși de mai multe ori băuți la volan. Cât de nesătul de băutură să fii încât să te depisteze poliția băut la volan, de mai multe ori? Mai bine zis, cât de iresponsabil să fii în acest caz? Din câte cazuri apar, vă asigur că șoselele României sunt pline de asemenea specimene, numai că nu sunt prinși toți. Citiți-le „fișa” medicală. Deschid „balul” cu un șofer în vârstă de 33 de ani, din Târgu-Ocna (Bacău), care a fost arestat preventiv pentru 30 de zile după ce a fost prins de mai multe ori în curs de o săptămână de polițiștii rutieri conducând sub influența alcoolului. Având depășită și valabilitatea inspecției tehnice periodice, a fost sancționat cu amendă de 4.000 de lei și i s-a reținut certificatul de înmatriculare.
„Recordurile” continuă, dar ce recorduri – de oameni care n-ar trebui să stea printre noi! • În martie, anul trecut, polițiștii din Alba au prins un bucureștean care conducea autoturismul prin Aiud având 0,91 g/l alcool în aerul expirat (ora 15,30), prilej cu care a rămas (firesc) fără permis. Aproape de miezul nopții (23.40), a fost depistat din nou de polițiști, de data aceasta în afara localității și cu o cifră enormă (2,18 g/l alcool pur în sânge) ceea ce dovedește că între cele două întâlniri cu organul de Poliție, acesta a tras un chef zdravăn. Poate de necaz că a rămas fără carnet! • Și comuna Sascut (Bacău) a avut un astfel de „erou”: un bărbat în vârstă de 36 de ani a fost arestat preventiv pentru 30 de zile după ce a fost prins de polițiști conducând beat și fără permis de două ori în aceeași zi și pe aceeași stradă, la câteva ore diferență! În plus, mașina avea numerele  de înmatriculare ale altui autovehicul. • Copie aproape cu cel din Sascut, un bărbat de 40 de ani, din Slătioara (Olt), a fost reținut de polițiști, după ce a fost prins conducând un autoturism fără a deține un permis și băut. Operațiunea s-a petrecut într-o singură noapte.
Adevăratul record (fără ghilimele) îl deține un bărbat din Secuieni (Neamț), care a fost prins de polițiști conducând sub influența alcoolului, de două ori într-o jumătate de oră! Iată desfășurarea evenimentului. Prima întâlnire cu Poliția a avut-o în jurul orei 13.00, pe DN 2, la Secuienii Noi, moment în care rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost de 0,21 mg/l alcool pur în aerul expirat. Măsura: amendă și suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile. La ora 13.30 – surpriză! Polițiștii l-au oprit din nou, de data aceasta pe direcția Roman – Bacău, și cu o concentrație de 0,46, dublă de la prima testare, ceea ce înseamnă că acest individ nu a înțeles nimic din sancțiunea anterioară, fapt pentru care i s-a deschis dosar penal.
Acum voi arăta un record în ceea ce privește alcoolemia din organism, anume că, un bărbat de 49 de ani, care conducea o mașină în Baia Mare, se afla în comă alcoolică, aparatul etilotest indicând o concentrație de 1,90 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar recoltarea de sânge a stabilit o alcolemie de 4,98 g/l alcool pur în sânge. Inconștientul a fost arestat pentru 30 de zile. • Un șofer beat și drogat a lovit cu mașina un polițist pe Șoseaua Nordului din București,  după ce tânărul de 27 de ani a forțat barajul polițiștilor ca să scape și a lovit agentul care-i făcuse semn să oprească, avariind totodată și o autospecială de poliție. • Închei ciclul șoferilor beți la volan cu un caz, putem spune hazliu, prin deznodământul fericit pe care l-a avut. Este vorba de un bărbat oprit pe raza județului Gorj în timp ce mergea cu familia la mare (soția și doi copii minori), omul aflându-se sub influența băuturilor alcoolice. După ce a fost tras pe dreapta de către un echipaj de poliție, șoferul a recunoscut că a adormit de două ori la volan și a mulțumit agenților că l-au oprit, prilej pentru a se odihni!
Urmările nefaste ale băuturii. Cu mintea rătăcită din cauza îngurcitării unei cantități însemnate de alcool, oamenii decurg la gesturi la care nu s-ar fi gândit niciodată, cu urmări din cele mai grave. Avem două exemple de piromani ad-hoc, pe fondul consumului de alcool. • În localitatea Frecăței din județul Tulcea, după ce a băut zdravăn, un bărbat de 50 de ani a aruncat cu benzină în holul casei, dar și asupra fiului său în vârstă de 24 de ani, după care a aprins substanța inflamabilă, provocându-i tânărului arsuri pe 30% din suprafața corpului. Desigur, a ajuns în arestul poliției pentru 30 de zile, fiind acuzat de violență în familie, în forma tentativei de infracțiunea de omor calificat comis prin cruzimi. • În altă parte de țară, de data aceasta în Vrancea, comuna Andreiașul de Jos, satul Arșița(ce nume predestinat), în urma unei ciorovăieli cu soția, negăsind altă soluție de răzbunare, bărbatul bine „aghezmuit”, și-a incendiat locuința comună. Casa a ars în totalitate și era cât pe-aci să facă scrum și locuința tatălui său cu care se învecina. După arestare și regrete tardive, o familie a rămas pe drumuri, prejudiciul ridicându-se la suma de 125.000 de lei.
A fugit de părinții alcoolici. Un caz, cred eu, unic a fost consemnat în comuna suceveană Satu Mare, unde beția în familie a generat un act special. Concret: o femeie, mama unei tinere de 23 de ani, a sunat la 112, și disperată a anunțat dispariția de acasă a fiicei, care este bolnavă psihic. Pusă pe jar, Poliția a demarat cercetările, în joc fiind viața tinerei și așa cu probleme de viață. Curând a venit surpriza: 1. femeia care a anunțat dispariția fetei ei, când a dat telefon la 112 era în stare de ebrietate;
2. biata fată s-a refugiat la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din comuna Boroaia, județul Suceava, pentru că nu mai suporta ca părinții alcoolici s-o jignească! • Glumă stupidă, de bețivan. Într-o seară de sâmbătă Serviciul public Salvamont Borșa a fost anunțat, prin 112, despre un accident: un turist a căzut pe o potecă din Pietrosul Rodnei și are un picior fracturat. Îngrijorați și gata de intervenție, o echipă din cadrul  acelui Serviciu a pornit spre locul intervenției împreună cu un echipaj SMURD. Ajunși la fața locului, salvatorii au constatat că apelul a fost o cacealma – bărbatul era nevătămat și în stare avansată de ebrietate, acesta refuzând atât examinarea, cât și transportul! În acest caz nu era bună o lege care să-l oblige pe „glumeț” să plătească integral costul deplasării salvatorilor, plus o amendă pentru accesarea numărului 112 fără motiv?
Lichid de parbriz și antigel – băutură ocazională? După mai multe întâmplări cu oameni internați în spitale după ce au băut (intenționat au din greșeală) aceste lichide toxice, punându-și viața în pericol, răspunsul pozitiv este dureros, dar adevărat. Situația este nu doar îngrijorătoare, dar și dramatică. Deoarece mulți medici atrag atenția că se înmulțește numărul cazurilor de intoxicare voluntară și involuntară cu alcool metilic (din lichidul de parbriz) și etilenglicol (conținut în antigel), consider să privim mai atenți la acest fenomen. Într-un studiu de caz prezentat de medicii  din Iași, care au tras un puternic semnal de alarmă, ni se dezvăluie tragedia lăsată în urmă de acești oameni iresponsabili. Să facem o radiografie de caz.
De la început situația este destul de gravă. Statistic, spun medicii ieșeni, anual sunt circa 30 de persoane care ajung în stare critică, după ce beau aceste substanțe cu urmări dramatice: jumătate dintre ei nu supraviețuiesc, iar jumătate dintre supraviețuitori au nevoie de dializă și de transplant de rinichi. De ce trebuie să te expui la atâta suferință dând pe gât această otravă? Greu de răspuns și de înțeles setea acestor indivizi de a-și distruge sănătatea și de a-și pune viața în pericol cu mâna lor! Supraviețuirea este un fel de noroc, după cum explică specialiștii nefrologi de la Spitalul „Dr.C.I.Parhon” din Iași. Fără  a mai exemplifica aceste tragedii umane (cazurile mi se par desprinse din Iad), remarc propunerile  medicilor din orașul de pe Bahlui, care semnalează felul în care ar trebui păstrate aceste lichide periculoase, în ce recipiente, locul de depozitare, accesul copiilor la aceste substanțe periculoase, care, de multe ori transvazate în recipienți cu alte etichete, sunt confundate cu diferite sucuri, fiind băute pe nerăsuflate.
Atenție la copii! În multe zone din România s-a constatat scăderea dramatică a vârstei de la care copiii consumă băuturi alcoolice, înregistrându-se cazuri în care copii de 11 ani ajung la spital în comă alcoolică. Fenomenul este mai pregnant în zonele rurale, acolo unde (în unele părți) modul de a bea alcool este echivalent cu modul de a trăi. De multe ori, din cauza părinților, mari consumatori de alcool, copiii de nasc cu sevraj alcoolic, ceea ce le creează probleme din pruncie. De altfel, UNICEF, în statisticile lui, arată că 42% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani au consumat cel puțin o dată băuturi alcoolice. Specialiștii indică mediul favorabil atragerii adolescenților la băutură: familie, curiozitate, presiunea grupului. Efectul alcoolului asupra tinerilor poate varia de la intoxicația alcoolică până la comă alcoolică, atunci când poate surveni și decesul.
Încheind acest capitol trist din articolul de față, să ne amintim de multele cântece de muzică populară în care băutura este cântată și răscântată, ridicată la rang de ferment pentru veselie. Ar fi bine să înțelegem aceste cântece mai mult în cheie metaforică. Pentru că: „Bun îi vinul ghiurghiuliu...”, dacă-l bei cît mai ești... viu!
Ce mai fură românul?
Nu se putea o alăturare mai nimerită decât a acestor două racile naționale: beția și furtul la români! Nu știu cum o fi în alte țări cu „talentul” ciordelii, despre români însă, s-a dus buhul în toată lumea. Din ce motive practică românul hoția – la scară diferită, în raport cu posibilitatea fiecăruia de a acționa în domeniu și, uneori, cu etnia, cred că este (și nu este) greu de descifrat. Doar că, de teorie și de lecții de viață suntem sătui, așa că nu voi concepe un tratat de cleptomanie, ci – astfel cum am procedat și la capitolele anterioare – voi exemplifica, pe viu, această manie de a intra în posesia unui anumit lucru care nu îți aparține. Să citim și să medităm la această rușine națională, mai ales în condițiile în care hoții apelează la metode dintre cele mai ingenioase, unele dintre acestea putând fi considerate premiere internaționale.
Hoața de la SRI.  Deși putea foarte ușor să fie încadrată la capitolul „Ce nu face omul din dragoste”, povestea de mai jos, care are la origine o delapidare de aproape un milion de lei, deschide acest capitol, ținând cont, mai ales, de statutul persoanei în cauză (hoața). Un comunicat scurt ne anunță că o angajată a Serviciului Român de Informații, cu grad militar de locotenent-colonel, care avea calitatea de „mânuitor fonduri operative”, a fost trimisă în judecată pentru delapidarea sumei de 915.741,38 lei. Acest furt de bani, în raport cu alte situații, are două caracteristici semnificative, care îl „personalizează” față de alte delapidări de fonduri financiare: 1. banii provin din fondurile operative ale SRI, care trebuiau să fie utilizate, conform legii, pentru finanțarea operațiunilor secrete; 2. Acești bani furați de doamna coloneleasă (chiar dacă ar fi avut nevoie de ei) nu i-a folosit în scop propriu (casă, mașină, bijuterii, excursii în locuri exotice etc.) – nu, nimic din toate aceste satisfacții personale. Banii au mers, în rate, la un... necunoscut („cunoscut” pe Instagram) și care s-a  recomandat medic chirurg, cetățean american, fiind în misiune în Siria! Fără comentarii! Mai ales că a scăpat ușor: 3 ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de 4 ani...
„Pomana” mortului. Nu, nu e vorba de vreo pomană pentru amintirea celui plecat dintre noi. „Pomana” aceasta specială a pus-o la cale o angajată a unei bănci din Bihor care, în cuplu cu un bărbat din afara Instituției, a sustras, timp de 4 luni, din contul bancar al unui client decedat peste 1,3 milioane de lei. Salariata băncii cunoscând datele informatice aferente contului bancar al decedatului, transmitea datele de identificare ale clientului decedat unui complice din afară, acesta transferând în mod fraudulos  sumele de bani din contul defunctului. Până la urmă, desigur, cu ajutorul Tribunalului Bihor, mortul le-a dat o palmă zdravănă pungașilor, aruncându-i în pușcărie!
Ce-i mai trebuie mortului rucsacul? Într-adevăr, de ce folos mai poate fi un rucsac unui excursionist mort pe munte? Altfel de gând prăpăstios i-o fi trecut prin cap unui nărod care (din întâmplare?), a dat peste un tânăr de 18 ani, mort într-o zi de toamnă pe Valea Caraimanului și i-a șterpelit sacul de spate! Salvamontiștii din Bușteni au lansat un apel emoționant către cei care ar putea ajuta la găsirea rucsacului, acesta putând conține date esențiale pentru aflarea împrejurărilor în care s-a petrecut accidentul, și poate ajuta familia să înțeleagă acest eveniment. La rândul ei, familia care a trecut prin această tragedie ar vrea să se găsească acest bagaj, lucrurile fiului constituind o amintire de neșters. Din păcate, alte știri ulterioare n-au mai apărut, deci căutările au rămas în aer. Dar dacă l-o fi luat ursul?
Cui îi pasă de inima ta? Medicilor cardiologi, se poate răspunde la această întrebare .Mai nou, de cordul brașovenilor s-a ocupat și Caravana cu Medici, în cadrul unui proiect original, denumit semnificativ, „O secundă pentru viață”. În cadrul acestui proiect umanitar, în două locuri cu vizibilitate din oraș au fost instalate gratuit, în spații publice, două defibrilatoare, în sprijinul imediat al unor suferinzi de inimă, pentru reglarea ritmului cardiac. După cum este denumit în DEX, „Defibrilatorul (cardiac) este un aparat electronic folosit în tratamentul fibrilației atriale  sau ventriculare”, care, la nevoie, poate fi salvator pentru viața oamenilor cardiaci. La acest aspect s-au gândit și medicii brașoveni atunci când au montat aparatele în locuri publice pe unde trec mulți oameni, să le poată folosi în caz de urgență. Da, dar nu de aceeași părere au fost și hoții care au furat defribilatorul instalat în zona Livada Poștei. Indignat, dr. Alexandru Covaciu, inițiatorul acțiunii care a donat aparatele municipațității, a declarat: „Mă simt dezamăgit și scârbit. Mereu spunem că ne dorim o țară ca afară, vrem lucruri frumoase, dar noi aruncăm mucurile de țigară pe jos, ne luăm la bătaie cu salvamarii pe plajă că vrem să intrăm în apă când e pericol de înec și mai nou furăm aparate care pot salva vieți”. Câtă dreptate are domnul doctor!
Bani de lapte. Apropo de observația de mai sus „Vrem o țară ca afară”, am făcut și noi ce-am văzut prin străinătățuri, și am vrut să ne modernizăm și, în același timp, să ne educăm. Degeaba, unii conaționali nu vor nici emancipare și nici educație, astfel cum s-a întâmplat cu 3 tineri din Aiud (Alba). Aceștia când au dat cu ochii de dozatoarele de lapte montate pe raza județului Alba, instalații montate pentru a ușura munca atât a producătorului, cât și a consumatorului, în cadrul unui comerț civilizat, neplăcându-le laptele, au furat ce le-a plăcut mai mult: banii! Într-o singură noapte acești hoți (15, 17 și 33 de ani) au jefuit sau au încercat să jefuiască 9 astfel de aparate din Teiuș și din Alba Iulia. „Câștigurile” au fost, pe dozatoare, între 200 de lei și 6 lei. Mai bine beau laptele, erau mai câștigați!
Lift pentru vaci. Pentru că mai sus am scris despre lapte, acum urmează „fabrica” de lapte, adică vaca. Dar nu despre vacă este vorba, în principal, ci despre niște „boi” cu două picioare, care au dat iama, noaptea, într-o fermă de vaci rasa Black Angus, din comuna Porumbacu de Jos (Sibiu), de unde au furat 5 vaci și 3 viței. Deoarece un singur animal cântărește peste 600 de kilograme, se presupune că hoții au venit cu o camionetă dotată cu rampă și lift. Problema este și mai dureroasă pentru stăpânii vacilor deoarece unele sunt gestante, iar vițeii mamelor furate, 4 la număr, urlă în câmp după mamele lor!
Ce mai fură românii?  Câteva domenii de „activitate”, pe scurt: • Județul Satu Mare: indicatoare rutiere, transformate în araci la vie. • A jucat la pariuri sportive peste 600.000 de lei din banii firmei, punând clienții să facă plățile în contul propriu. • Bistrița: flori și coronițe de pe mormintele din cimitir. • 71 de tablete de la Școala Gimnazială „George Bacovia”, din București. • Otopeni: o schelă, pe care a vândut-o cu 5.000 de lei. • Constanța: Sală de jocuri de noroc (s-a ales cu 15 lei!) • Taluzurile de susținere a malurilor Canalului Dunăre-Marea Neagră.
• Lehliu (Călărași): o mașină a poliției chemată la aplanarea unui scandal!
Românii, hoți peste hotare: Eindhoven (Olanda): oaia Lambi de la Grădina Zoologică. • Valencia, Castellon, Murcia, Albacete și Cuenca (Spania) – un grup infracțional a furat cupru (75 de jafuri), lăsând fără apă comunități întregi. Într-o sfidare totală, scriau cu grafitti pe pereții instalațiilor de unde furau: Mafia cuprului!
• Atena: marmură de pe Acropole. • Milano: brânză dintr-un magazin. Apropo de hoții de cupru care sunt la modă la noi, acasă, în România. Se fură cupru de la instalațiile de siguranță ale CFR; de la transformatoare electrice; de la instalații de pompare a apei; de la motoare din marile uzine dezafectate etc. Într-un asemenea caz, hoțul și-a primit pedeapsa pe loc:  a fost găsit electrocutat într-o stație de transformare a energiei electrice de pe o platformă industrială din orașul Făgăraș.
Deși mai aveam câteva capitole: „Din prostie”, „Crime... gratuite”; „Mame fără inimă” și „Copii delicvenți”, care completau imaginea sumbră a unei societăți în derivă, economia spațiului tipografic mă obligă să mă opresc aici cu aceste „amintiri” ale unor întâmplări și „întâmplări” cotidiene care ar trebui să ne dea serios de gândit. Dincolo de amuzamentul unora și de rezolvarea relativ fără urmări a altora, faptele semenilor noștri readuse în aceste pagini depășesc granița unor farse ocazionale. Faptele antisociale sau cele cu periclitarea integrității corporale a omului ar trebui să stea mult mai în față în vizorul instituțiilor Statului care aplică Legea, ceea ce am dorit și eu să transmit prin aceste două episoade. Chiar dacă unora nu v-a plăcut modul în care am tratat ziua de 1 aprilie, vă rog să nu omiteți faptul că articolele mele din revista „România Mare” sunt sub genericul „ROMÂNIA DE LÂNGĂ NOI – ROMÂNIA REALĂ”. Deci: asta-i România, ăștia sunt românii, asta e realitatea, fie că ne place sau nu!
Sfârșit
GEO CIOLCAN

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite