Dăncilă, partea ei de adevăr
  • 30-01-2021
  • 0 Comentarii
  • 647
  • 3

Eliminată de la vîrful puterii de actuala conducere a PSD, fostul premier Viorica Dăncilă a făcut un gest la care nimeni nu se aștepta: a dezvăluit întreaga sa aventură politică… într-o carte!

Este vorba de o carte-interviu, o destăinuire completă, făcută de prima româncă premier și președinte al PSD. Interviul a fost realizat (și cartea a fost scrisă) de excepționala jurnalistă și realizator TV Marga Nițu, o perioadă consilier în echipa premierului Dăncilă.

,,Am vorbit despre multe dintre provocările perioadei în care am fost prim-ministru, inclusiv despre relația cu Liviu Dragnea, dar și despre campaniile electorale din 2019 și colaborarea cu cei care astăzi conduc PSD”, a prefațat Dăncilă cartea. 

Deci, atenție – și despre ,,colaborarea cu cei care astăzi conduc PSD”. Din informații noastre, în care sînt spuse adevăruri care vor deranja pe mulți din echipa Ciolacu, iar acesta ar fi și motivul pentru care cartea - care este deja tipărită! – nu a fost scoasă pe piață.

,,Am fost și rămîn social-democrată și un om de echipă, iar acesta e motivul principal pentru care am amînat lansarea acestui volum pentru perioada post-electorală”, confirmă Dăncilă teoria. ,,Sînt lucruri care trebuie spuse, fiindcă PSD nu se poate reclădi decît pe adevăr și pe analiza obiectivă a problemelor trecutului”.

Într-un interviu despre această carte acordat jurnalistului Răzvan Dumitrescu, Viorica Dăncilă a detaliat mai multe aspecte, unele chiar incendiare. De exemplu, de ce folosește Dăncilă cuvîntul „trădare” atît de des în interviu? ,,Pentru că eu cred că este cheia acestei cărți”. ,,Trădarea nu a fost față de Viorica Dăncilă, ci față de toți cei care au crezut în noi, față de proiectele noastre și față de toți cei care au fost alături de PSD în decursul anului”.

La cine se referă Dăncilă? ,,M-am referit la cei care au jucat un rol determinant în ce s-a întîmplat”. Este răzbunare? ,,Mulți oameni vor crede că acest demers este unul de răzbunare. Nu, nu este răzbunare”, spune Dăncilă. ,,Dacă doream răzbunare veneam cu aceste dezvăluiri înainte de alegerile locale sau parlamentare. Este un demers pentru adevăr, eu cred ca PSD se poate reclădi doar prin adevăr”.

Capitolul căderii guvernului Dăncilă, moțiunea de cenzură, este unul cheie, Dăncilă acuzînd că Marcel Ciolacu, Paul Stănescu și Alfred Simonis au ajutat la succesul moțiunii de cenzură, chiar convingînd parlamentari PSD să voteze împotriva propriului guvern!

,,Am folosit aceste cuvinte pentru actualul președinte PSD Marcel Ciolacu - și cînd am vorbit de trădare m-am referit la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului pe care l-am condus, dar și la învestirea noului Guvern, unde Marcel Ciolacu a avut iar un loc foarte important”, a spus Dăncilă.

Viorica Dăncilă intră în detalii și spune că Marcel Ciolacu i-a garantat, cu calcule, că moțiunea NU va trece! ,,Am primit asigurări că această moțiune nu va trece. Marcel Ciolacu mi-a arătat calcule că vom avea minimum 241 de voturi - mi-a garantat asta cu o zi înainte”, spune Dăncilă, trecînd apoi la Simonis: ,,Am discutat și la Senat, mi-au garantat că nu există nici o fisură”.

Concluzia – ,,Mi-am dat seama că am fost trădată din PSD… Marcel Ciolacu a dirijat toate acest lucruri, alături de Simonis”. Și o probă cu martori a trădării: ,,Mai mulți dintre cei care au votat moțiunea au spus că au discutat cu Marcel Ciolacu”.

,,Am pierdut guvernarea, au dat jos un guvern și tot ei l-au acuzat pe Liviu Dragnea că a dat jos două guverne. Păi, ei ce au făcut? Au făcut la fel”, comentează Dăncilă.

Și, atenție: ,,După ce a trecut moțiunea de cenzură, Ciolacu mi-a dat un mesaj că îi pare rău că a trecut moțiunea de cenzură”. De fapt, ,,ei au avut un plan al lor pentru a prelua partidul și nu a contat nici guvernarea, nici ce au lăsat în urmă”, aruncă Dăncilă ,,nucleara”.

Trecînd la Paul Stănescu, Viorica Dăncilă nu e mai puțin acuzatoare, iar dezvăluirile curg. ,,Paul Stănescu a trădat din prima clipă… am să dau cîteva exemple. Imediat după condamnarea lui Dragnea, a venit la mine în birou și mi-a spus că trebuie să îmi dau demisia… demisia din funcția de premier!”, povestește Dăncilă. ,,Am întrebat de ce. Nu mi-a dat nici o explicație”.

Deci, spune Dăncilă, ,,eu am considerat și consider că Paul Stănescu avea de fapt altă țintă și alte obiective, avea ca obiectiv ținte personale, preluarea partidului”.

Au urmat alegerile prezidențiale – cînd a ieșit la iveală planul din umbră. ,,Partidul nu a luptat pentru candidat în mai multe județe, era un plan dinainte”. Plan făcut de ,,Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Dragoș Benea, Marian Oprișan, oameni care au venit la mine imediat după ce a trecut moțiunea de cenzură și mi-au cerut să-mi dau demisia din funcția de președinte PSD pentru ca acel grup să conducă partidul”.

Aici se adaugă și acuzația mai veche – că Paul Stănescu i-ar fi spus Vioricăi Dăncilă ,,că trebuia ca Dan Barna să ajungă în turul II la prezidențiale”.

A urmat demisia, cînd Marcel Ciolacu a convins-o să demisioneze. Cel puțin asta se știa. ,,Marcel Ciolacu a zis că se va consulta, că voi merge în Senatul României, că am multă experiență. Atunci m-am gîndit că pentru partid este bine să-mi dau demisia. Am luat această decizie pentru că nu există onoare. Se întîmpla după alegerile prezidențiale. S-a lăsat cu ton ridicat, cu insulte. Educația o ai din cei 7 ani de acasă. Dacă vă amintiți declarațiile date de Marcel Ciolacu, nu trebuia să se întîmple așa… Liderii nu mai trebuie dați la o parte. Nici nu a trecut o lună de zile de la preluarea partidului și au încercat izolarea mea. A fost o demisie de onoare, nu am cedat la presiunile lui Marcel Ciolacu și Paul Stănescu”.

Regretă Viorica Dăncilă că l-a propus pe Marcel Ciolacu în fruntea Camerei Deputaților? Răspuns ferm: ,,DA”.


DRAGOȘ DUMITRIU

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite