„Dă-mi dreptul să mă infectez”: val de proteste împotriva carantinei a cuprins SUA
  • 21-04-2020
  • 0 Comentarii
  • 678
  • 5

În Statele Unite, în ciuda statisticilor privind COVID-19, regimul de carantină impus de autoritățile federale se supune rezistenței cetățenilor și, în unele cazuri, împotriva sabotajului guvernatorilor.

În mai multe state, mii de americani au protestat, ignorând standardele de distanță socială. Protestatarii cred că restricțiile,  magazinele închise și întreprinderile oprite doar dăuneaza țării și economiei, și  din cauza acestor restrangeri, poporul va avea de suferit. La unul dintre aceste proteste, s-a afisat public sloganul: „Dă-mi dreptul de a mă infecta cu coronavirus, dar nu-mi limita libertatea”.

Cei mai mulți protestatari sunt pro Donald Trump si vin la astfel de proteste, iar președintele îi susține, numindu-i „oameni foarte responsabili” care își exprimă părerea. Trump a vorbit cu o săptămână in urma despre nevoia de a deschide treptat țara după carantină. În opinia sa, unele state au ajuns prea departe în carantină.

Dar decizia de a deschide sau nu fiecare stat specific este lăsată guvernatorilor și mulți dintre ei nu se grăbesc să elimine carantina, deoarece acest lucru poate duce la o creștere suplimentară a numărului de persoane infectate. Pe teren, ei consideră că mai întâi este necesar să se stabilească testarea populației pentru coronavirus și numai prin rezultatele sale va fi posibil să înțelegeți dacă merită să renunțați la regimul de autoizolare.

Până în prezent, doar câteva state au decis să ridice restricțiile. În Carolina de Sud, magazinele și cafenelele încep să funcționeze, iar restaurantele se vor deschide la sfârșitul săptămânii. În Georgia, restricțiile vor fi ridicate pe 24 aprilie. În Tennessee, carantina se încheie pe 30 aprilie, iar guvernatorul a anunțat deja că nu o va reînnoi. Măsurile de autoizolare sunt discutate și de Ohio, Florida și Texas.

Între timp, locuitorii din New York, din suburbia New Rochelle, unde a început primul focar de coronavirus al statului, au intentat un proces împotriva Organizației Mondiale a Sănătății. Aceștia consideră că OMS a manifestat neglijență în situația pandemică, nu a declarat o urgență la timp și „a participat la ascunderea epidemiei din China, contribuind astfel la răspândirea ulterioară a coronavirusului în întreaga lume, inclusiv în SUA și New York .” Cu o săptămână in urma, Trump a  tăiat finanțarea SUA pentru OMS, pe petrioada anchetei.

 

N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite