Cum încep și se sfârșesc civilizațiile 1
  • 20-10-2021
  • 0 Comentarii
  • 111
  • 0

Uitându-mă la politica externă din ultimii ani, nu mă pot împiedica să mă gândesc, că civilizația occidentală aflată în acest moment, la 1700 de ani de la începuturile sale a ajuns în ultima fază de dezvoltare. A trecut prin multe până să ajungă aici, e  bătrână și obosită. Urmează o fază de pace și stabilitate care, teoretic, ar trebui să dureze cam 4 secole. Momentan SUA, încearcă să-și impună hegemonia asupra civilizației noastre pentru a instaura o pace americană mondială, însă are probleme mari, iar recenta retragere din Afganistan coroborată cu ridicarea Chinei și cu opoziția economică și militară tot mai puternică pe care civilizația chineză o face imperiului american, sunt semne că civilizația occidentală nu se simte foarte bine.
Istoria arată, că ea s-a format pe ruinele civilizației romane, odată cu epoca migrațiilor ce începe prin sec IV D.Hr. enumerând printre acești migratori din Asia: Longobarzii, Avarii, Slavii, Maghiarii, Germanicii, Proto-bulgarii, Gepizii, Vandalii etc, care pornesc în expediții de jaf și pradă ale Imperiului Roman. Această primă fază se termină prin sec al IX-lea în epoca carolingiană, odată cu formarea primelor regate vestice.
Urmează apoi a doua fază, cea de formare, care se întinde din sec IX până în sec al XIII-lea (anul 1200). Această fază de formare, are loc pe teritoriul Imperiului Roman de Apus, aici dezvoltându-se un stil comun de gândire, care se extinde la arte, moravuri, îmbrăcăminte, iar ansamblul regatelor este animat de o mare forță de expansiune.
Această forță de expansiune se traduce prin războaiele de cucerire purtate de popoarele din acest spațiu, menționând aici doar câteva: cruciadele, expansiunea cuceritoare a francilor către Anglia și Sicilia, reconquista spaniolă, desfășurarea spre Est a ordinului cavaleresc Teuton sau a celui Ioanit ori, cu voia dumneavoastră,atacurile Regatului Maghiar asupra teritoriului românesc transilvănean.
Pentru noi, această perioadă de timp, marchează creștinarea daco romanilor de către Apostolul Andrei, nașterea poporului și a limbii române, și formarea celor două Imperii Bulgaro Valahe ale Caloienilor.
Aceste 4 secole de lupte eroice, duc la a treia fază de formare a noii civilizații, numită perioadă de înflorire, ce se desfășoară între sec al XIII-lea și sec al XVII-lea, adică alte 400 de ani. Acum stilul comun despre care vorbeam în etapa precedentă, se va preciza mai bine în centrele urbane, conturându-se totodată o organizare politică mai mult sau mai puțin uniformă, fiindcă ansamblul este încă divizat din punct de vedere politic, dar expansionismul început în etapa a doua este la culme. Exemplificând cele de mai sus, vă rog să vă amintiți, că acum apar senioriile independente în Italia, iar în Anglia, Spania și Franța monarhii centralizate. Din punct de vedere al vieții culturale, vorbim de înflorirea artelor, concretizată prin ceea ce cu toții cunoaștem drept Renaștere, apoi inventarea tiparului, marile descoperiri geografice sau Reforma religioasă.
La noi, vorbim de formarea statelor medievale românești, căderea Constantinopolelui, încercările turcilor de a cuceri Europa Occidentală, luptele marilor noștri voievozi de la Alexandru cel Bun la Mihai Viteazul, toate răscoalele și luptele arhicunoscute ale istoriei noastre au loc acum, în perioada de înflorire a civilizației europene.


MARIUS MARIN - antreprenor HORECA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite