Cum a fost eliminat Basayev
  • 23-01-2020
  • 0 Comentarii
  • 275
  • 2

Shamil Basayev poate fi considerat cel mai brutal terorist al vremurilor noastre. În contul său sunt puse zeci de atacuri teroriste și sute de victime. Beslan, Budennovsk, Nalchik, Moscova, etc. Orașele care au fost atacate de un terorist nu pot fi numărate pe degetele a două mâini. Cu toate acestea, indiferent cât de mult autoritatile se apropiau de el, intodeauna scapa. Basayev a fost lichidat la 10 iulie 2006.

Greșeala fatală a lui Basayev a fost decizia de a ataca orașul Nalchik în octombrie 2005. În timpul atacului, mulți oameni au murit, dar capturarea orașului a eșuat și, cel mai important, Basayev și-a deschis baza în Caucazul de Nord.

Timp de câteva luni, forțele de Securitate FSB au reușit să elimine aproximativ 15 grupări teroriste mici. Franghia s-a strâns treptat în jurul gâtului “terroristului nr. 1”. Cu toate acestea, Basayev a reușit întotdeauna să scape. Pentru informații despre terorist, autoritățile ruse au promis că vor oferi un premiu în valoare de 300.000.000 de ruble, dar acest lucru nu a funcționat, deoarece a-l trăda pe Basaev însemna să iti semnezi condamnarea la moarte. Însuși Basayev a râs de aceasta idee a „banilor pentru capul său ” și a sugerat FSB să îi plătească lui această sumă pentru dezvăluirea unor informații despre locul unde se află. În ciuda succesului tactic al luptei împotriva militanților, trupele ruse de securitate nu au putut atinge obiectivul principal. Apoi FSB a recurs la un truc.

Dându-și seama că militanții lui Basayev duceau lipsa de arme si munitii, forțele de securitate au interceptat un transport mare de arme din Iran și nu l-au oprit, oferindu-i posibilitatea de a ajunge la destinatar. Un camion întreg de cartușe, explozibili și puști a fost trimis să-i ajute pe  jihadistii lui Basayev. În mod firesc, marfa a trecut de toate tipurile de control la frontieră și nu a fost reținută nicăieri. După ce camionul încărcat cu arme a trecut granița Federației Ruse, teroriștii au decis să organizeze o mică petrecere. După 2 ore, toți militanții care însoțeau camionul au adormit profund. Modul în care FSB a reușit să adauge pastile de somn în hrana militanților este încă un mister.

În timpul nopții, forțele speciale au reușit să retragă toate armele din camion, să le fotografieze și să le introducă înapoi în mașină impreuna cu un  dispozitiv exploziv controlat prin radio. Dimineața, militanții s-au trezit și, fără să bănuiască nimic, s-au deplasat cu camionul cu arme direct in satul  Ekazhevo, unde era baza teroristilor.

„Convoiul onorific” a fost intampinat de Basayev în persoană. Mulțumind pentru o muncă bine făcută, a decis să inspecteze personal cadoul de la colegii săi iranieni. De îndată ce Basayev a urcat în camion, o explozie puternica s-a produs, ucigandu-l.  Documentele referitoare la lichidarea lui Basayev au fost păstrate de mult timp la secret, astfel că primele materiale au apărut abia în 2018, deși există inca mult mister în această poveste.

 

N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite