- 10-01-2022
- 0 Comentarii
- 289
- 1
Misiunea Permanentă a Armeniei la Consiliul de Securitate al ONU a trimis o scrisoare membrilor organizației mondiale cu privire la desfășurarea unei operațiuni de menținere a păcii pe teritoriul Kazahstanului. Potrivit RIA Novosti, documentul a fost semnat de secretarul general al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, Stanislav Zas. Armenia, pe de altă parte, a acționat în Consiliul de Securitate în calitate de țară care prezida CSTO. Zas a informat că „Consiliul de securitate colectivă al OTSC, avînd în vedere amenințarea la adresa securității naționale și a suveranității Republicii Kazahstan, și ghidat de articolele 2 și 4 din Tratatul de securitate colectivă, a decis să conducă o operațiune de menținere a păcii, prin forțe și mijloace ale trupelor CSTO (Forțele colective) pe teritoriul Republicii Kazahstan”.
Sarcinile forțelor de menținere a păcii
Grupul de menținere a păcii din Kazahstan are două sarcini. Potrivit lui Zas, contingentul va trebui să protejeze cele mai importante instituții de stat, strategice, precum și să ofere asistență în menținerea ordinii și a legii. El a asigurat că personalul militar străin nu va fi implicat în înăbușirea demonstrațiilor. În total, aproximativ 2,5 mii de oameni vor fi trimiși în republica asaltată de revolte. Acest număr va fi mărit dacă este necesar.
Secretarul general al CSTO a precizat că forțele de menținere a păcii au dreptul de a folosi arme. Cu toate acestea, ei le vor putea folosi doar în cazul unui atac din partea unor bande armate. Zas a remarcat că motivul intervenției CSTO în această situație este să ajute Kazahstanul într-o perioadă dificilă, să sprijine un aliat.
Vorbind despre durata prezenței forțelor CSTO în Kazahstan, oficialul a precizat că acest lucru va depinde de situație și de decizia conducerii Kazahstanului. „Ne așteptăm ca perioada să fie scurtă”, a adăugat secretarul general, evaluînd-o ca durînd „cîteva zile sau cîteva săptămîni”.
Îndoieli cu privire la legitimitate
Anterior, administrația americană a spus că nu știe cît de legitimă este introducerea forțelor CSTO în Kazahstan. În același timp, Casa Albă a asigurat că monitorizează situația din republică. O declarație similară a fost făcută de purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, care a remarcat că Statele Unite au „întrebări” cu privire la trimiterea forțelor de menținere a păcii, deoarece Kazahstanul are propriile resurse. Potrivit acestuia, în trecut, guvernul țării era bine protejat. Ulterior acestei declarații, reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a spus sarcastic că unii reprezentanți americani nu au înțeles ce se întîmplă în Kazahstan.
Cine se află în spatele revoltelor
Militanți instruiți din mai multe țări operează în Kazahstanul tulburat, a declarat de vicepreședintele Consiliului Federației, Konstantin Kosachev. „În rîndurile protestatarilor au apărut militanți bine organizați, atît autohtoni, cît și militanți care au început să se înghesuie în Kazahstan din străinătate, din țările vecine din Orientul Apropiat și Mijlociu. Să spunem lucrurilor pe nume – în primul rînd, din Afganistan”, a explicat el. Politologul și orientalistul Yevgeny Satanovsky a remarcat, de asemenea, că nu civilii sînt cei care stau în spatele revoltelor, ci grupurile profesioniste de militanți islamiști. El a subliniat că „așa-zișii protestatari pașnici au priceperea de a conduce bătălii de stradă” și nu se confruntă cu forțele de securitate așa cum ar face oamenii obișnuiți. „Kazahstanul este cel mai valoros teritoriu pentru organizarea tulburărilor după modelul Maidanului ucrainean, ceea ce nu s-a întîmplat vreodată cu preluarea puterii în Belarus”, asigură politologul.
În Kazahstan, oficialii au ajuns la concluzia că revoltele din țară au fost planificate din timp, fapt demonstrat de atacurile asupra clădirilor guvernamentale, aeroporturilor și infrastructurii importante. Revoltele din orașele din Kazahstan durează de cîteva zile. Protestele au început pe 2 ianuarie din cauza creșterii prețurilor la benzină, de la 60 la 120 tenge. Ulterior, au escaladat în revolte pentru demiterea de la conducere Consiliului de Securitate kazah, a fostului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, pentru noi alegeri și dizolvarea Parlamentului.
N.K.
- 30-09-2024
- 0 Comentarii
- 113
- 0
12.2 C