Criză și COVID: Marea Britanie nu exclude declanșarea celui de-al treilea război mondial
  • 18-11-2020
  • 1 Comentariu
  • 319
  • 2

Al treilea război mondial poate consta în mai multe conflicte regionale ai căror participanți încă nu își dau seama de pericolul acțiunilor lor –  a prezis șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, Nick Carter. De asemenea, el a numit criza economică generată de pandemia de coronavirus un alt factor care ar putea conduce lumea la o confruntare globală.

Într-un interviu acordat Sky News, liderul militar a afirmat că există pericolul ca mai multe conflicte regionale actuale să scape de sub control, implicînd mai multe state și forțe armate. „Cred că trăim un moment în care lumea este foarte nesigură și alarmată”, a declarat generalul, reamintind participanților la ciocnirile militare locale necesitatea de a înțelege consecințele acțiunilor lor.

Analistul militar Viktor Baranets a fost de acord cu comandantul britanic asupra faptului că, dacă un al treilea război mondial se va declanșa, tocmai factorii economici îi vor provoca. „Economia este în centrul tuturor acțiunilor. În acest secol, 90% din războaie vor porni de la sursele de energie. Pe locul al doilea se află apa, pe locul al treilea mîncarea și abia pe al cincilea disputele civilizaționale”, a explicat expertul.

El a confirmat, de asemenea, că mai multe confruntări locale pot fuziona într-un mare război. „Există din ce în ce mai multe puncte fierbinți în lume, care, la fel ca rănile umane, pot crește de la ulcere mici la gangrenă totală. Mi se pare că omenirea nu prea înțelege acest lucru încă”, a explicat specialistul.

Anterior, președintele rus Vladimir Putin a declarat că probabilitatea declanșării unui război între puterile majore scade pe măsură ce fiecare dintre țări creează noi tipuri de arme. În special, el a menționat armele hipersonice rusești și a vorbit și despre cheltuielile de apărare de miliarde de dolari ale unor state mari – Statele Unite, China, Arabia Saudită, Marea Britanie și Franța. Politicianul a subliniat faptul că în teatru, arma lui Cehov ar trebui să fie jucată în ultimul act, dar în realitate, un nou potențial conflict militar global este constrîns de echilibrul puterii și stabilitatea strategică. Aceasta este ceea ce, potrivit lui Putin, a permis lumii să se ferească de conflictele majore după cel de-al II-lea război mondial.

Anul trecut, generalul maior turc pensionar Osman Pamukoglu a descris în noua sa carte „Al treilea război mondial” un posibil scenariu pentru dezvoltarea ostilităților în cazul unei confruntări internaționale. În ceea ce privește armata, cel mai clar semn că un nou mare război este inevitabil este cantitatea de fonduri pe care statele le alocă pentru armament din bugetele anuale. „Ca și în trecut, războiul va începe din cauza dorinței țărilor care dirijează dezvoltarea economică de a nu-și pierde zonele de dominare și control asupra resurselor”, a scris el. De asemenea, a identificat Statele Unite, China și Rusia ca participanți la război și nu a exclus că două dintre aceste părți s-ar uni împotriva celei de-a treia. Autorul a reamintit că, în două războaie mondiale, Rusia a fost aliată cu Marea Britanie și Statele Unite. Pe baza acestui fapt, Pamukoglu a sugerat că într-un nou posibil război, Federația Rusă va lua din nou partea SUA. Acesta crede că o alianță între China și India poate acționa împotriva Moscovei și Washingtonului. În opinia sa, SUA vor începe războiul.

În luna iunie a anului trecut, fostul comandant al forțelor aeriene ruse, colonelul general Georgy Shpak, a vorbit despre marșul unui batalion de parașutiști ruși din Bosnia și Herțegovina către Kosovo, în iunie 1999, și despre ocuparea aerodromului Slatina. El a menționat că, după ce asaltul aerian rus a preluat aeroportul, forțele NATO au încercat fără succes să le respingă. În ciuda ordinului comandantului forțelor NATO din Europa, generalul american Wesley Clarke, „de a-i învinge pe ruși”, comandantul forțelor internaționale conduse de NATO pentru menținerea păcii în Kosovo, generalul britanic Michael Jackson, a refuzat să respecte ordinul întrucît nu dorea să fie „vinovat pentru izbucnirea celui de-al treilea război mondial”.

La rîndul său, revista militară analitică americană The National Interest a indicat regiunile în care ar putea începe al treilea Război Mondial. Marea Chinei de Sud este numită prima dintre locațiile potențialului conflict, iar a doua locație este Europa de Est și, în special, Ucraina. Golful Persic a fost, de asemenea, numit un potențial loc pentru începutul războiului mondial. Experții au reamintit criza politică și militară constantă din Orientul Mijlociu, presiunea economică asupra Iranului.


N.K.

 

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite