Cînd va depăși China Statele Unite ca putere economică (2)
  • 29-06-2021
  • 0 Comentarii
  • 219
  • 0

Presiunea crizei globale și reziliența RPC

Potrivit calculelor Băncii Mondiale, din ultimul sfert al Secolului al XIX-lea, economia mondială a cunoscut perioade de declin (recesiune) de peste douăsprezece ori: în 1876, 1885, 1893, 1908, 1914, 1917-1921, 1930-1932, 1938, 1945-1946, 1975, 1982, 1991, 2009 și 2020. Recesiunea globală din 2020 este a paisprezecea la rînd. Este neobișnuit faptul că previziunile de creștere au fost revizuite brusc.

Criza economică globală se caracterizează prin scăderea ratelor de creștere a PIB pe toată planeta. China a introdus măsuri de carantină mai devreme decît alte țări mari și, în 2020, condițiile pentru funcționarea economiei în China s-au schimbat. A existat un șoc simultan atît pentru cerere, cît și pentru ofertă. Iar cînd constrîngerile din partea ofertei s-au relaxat, cererea a continuat să fie slabă, împiedicînd ritmul redresării. Cu toate acestea, RPC este, în prezent, una dintre puținele țări din lume care și-a păstrat creșterea PIB-ului. Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, realizat în iulie 2020, creșterea PIB-ului Chinei în cursul anului trecut trebuia să fie de 1,6%. FMI a prognozat o creștere a PIB-ului de 1,9% pentru China, dar RPC a depășit aceste așteptări – rata de creștere a fost de 2,3%. În octombrie 2020, FMI a estimat creșterea PIB-ului Chinei în 2021 la uluitoarea rată de 8,2%!

Care este secretul succesului economiei chineze, în contextual epidemiei din Wuhan? Esența politicii economice de stat din RPC este exprimată în mai multe formule care europenilor li se vor părea banale. Prima dintre acestea este adoptarea unor măsuri pentru stabilizarea situației în șase domenii: ocuparea forței de muncă; finanţe; comerț internațional; investiții străine; investiții interne; așteptările pieței. Planul este aplicat pe șase paliere: protejarea ocupării forței de muncă, protejarea mijloacelor de trai ale oamenilor, protejarea organizațiilor de piață, securitatea alimentară, securitatea energetică, asigurarea durabilității lanțurilor industriale și a aprovizionării.

Odată cu diviziunea internațională a muncii, nici un sistem economic național nu poate fi recunoscut ca fiind autosuficient. Economia Chinei nu este nici izolată, nici autonomă. În același timp, conducerea chineză a lucrat timp de cîteva decenii pentru a-și reduce dependența de factorii externi. Încrederea în sine și accentul pe autosuficiență au fost inerente politicii economice de stat din RPC de-a lungul istoriei sale. Aceasta este o garanție a dezvoltării progresive și a stabilității relative a economiei chineze în contextul crizei globale.

Conform statisticilor oficiale, în 2019, consumul intern a furnizat aproximativ 58% din PIB-ul Chinei. Potrivit autorităților, țara este destul de capabilă să își satisfacă nevoile alimentare. „Sîntem gata să oferim populației servicii complete”, spune Pan Wenbo, șeful Departamentului de control din Ministerul Agriculturii și Afacerilor Rurale din Republica Populară Chineză. Reprezentanții chinezi au declarat în repetate rînduri că o reducere a investițiilor străine nu va provoca consecințe distructive în țară.

Valorile tradiționale ale societății confucianiste joacă, de asemenea, un rol în răspunsul eficient al Chinei la criză. „Pe scurt, motivul pentru care China este capabilă să depășească o criză gigantică este că această țară nu și-a schimbat modelul de management de bază. Titlurile liderilor și ale diviziilor administrative s-au schimbat, dar conceptul unei legături foarte strînse între autorități și popor nu. Guvernul trebuie să respecte anumite obligații morale și etice, dar în același timp, guvernanților le pasă foarte mult de popor, similar cu modul în care părinții au grijă de un copil, inclusiv prin pedepsirea acestuia dacă se comportă greșit. De îndată ce începe criza, guvernul din China reduce imediat impozitele, crește oferta, iartă datoriile”, scrie faimosul sinolog A.A. Maslov. Se crede că sistemul socio-cultural confucianist a permis Chinei să ajungă la o interacțiune optimă între directive și metodele de management economic. Douglas McWilliams, vicepreședinte al firmei de consultanță CEBR (Centrul pentru Cercetări Economice și de Afaceri), spune: „Chinezii par să încerce să stabilească un control centralizat la un nivel, și o economie de piață complet liberă la altul. Piața liberă îi ajută pe chinezi să avanseze în special în domenii precum tehnologia”.

Acestea fiind spuse, chinezii vor rămîne întotdeauna mult mai săraci decît media americanilor chiar și după ce China va deveni cea mai mare economie din lume, avînd în vedere că populația din RPC este de patru ori mai mare decît cea a Statelor Unite. Transportul de pasageri, sistemul de livrări și magazinele din China sînt private, dar creșterile prețurilor sînt influențate de criza din 2020. În China autoritățile au stabilit imediat controlul asupra prețurilor, TVA-ul fiind redus la 6-8%.

Cum au reușit chinezii să respecte restricțiile și să controleze răspîndirea virusului? În provincia Hubei, a cărei capitală este Wuhan (centrul răspîndirii epidemiei), controlul asupra traficului de pasageri a fost stabilit rapid, iar orașul a fost închis. Sistemul de rating social, sau „creditarea socială”, care a intrat în vigoare în 2020, a jucat un rol important. Acest sistem este un exemplu de control al statului, care prevede un sistem de evaluare publică a cetățenilor în funcție de diferiți parametri. Fiecărui cetățean al RPC i se atribuie un rating; se acordă puncte pentru absența încălcărilor legii, pentru activități sociale utile, punctele sînt deduse pentru infracțiuni de gravitate variabilă. Sancțiunile pentru cei cu rating scăzut pot fi interdicția de a lucra în instituțiile guvernamentale, refuzul securității sociale, în special inspecția atentă la vamă, etc. pentru a ieși în afara spațiului determinat de carantina locală. Comportamentul cetățenilor este monitorizat prin programe electronice instalate pe dispozitivele mobile ale tuturor rezidenților din RPC.

Sfîrșit

D.A.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite