Cînd va depăși China Statele Unite ca putere economică (1)
  • 14-06-2021
  • 0 Comentarii
  • 361
  • 0

În 2019, Universitatea J. Hopkins (SUA) a evaluat gradul de pregătire al diferitelor țări ale lumii pentru evenimentele legate de posibile epidemii. Grupul de țări de mare pregătire a inclus, în special, Statele Unite și Marea Britanie; Rusia și China au intrat în grupul de mijloc, dar prognoza pentru Statele Unite, Marea Britanie și China nu s-a împlinit.

În contextul răspîndirii Covidului și al panicii însoțitoare, economia chineză a devenit mobilizatoare și s-a dovedit a fi destul de stabilă. Unul dintre principalele motive pentru sustenabilitate este combinarea planificării directivei și a metodelor de gestionare a pieței, luînd în considerare caracteristicile socio-culturale ale țării.

În contextul crizei economice provocate de „pandemie”, China a devenit una dintre puținele economii mari care au atins creșterea economică în 2020 (2,3%). În același timp, PIB-ul Chinei a crescut anul trecut cu cel mai lent ritm din 1976 (2,3%). Producția industrială din februarie 2020 a înregistrat un nivel record în timpul crizei financiare din 2008. Vînzările în ianuarie și februarie au scăzut cu 20,5%, iar șomajul a crescut. Măsurile restrictive au blocat întoarcerea lucrătorilor migranți în orașe și la locurile de muncă. Pentru o vreme, viața economică a mai multor mii de orașe și provincii întregi a înghețat, lanțurile de producție și relațiile comerciale externe au fost întrerupte. A fost necesar să se facă ajustări la planurile RPC de combatere a sărăciei.

Rețineți că Beijingul definește sărăcia absolută ca încasarea un venit mai mic de 324 dolari pe an (2.300 de yuani), care este aproape jumătate din pragul de sărăcie cel mai frecvent utilizat de Banca Mondială – puțin sub 700 de dolari pe an. Între 1978 și 2019, numărul persoanelor sărace din RPC a scăzut de la 770 la 5,5 milioane de oameni, dar după cum a recunoscut premierul chinez Li Keqiang la o conferință de presă anuală, acum sarcinile guvernanților au devenit mai complicate.

Criza a scos la iveală lacune în sistemul de protecție socială al Chinei, cum ar fi acoperirea limitată a lucrătorilor migranți. Conform estimărilor din 2017, doar 17% dintre migranți au fost incluși în asigurările de șomaj și doar 22% dintre aceștia au participat la asigurări de sănătate urbane și scheme de pensii. Sistemul de ședere chinez hukou, care conectează accesul la prestații și servicii de asistență socială la locul de înregistrare, nu la locul de muncă, este unul dintre obstacolele în calea participării migranților la programele de asistență socială. Acoperirea și nivelul beneficiilor au fost acum extinse temporar.

În 2020, autoritățile chineze au înghețat activitatea economică și au pus în aplicare o serie de măsuri stricte de control pentru a reduce efectele pandemiei. Au fost întreprinse acțiuni suplimentare pentru sprijinirea întreprinderilor și reducerea riscurilor de șomaj. Începînd cu al treilea trimestru al anului 2020, economia RPC a început să-și revină treptat. Cererea externă pentru bunuri chineze în trimestrul doi al anului 2020 a început să crească. La începutul anului trecut, unele firme străine au refuzat să comande bunuri din China. Excepție au făcut produsele medicale, al căror export a atins o valoare fără precedent. În decembrie, valoarea totală a importurilor și exporturilor de bunuri a fost de 3.200,5 miliarde de yuani, în creștere cu 5,9% față de decembrie 2019, în timp ce valoarea totală a exporturilor a fost de 1.858,7 miliarde de yuani, în creștere cu 10,9% pe o bază anuală. Valoarea totală a importurilor a fost de 1,341,9 miliarde de yuani, în scădere cu 0,2%. Potrivit declarațiilor reprezentanților Administrației Generale Vamale din China, în 2020 țara a devenit singura entitate economică majoră din lume care a înregistrat o creștere a comerțului exterior. Potrivit agenției Bloomberg, la sfîrșitul anului 2020, China a cunoscut și o creștere a investițiilor străine, care este asociată cu eliminarea unui număr de bariere și restricții pentru investitorii străini.

În ultimele planuri pentru dezvoltarea socio-economică a Chinei, înainte de izbucnirea epidemiei era planificată construirea unei societăți de tipul „xiaokang”. Conceptul provine din filozofia antică chineză și este atribuit lui Confucius. Timp de secole, în condiții de sărăcie constantă a populației, „xiaokang” a fost de neatins. Acest cuvînt a răsunat din nou odată cu începutul reformelor din 1978. „China va depăși Statele Unite cu cinci ani mai devreme decît era prevăzut și va deveni cea mai mare putere economică din lume pînă în 2028”, potrivit unui raport al Centrului Britanic pentru Cercetări Economice și de Afaceri (CEBR). Chiar dacă China a fost prima țară afectată de epidemia de coronavirus, se crede că măsurile rapide și extrem de stricte au evitat blocajele care au lovit toate economiile occidentale. Raportul CEBR notează că Republica chineză, spre deosebire de Statele Unite, a reușit să-și mențină potențialul economic în fața pandemiei. CEBR se așteaptă ca în 2022-2024, economia SUA să crească cu aproximativ 1,9% pe an, apoi să încetinească pînă la 1,6% pe an; economia chineză va crește cu 5,7% pe an pînă în 2025 și va încetini la 4,5% pe an în 2026-2030.

Experiența eficientă, dar foarte specifică a Chinei în depășirea consecințelor economice ale răspîndirii infecției cu coronavirus nu poate fi transferată automat în alte țări, acest lucru este evident. Cu toate acestea, modelul chinez este un exemplu interesant de interacțiune între stat și societate în contextul unei crize economice. Și 2021 în China a marcat începutul unei noi etape importante de dezvoltare economică – al 14-lea plan cincinal (2021-2025).

(va urma)

N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite