Cînd țara arde și baba se piaptănă...
  • 29-09-2021
  • 0 Comentarii
  • 319
  • 0

Încă o dovadă că înțelepciunea populară poate exprima în chip metaforic, concis și sugestiv, printr-o formulă eliptică, pe baza unei îndelungi experiențe, un fapt sau un aspect al vieții de toate zilele, este un fapt recent petrecut la vîrful societății românești. De obicei, faptul sau aspectul de viață aflate în obiectiv constituie o învățătură sau o morală. Despre ce este vorba?

Este îndeobște cunoscut faptul că președintelui Klaus Werner Johannis îi place sportul. Astfel, a fost surprins nu o dată practicînd cu dezinvoltură ski, tenis sau... golf. Și, de multe ori, unele dintre aceste activități se desfășurau în momente nepotrivite, cînd țara trecea prin situații precum înzăpeziri, inundații, jafuri în pădurile patriei, gunoaie aduse la noi din afară, incendii – sau în alte momente de restriște în care vocea domniei sale nu s-a făcut auzită. L-a văzut cineva pe domnul președinte grăbit să ajungă în niscaiva localități, unde apele au spart digurile și au inundat casele oamenilor, punîndu-le viața în pericol? Cred că nu. Ne amintim, însă, că un alt om politic abandona vizite oficiale, uneori la nivelul cel mai înalt, pentru a fi, în momente dificile, alături de oamenii năpăstuiți!

Pe aceeași linie, consemnăm „lecția” de golf predată de președinte pe un excelent teren  – o raritate – apărut pe undeva prin județul Alba. Am auzit alte referiri ulterioare, din care am înțeles că, după partida cu pricina, președintele a găsit timpul necesar să facă apologia golfului ca sport, adresînd, în final, un puternic îndemn tineretului de a practica această nobilă activitate. Dar tocmai această lecție, propusă de Klaus Iohannis, și desfășurată pe fundal pandemic a avut un ecou negativ în sufletele românilor, îngrijorați de suprataxele și restricțiile impuse în arhitectura economico-socială a țării, în principal de către acest Florin Cîțu, un prim-ministru atipic.

Ca urmare a magistralei lecții „Golful ca sport aristocratic”, un parlamentar îmbrăcat nu întîmplător în costum popular, originar tot din Alba, a pătruns în plenul Parlamentului cu o sapă, scandînd: „Voi cu crosa, noi cu sapa”. Inspiratul demnitar nu s-a lăsat pradă sugestiilor ci, ajuns la tribună, a ținut să sublinieze fără echivoc: „Președintele Iohannis și premierul Cîțu au adus țara în sapă de lemn!”. Această secvență mi-a amintit de legendarul Moș Ion Roată... Și, fiindcă Iohannis e atît de îndrăgostit de sport, sîntem curioși dacă știe că, la recent încheiatele Jocuri Olimpice de la Tokyo, România a obținut cele mai slabe rezultate din istoria participărilor sale olimpice.

Pînă la ridicarea golfului la rang de sport național mai e un drum lung, mai ales acum, cînd țara arde și baba se piaptănă...

IOAN STOICA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite