China va putea provoca precipitații artificiale
  • 03-08-2021
  • 0 Comentarii
  • 339
  • 0

Acum cîteva săptămîni, televiziunea din Emiratele Arabe Unite a făcut publice imagini cu ploi abundente provocate de dronele ascunse printre nori. Cu toate acestea, chinezii au avansat mai mult în provocarea ploii artificiale și, pînă în 2025, vor provoca ploi artificiale pe 60% din teritoriul lor. Pînă în 2035, nu vor avea egal în această artă, dar țările vecine se tem că această practică s-ar putea termina foarte, foarte rău. Nu te poți juca cu vremea.

La sfîrșitul anului 2020, Beijing a aprobat un program național de modificare a vremii. Un apel de ploaie artificială este considerat punctul cheie al programului. Secetele și pericolele de inundații pot fi corectate cu o serie de tehnologii care provoacă precipitații abundente atunci cînd și unde este necesar, mai degrabă decît aleatoriu. De exemplu, cea mai comună și dovedită tehnologie rămîne însămînțarea chimică a norilor, ceea ce duce la creșterea dimensiunii picăturilor și la precipitații ulterioare. Utilizarea dronelor pentru astfel de practici în China este considerată instrumentul cel mai promițător pentru corectarea vremii. În acest scop, drona Ganlin-1 a fost testată în luna ianuarie a acestui an. Un proiect similar va fi implementat în Emiratele Arabe Unite. Cu toate acestea, Emiratele încearcă să pună în aplicare o abordare diferită, mai economică și mai ecologică – provocarea ploii prin folosind descărcări electrice. Descărcătoarele suspendate pe aripile avioanelor sau dronelor creează zone în nori cu particule încărcate de umiditate, care, datorită electricității statice, cresc și ele și provoacă ploaie. Se spune că precipitațiile abundente din Emiratele Arabe Unite sînt cauzate de instalații electrice, nu de reactivi. Este probabil ca și China să ajungă la o astfel de soluție dacă se dovedește a fi mai economică decît pulverizarea substanțelor chimice.

Patru ani mai tîrziu, inițiativa Chinei de a provoca în mod artificial ploaie pe o suprafață de 5.500.000 km. pătrați a creat îngrijorare în rîndul țărilor vecine – de exemplu, acest subiect a fost discutat în mod activ în mass-media indiene. În același timp, astfel de intervenții la scară largă în fenomenele naturale au un impact asupra vremii globale. Evident, această problemă necesită un studiu atent și deschidere, iar tehnologiile moderne de prognozare a vremii ar trebui să ajute în acest sens.

Rețineți că sfera schimbărilor meteo a existat de cîteva decenii. În Statele Unite, de exemplu, acest lucru a fost abordat îndeaproape după cel de-al II-lea război mondial. Peste 50 de țări au început să implementeze programe de monitorizare a vremii în 2017, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale, iar inovațiile precum dronele au accelerat ritmul în ultimii ani.

 

N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite