China construiește cea mai mare flotă din lume
  • 18-09-2020
  • 0 Comentarii
  • 612
  • 4

Pentagonul a evaluat dezvoltarea forțelor armate ale Chinei în 2020 și a evidențiat domeniile în care Beijingul nu numai că a excelat, ci este înaintea tuturor celorlalte țări. Printre acestea se numără Marina și armele nucleare. La ce a acordat o atenție specială Departamentul Apărării al SUA și cum tratează acest lucru la Washington – aflăm în rîndurile ce urmează.

„Republica Populară Chineză are în prezent cea mai mare marină din lume, cu un total de aproximativ 350 de nave și submarine, inclusiv peste 130 de nave de suprafață majore”, se arată în raportul anual al Departamentului Apărării al SUA către Congres privind Forțele Armate Chineze pentru anul 2020. Pentru comparație, forța de luptă a marinei SUA la începutul acestui an era de aproximativ 293 de nave. Cu toate acestea, aceste statistici în sine sînt înșelătoare, scrie Forbes. Deși Marina Armatei de Eliberare a Poporului Chinez are de fapt mai multe nave de război decît Marina SUA, aceasta din urmă este înaintea RPC în tonajul total al navelor datorită prezenței navelor de război mai mari în Marina, inclusiv 11 portavioane cu propulsie nucleară cu o deplasare de 100 de mii. „Dar ce se întîmplă cînd puterea de luptă a forțelor navale chineze este combinată organic cu calitatea tehnologică adecvată? Această perspectivă îi îngrijorează serios pe specialiștii din domeniul planificării operaționale și strategice a departamentului militar american”, este menționat în articolul Forbes.

Marina PLA actuală este foarte departe de cea din timpul Războiului Rece, cînd era doar o rudă săracă a imenselor forțe terestre. Dorința de a reuni forțat Taiwanul cu continentul și hotărîrea de a înlocui Statele Unite ca hegemon în Pacificul de Vest au determinat Beijingul să cheltuiască o cantitate enormă de timp și bani îmbunătățind calitatea marinei sale. Raportul Pentagonului spune că Marina PLA „devine o forță din ce în ce mai modernă și flexibilă”. Chinezii s-au concentrat pe „înlocuirea platformelor generațiilor anterioare cu capacități limitate în favoarea unităților de luptă polivalente mai mari și mai moderne”. ,,Începînd cu 2019, Marina PLA constă în principal în platforme polivalente moderne cu arme anti-nave, antiaeriene și antisubmarine avansate, echipamente de recunoaștere și comunicații”, a declarat departamentul militar american.

Flota de portavioane din China atrage cea mai mare atenție. Marina PLA are în prezent un portavion deteriorat din fosta Uniune Sovietică, un portavion nou construit deja în China, un al treilea portavion în construcție și intenționează să construiască patru sau mai multe nave de acest tip. Echipată cu sisteme avansate, cum ar fi catapultele electromagnetice, flota de transportatori chinezi ar putea asigura acoperirea aeriană a forțelor de asalt amfibie în invazia Taiwanului, sau chiar să contracareze marina americană într-o bătălie de la un transportator la altul, care ar putea avea loc, ipotetic, pentru prima dată după cel de-al doilea Război Mondial. „Dar Marina reprezintă mult mai mult decît portavioane. Uită-te la grupurile portavioanelor americane și vei observa că aceste platforme sînt întotdeauna înconjurate de crucișătoare și distrugătoare pentru apărarea antiaeriană/ antirachetă și antisubmarină ”, scrie Forbes. În acest sens, China construiește în mod activ o nouă generație de crucișătoare, distrugătoare și corvete sofisticate, bine armate. De exemplu, în decembrie 2019 a fost lansat cel de-al șaselea distrugător de clasă Tip 055 Renhai. Distrugătoarele acestui proiect sînt cele mai mari din lume după distrugătoarele americane din clasa Zamvolt. Pentagonul a remarcat faptul că Renhai EM este echipat cu rachete anti-navă de croazieră și rachete ghidate antiaeriene „împreună cu posibile rachete de croazieră pentru greve pe o instalație de coastă și rachete balistice anti-nave”. Acest lucru crește semnificativ probabilitatea ca Marina SUA să fie copleșită de rachete anti-nave, inclusiv de noi arme mortale hipersonice care zboară către țintă la viteze mari. Ca și în cazul marinei rusești, submarinele reprezintă un element cheie al puterii navale a Chinei. Se așteaptă ca Marina PLA să primească mai multe submarine de atac cu centrale electrice Diesel și nucleare.

China este, de asemenea, una dintre puținele țări care are submarine înarmate cu ICBM cu armă nucleară. În plus față de cele patru submarine de tip 094 deja existente, înarmate cu 12 rachete balistice JL-12 fiecare, un nou submarin de proiectare este în proiect. Este de așteptat ca Marina PLA să utilizeze crucișătoare cu rachete submarine de tip 094 și 096 în același timp, iar pînă în 2030 ar putea avea pînă la opt astfel de nave, subliniază documentul. Potrivit armatei SUA, capacitatea crescîndă a Chinei de a lansa rachete de croazieră lansate pe mare pentru greve împotriva țintelor de coastă (LACM) este deosebit de amenințătoare, fiind capacitatea pe care Marina SUA a demonstrat-o în mod repetat cu rachetele sale Tomahawk. Acest lucru permite navelor și submarinelor de suprafață chineze să lovească bazele militare cheie ale SUA din regiune. De exemplu, insula Guam din Oceanul Pacific și în viitor - chiar și dincolo de această zonă. ,,În următorii ani, Marina PLA va lansa probabil rachete LACM pe noile sale crucișătoare și distrugătoare, precum și pe prototipul submarinelor nucleare de tip 093B”, sugerează Pentagonul. „Marina chineză își poate, de asemenea, moderniza vechile nave de război și submarine de suprafață cu arme pentru a ataca ținte de coastă. Adăugarea capacităților de atac de coastă la navele de suprafață și la submarinele marinei PLA va permite flotei chineze să se angajeze pe un potențial inamic de la distanțe lungi. Acest lucru va permite RPC să țină la îndemînă obiecte atît în ​​regiunea indo-Pacifică, cît și în afara acesteia”, se arată în raportul departamentului militar american.

În 2019, China a lansat prima sa navă mare de asalt amfibiu din clasa Yushen, ceea ce nu este o veste bună pentru Taiwan, scrie Forbes. Marina PLA primește, de asemenea, o varietate de nave de sprijin pentru echipare, inclusiv tancuri, nave de sprijin, nave de recunoaștere și chiar primul spărgător de gheață polar. „Desigur, puterea agregată a marinei este mult mai mult decît numărul de nave sau rachete. De mai bine de un secol, Marina SUA a funcționat în mod fiabil în teatre îndepărtate de operațiuni militare, inclusiv grupuri de grevă de portavioane și operațiuni de asalt aerian. În ciuda rafinamentului tehnologic în continuă creștere, marina chineză pur și simplu nu are experiență în aceste chestiuni”, subliniază autorii materialului.

Cu toate acestea, această problemă este temporară. În viitor, Marina PLA va putea dobîndi această experiență. Acest lucru face ca marina chineză să fie cu atît mai impresionantă pe fundalul rapoartelor recente ale Pentagonului conform cărora Beijingul intenționează să-și dubleze stocurile de focoase nucleare în acest deceniu, inclusiv cele destinate rachetelor balistice care pot ajunge în Statele Unite. Cu toate acestea, forțele nucleare ale Chinei vor fi mai mici decît cele ale Statelor Unite, care au aproximativ 3.800 de focoare pregătite pentru acțiune și chiar mai multe în rezervă, a spus Pentagonul într-un raport.

Administrația Donald Trump a cerut Chinei să adere la tratatul armelor nucleare SUA-Rusia pentru a limita creșterile suplimentare ale numărului de arme nucleare între cele trei țări, însă Beijingul a refuzat. Oficialii Ministerului de Externe chinez au declarat că arsenalul țării nu este suficient de mare pentru a fi inclus în limitele convenite. Oficialii chinezi subliniază că presiunea asupra Beijingului de a se alătura acordului trilateral nu ar trebui folosită ca pretext pentru abandonarea Start, un acord nuclear existent între SUA și Rusia, care expiră în februarie. Poate fi prelungit pînă la cinci ani dacă Moscova și Washington sînt de acord. Un înalt diplomat chinez a declarat în iulie că Beijingul „ar fi fericit” să adere la un astfel de acord dacă Statele Unite vor să-și reducă arsenalul nuclear la dimensiunea Chinei, a raportat Fox News.

Creșterea nivelului de luptă și a forței numerice a forțelor sale nucleare strategice face parte din eforturile mai largi ale Beijingului de a afirma mai multă putere pe scena globală, cu scopul de a se ridica sau de a depăși Statele Unite ca superputere globală pînă în 2049.

Liderii PCC consideră, de asemenea, o China divizată ca fiind slabă și vor lucra spre „reunificare completă”, reintegrând Taiwan, Hong Kong și Macau - și în propriile condiții - pînă la sfârșitul anului 2049. ,,Întrucît China comunistă încearcă să își dubleze cel puțin arsenalul nuclear, modernizarea forțelor noastre nucleare și menținerea pregătirii lor în luptă sînt esențiale pentru o regiune indo-Pacific liberă și deschisă”, a declarat secretarul apărării SUA, Mark Esper. Administrația Donald Trump folosește aceste previziuni pentru a justifica cheltuirea a sute de miliarde de dolari pentru modernizarea arsenalului nuclear american. Pentagonul a sugerat, de asemenea, că China ar putea crește nivelul de alertă al forțelor sale nucleare strategice. În acest moment, Beijing își stochează focoasele nucleare separat de rachete și lansatoare și va dura ceva timp pentru ca acestea să fie pregătite pentru luptă.


N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite