
- 21-04-2024
- 0 Comentarii
- 141
- 0
– Ce a făcut ca țara să devină lider în lupta împotriva schimbărilor climatice? –
În ultimele decenii, imaginea de mediu a Chinei a fost asociată în primul rînd cu nivelurile crescute de poluare a aerului. Pînă de curînd, țara asiatică a emis miliarde de tone de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă în fiecare an, provocînd daune economice globale de peste 1,8 trilioane de dolari. Fotografiile înspăimîntătoare ale celor mai mari orașe ale Chinei învăluite în smog dens și fețele oamenilor ascunse în spatele măștilor respiratorii groase nu au făcut decît să alimenteze percepția Chinei ca fiind unul dintre principalii poluatori ai aerului din lume. Cu toate acestea, de la mijlocul anilor 2010, strategia autorităților locale de reducere a emisiilor de CO2 s-a schimbat dramatic. Construirea multor mega-proiecte în domeniul energiei solare și eoliene a făcut din țara asiatică unul dintre liderii luptei împotriva schimbărilor climatice globale. Analiștii de la Centrul CREA pentru Cercetare pentru Energie și Aer Curat au prezis că emisiile de dioxid de carbon din China vor atinge un nivel maxim în acest an, după care vor începe să scadă treptat.
Emisiile de carbon ale Chinei ar putea atinge vîrful chiar de anul acesta
Analiștii de la Centrul CREA pentru Cercetare în Energie și Aer Curat au prezis că Republica China își va accelera rapid tranziția către sursele de energie regenerabilă (SRE) în acest deceniu. Mai mult, conform așteptărilor lor, China va face un salt verde anul acesta datorită megaproiectelor din domeniul generației solare și eoliene. La rîndul său, închiderea treptată a centralelor termice pe cărbune (CHP) mici și mijlocii, ca parte a obligațiilor guvernamentale locale în temeiul Acordului de la Paris, va accelera acest proces într-o și mai mare măsură, spun experții.
Ritmul punerii în funcțiune a noilor capacități verzi în China este la un nivel foarte ridicat. Potrivit analistului CREA, Lauri Myllyvirt, producția totală de energie regenerabilă din China (inclusiv solar, eolian, nuclear și hidroenergetic) pînă la sfîrșitul anului 2023 va fi mai mult decît suficientă pentru a acoperi creșterea anuală a cererii de energie electrică în țara asiatică. Expertul consideră că China va putea realiza progrese rapide în domeniul energiei verzi prin investiții fără precedent în producția de echipamente folosind tehnologii cu emisii reduse de carbon. „China a făcut un pariu economic și financiar serios pe succesul tranziției energetice globale, care ar putea să-și îmbunătățească poziția diplomatică pe scena mondială”, argumentează Myllyvirt.
Datorită investițiilor record în industria cu emisii scăzute de carbon (investițiile în vehicule electrice și echipamente electrice au crescut cu 38% față de 2022), emisiile de gaze cu efect de seră ale Chinei ar putea atinge vîrful nu în 2030, așa cum se aștepta anterior, ci chiar de anul acesta, prezice CREA. Astfel, conform estimărilor experților, pînă la sfîrșitul lunii decembrie a acestui an, volumele totale de emisii de dioxid de carbon din China din combustibili fosili și ciment vor scădea cu un total de 249 de milioane de tone echivalent CO2, iar în 2025 – cu încă 64 de milioane.
Boom-ul vehiculelor electrice
din China continuă
Accelerarea tranziției energetice în China va fi mult facilitată de boom-ul producției de vehicule electrice în țara asiatică. La mijlocul lunii ianuarie, ministrul adjunct al Industriei și Tehnologiei Informației din Republica Populară Chineză, Xin Guobin, a declarat că pînă la sfîrșitul anului 2023, China a exportat 4,91 milioane de mașini, dintre care 1,203 milioane funcționează cu noi surse de energie (plus 77,6% față de 2022). Volumul total de producție de astfel de vehicule în țară în această perioadă a crescut cu 35,8% și a ajuns la 9,587 milioane de unități. Toate acestea au permis RPC să devină un lider mondial în acest domeniu, afirmă Guobin. Din 2017, China a vîndut un total de peste 18 milioane de vehicule electrice (de peste patru ori mai mult decît în Statele Unite), sau aproape 50% din totalul global. Analiștii Bloomberg NEF se așteaptă ca pînă în 2026, mai mult de jumătate din vînzările de autoturisme noi din țară să fie vehicule electrice, comparativ cu puțin peste un sfert în Statele Unite.
Agenția Internațională pentru Energie (IEA) consideră că factorii de mai sus vor transforma în cele din urmă China în principala forță motrice din spatele scăderii cererii globale fără petrol. În acest context, șeful AIE, Fatih Birol, a anunțat „începutul sfîrșitului” erei combustibililor fosili și a prezis un vîrf global al consumului de petrol, gaze naturale și cărbune pînă în 2030.
China își crește rapid capacitatea
de generare solară și eoliană
Megaproiectele din domeniul generației solare și eoliene sînt de așteptat să joace un rol major în accelerarea ritmului tranziției energetice a Chinei. Totodată, cea mai impresionantă creștere va avea loc în producția de panouri solare, potrivit CREA. Pînă la sfîrșitul anului 2023, un total de aproximativ 210 gigawați au fost pusi în funcțiune în acest segment, ceea ce reprezintă de două ori întreaga capacitate instalată de energie solară din Statele Unite. La rîndul său, volumul de punere în funcțiune a capacității verzi suplimentare în China a fost de patru ori mai mare decît în 2020. Mai mult, la sfîrșitul anului 2023, cel mai mare producător mondial de material cheie pentru celule solare, Tongwei, a convenit cu autoritățile mongole să investească 28 de miliarde de yuani (aproximativ 3,8 miliarde de dolari) în producția a 500 de mii de tone de siliciu industrial și 400 de mii de tone de polisiliciu. Acest proiect ar putea deveni unul dintre cele mai mari proiecte de energie solară din regiune din ultimii ani.
CREA se așteaptă ca o nouă capacitate solară, eoliană, hidro și nucleară să genereze aproximativ 423 terawatt-oră anual, un volum comparabil cu consumul de energie electrică al întregii Franțe. Pe lîngă punerea în funcțiune pe scară largă a capacității solare, China a produs 65 de gigawați de energie eoliană, 7 gigawați de energie hidroelectrică și 3 gigawați de energie nucleară pînă la sfîrșitul anului 2023. Toți acești indicatori sînt mult mai mari decît media globală, rezumă think tank-ul.
China construiește centrale uriașe
de energie regenerabilă
Programele guvernamentale în domeniul surselor de energie regenerabilă ajută, de asemenea, la accelerarea ritmului tranziției Chinei la energia cu emisii scăzute de carbon. Una dintre ele, numită Whole County PV, funcționează în țară din 2021 și permite o extindere dramatică a utilizării energiei solare în zonele rurale prin instalarea unor suprafețe mari de panouri fotovoltaice (PV) pe acoperișurile clădirilor.
Un alt motor al creșterii energiei verzi sînt bazele de energie curată din regiunile deșertice situate în provinciile centrale ale țării. Pînă de curînd, majoritatea sistemelor solare fotovoltaice din China au fost instalate în regiunile vestice îndepărtate, ceea ce a mărit dramatic timpul de livrare a energiei electrice către provinciile estice, dar acum aceste probleme au fost rezolvate prin utilizarea panourilor solare la scară largă și a parcurilor eoliene gigantice. Datorită cerinței de a acoperi aproximativ 20% din acoperișurile din regiunile participante la PV în întregul județ, milioane de oameni din China au acces la surse alternative de energie. Pe întreaga perioadă a programului, ritmul de punere în funcțiune a noii capacități solare în China a crescut de cîteva ori față de 2020.
Centrul de atracție pentru construcția de centrale solare și eoliene gigantice a devenit provincia Gansu din nord-vestul Chinei. În această regiune, este planificată construirea unui parc eolian uriaș (Jiuquan), a cărui capacitate totală este estimată la 20 gigawați. Pentru comparație, acest volum este mai mult decît toată energia electrică generată în Noua Zeelandă. Un alt mega-proiect din domeniul energiei regenerabile ar putea fi baza Badain Jaran cu o capacitate totală de 11 gigawați, care este dezvoltată de China Energy Investment. În general, baze gigantice cu o producție totală de peste 450 de gigawați de energie regenerabilă sînt acum construite în regiunile deșertice ale Chinei. Nu există o asemenea scară de construcție nicăieri în lume, sînt de acord experții.
Ritmul tranziției energetice a Chinei
va depinde de situația cărbunelui (1)
Una dintre principalele amenințări la adresa îndeplinirii obligațiilor autorităților chineze în temeiul Acordului climatic de la Paris este un val de autorizații pentru construirea de noi centrale termice mari pe cărbune (CHP), potrivit analiștilor CREA. Într-un studiu comun cu experți de la Global Energy Monitor (GEM), aceștia au calculat că doar în 2022, guvernul chinez a aprobat construcția de centrale termice pe cărbune cu o capacitate totală de 106 gigawați. Analiștii au asociat cea mai mare cifră din 2015 cu o scădere bruscă a activității de producție în China în apogeul pandemiei de coronavirus, cînd multe întreprinderi industriale au fost forțate să se închidă din cauza blocajelor prelungite.
(va urma)
N.K.
20.6 C