- 14-05-2024
- 0 Comentarii
- 347
- 2
„Trebuie să mergem mai adînc, să ocupăm poziții, să ne adunăm aliați și să reparăm Uniunea Europeană. Nu este suficient să criticăm, trebuie să preluăm Bruxelles-ul”, a declarat premierul maghiar Viktor Orbán, în vîrstă de 60 de ani, într-un interviu acordat la sfîrșitul anului trecut. „Orbán a criticat de multă vreme UE, folosind-o ca țap ispășitor pentru a atrage sprijinul populist și prezentînd relația țării sale cu Bruxelles-ul drept o luptă între «noi și ei»
pentru a crea o ideologie de dreapta bazată pe naționalism și pe valorile familiei tradiționale“, scrie „Scînteia” UE, ziarul Politico. „Dar în ultimii ani – și în special de la realegerea sa pentru un al
cincilea mandat în aprilie 2022 – a avut loc o schimbare în tonul lui Orbán și o schimbare în abordarea sa față de UE.
În liderul maghiar, UE are un nou tip de eurosceptic, unul care nu vrea să părăsească blocul, ci să-l modeleze, punîndu-și amprenta pe politicile Uniunii, de la cele pentru sprijinirea Ucrainei, la lupta împotriva schimbărilor climatice și pînă la migrație. «Dacă vrem să păstrăm libertatea și suveranitatea Ungariei, trebuie să ocupăm Bruxelles-ul și să aducem schimbări în Uniunea Europeană», a declarat Orbán la un miting organizat la Budapesta, care a marcat Ziua Națională a Ungariei pe 15 martie. În timp ce Orbán se confruntă cu o nouă opoziție în persoana lui Péter Magyar, un fost oficial al partidului Fidesz al liderului maghiar, nu este încă clar dacă acesta se va dovedi a fi o amenințare serioasă. Între timp, Orbán continuă să se confrunte cu presiuni de la Bruxelles, unde liderii UE au amenințat că vor întrerupe finanțarea din cauza preocupărilor legate de democrație și libertatea presei în Ungaria.
În centrul orașului Bruxelles, lîngă clădirile misiunilor diplomatice americane și ruse, o echipă de constructori lucrează din greu. Guvernul ungar se grăbește să finalizeze renovarea unui vast conac din Secolul al XVIII-lea pe care l-a cumpărat în 2021, ca să-și stabilească acolo cartierul general pentru perioada în care Ungaria va prelua Președinția Uniunii Europene“.
„Conacul care a găzduit anterior Ministerul belgian de Finanțe va completa ambasadele Ungariei existente în UE și Belgia și va acționa ca punct de întîlnire și loc pentru evenimente culturale, a declarat ambasadorul Ungariei în Belgia și Luxemburg, Tamás Iván Kovács. «Sîntem mîndri că sîntem una dintre cele mai vechi țări din Europa, cu peste 1.000 de ani de istorie, cu o cultură foarte bogată și unică», a completat el. Conacul, la care oficialii maghiari se referă deja ca fiind «Casa Ungariei», este doar cea mai recentă piesă la ofensiva în creștere a Budapestei de la Bruxelles.
Conducerea atacului ideologic al țării este Colegiul Mathias Corvinus (denumit în mod obișnuit MCC), un think tank susținut de Orbán. Organizația afiliată guvernului și-a deschis o sucursală la Bruxelles în 2022, oferind o abordare conservatoare.
Pentru a impregna următoarea generație de luminați maghiari cu valori conservatoare, organizația oferă copiilor, adesea din medii sărace, burse pentru a frecventa centrele din Ungaria, unde participă la activități extracurriculare. «Există șansa ca ei să fie printre liderii următoarei generații ai Ungariei, nu doar în domeniul politic, ci și în sferele culturii, economiei, afacerilor», a spus Balázs Orbán, un consilier de top către premierul ungar și forța motrice din spatele MCC”.
Rețin pînă în acest moment ideile clare pe care le are Orbán, planul cu care atacă neregulile din UE, mesajele pe care le transmite, de tipul „sîntem printre cele mai vechi țări din Europa” și mai ales felul în care își asigură continuitatea clasei politice conservatoare prin educarea tinerelor generații. Prin comparație cu el guvernul nostru pare a fi în vacanță.
Articolul din Politico continuă după cum urmează: „Un raport recent, ibtitulat «Cum a preluat LGBTQ UE?», susține că problema drepturilor sexuale a fost folosită pentru a demoniza statele membre ale UE din Europa Centrală și de Est. Pe 9 aprilie, grupul a prezentat un raport prin care se avertizează despre eforturile de a crea «Statele Unite ale Europei». Acest eveniment va fi o ocazie «de a face tam-tam» și de a dezvălui ceea ce au făcut elitele UE – atît la vedere, cît și în spatele cetățenilor europeni. Balázs Orbán spune că MCC va oferi o abordare mai conservatoare a politicii și filozofiei UE – ceva care a lipsit de la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. «Toată lumea poate spune că există un acord deplin cu privire la direcția strategică a Europei, dar nu este adevărat», a spus el. «Scopul nostru este de a influența dezbaterea europeană. Budapesta finanțează, de asemenea, «The European Conservative», o revistă și un site web în limba engleză care pune o înclinație conservatoare știrilor din UE, prin fundația nonprofit Batthyány Lajos.
Ungaria vede lunile următoare ca pe o fereastră crucială pentru schimbarea politică. La alegerile UE din iunie, cetățenii din bloc vor alege cei 720 de membri ai Parlamentului European și vor declanșa o reorganizare mai amplă a principalelor roluri de conducere ale UE din bloc. Un sondaj recent al Consiliului European pentru Relații Externe a prognozat o creștere a dreptei la alegerile din iunie, partidele populiste și naționaliste cîștigînd teren și forțele centriste și de stînga pierzînd locuri – o schimbare care ar coincide cu accederea Ungariei la cîrma Consiliului. «Nu am văzut o oportunitate atît de bună pentru forțele naționale, conservatoare, suveraniste și creștine de a deveni dominante în Uniunea Europeană de mult timp», a spus liderul ungar în martie. Suveranitatea este ideea principală, a adăugat Balázs Orbán. «Avem nevoie de cineva care să reprezinte ideea de cooperare a statelor membre naționale individuale – nu o suprastructură federală. Acest lucru a fost de fapt esențial pentru ideea UE la început»”.
Acum, după ce am văzut ideile pe care le propagă Victor Orbán și mijloacele prin care dorește să le împlinească, făcînd ceea ce ar fi trebuit să facă și politicienii noștri dacă nu ar fi fost prea ocupați să ghicească ce mai vrea Bruxelles-ul să le dicteze, pentru a executa întocmai și cu un minut mai devreme, să vedem cum se folosește dreptul de veto pe care-l are orice membru al Uniunii Europene, dar pe care nouă ne e frică să-l folosim.
Citez din Politico: „Cel mai bun ghid pentru viziunea maghiară pentru Europa ar putea fi veto-urile pe care Budapesta le-a desfășurat la Bruxelles. Multe decizii ale UE necesită consensul celor 27 de țări ale blocului, iar Orbán nu s-a ferit să-l rețină, chiar și în fața presiunii altor lideri. El și-a folosit dreptul de veto efectiv pentru a bloca totul, de la sancțiuni împotriva Rusiei la o poziție a UE privind impozitarea globală și pînă la finanțarea Ucrainei.
Un exemplu în acest sens este recenta Lege de restaurare a naturii, o parte cheie a agendei Green Deal a UE, menită să protejeze biodiversitatea care a căzut în fața fermierilor. În timpul negocierilor dintre instituțiile UE, Ungaria a susținut proiectul de lege – dar în ajunul negocierilor finale, Budapesta a anunțat că se va opune legii, din cauza a ceea ce spune că sînt preocupări legitime ale fermierilor din alte părți ale Europei și susținînd că Bruxelles-ul vrea să stabilească «irațional» ținte motivate de o «ideologie verde»”.
Acum, europenii socialisto-comunisto-progresiști
sînt îngrijorați de faptul că Ungaria va prelua conducerea Consiliului UE timp de șase luni începînd din iulie, fiindcă se presupune că deținătorul președinției prin rotație își lasă deoparte interesele naționale, dar puțini cred că Orbán nu va folosi ocazia pentru a înclina lucrurile în favoarea lui.
O prioritate va fi extinderea UE în condițiile Ungariei. Deși se așteaptă ca Budapesta să avanseze acest dosar ea se va concentra pe aspirațiile țărilor din Balcanii de Vest mai degrabă decît ale Ucrainei, căreia i se opune intrării în bloc. De asemenea, semnificativ este ceea ce Ungaria va omite din lista sa de priorități și anume preocupările axate pe climă.
Una peste alta, Victor Orbán își dorește ceea ce-și dorește orice european cu mintea întreagă: o Uniune Europeană care să funcționeze ca un conglomerat de națiuni suverane, independente, care să aibă în UE o piață comună pe care să-și vîndă produsele și pe care s-o folosească ca reprezentant al lor, economic, nu politic, în relațiile cu țările lumii. Ne dorim o Uniune Europeană nu o Uniune Federală a Statelor Europei, fiindcă e greșit să distrugi istoria, și trecutul națiunilor europene și să-l modelezi după gustul anormalilor care conduc vremelnic de la Bruxelles.
O să închei cu un citat al aceluiași președinte maghiar: „Schimbarea reală poate fi adusă de o nouă dreaptă europeană. (...) Jos Bruxelles! Trăiască Europa!”.
IOAN TEODOR
- 30-09-2024
- 0 Comentarii
- 98
- 0
21.2 C