CEPA: România va rezista împotriva Rusiei maxim 24 de ore
  • 07-11-2020
  • 1 Comentariu
  • 406
  • 2

Un studiu recent al Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA) din Washington, care a examinat un scenariu ipotetic al unui atac rus asupra României, a concluzionat că în termen de 24 de ore ar fi distrusa apararea din zona așa-numitei Poarta Focșani, ceea ce va duce la prăbușirea statului.

Cu toate acestea,  expertul român și generalul pensionar Alexandru Grumaz nu este de acord, potrivit unui număr de mass-media locale, în special DefenseRomania.ro și Ziare.com.  Poarta Focșani este o zonă terestră situată în sudul Regiunii Operaționale de Est a României. Are o lățime de aproximativ 85 km și o adâncime de aproximativ 60 km.

CEPA a dezvoltat cinci scenarii pentru desfășurarea de trupe NATO și UE, precum și experți în apărare civilă, pentru a explora oportunitățile de desfășurare a trupelor NATO într-o gamă largă de regiuni. Unul dintre scenarii a vizat România, sau mai bine zis Poarta Focșani. Celelalte patru s-au concentrat pe ruta Baltică de Nord (Norvegia-Suedia-Estonia), coridorul Suwalki din Polonia, Balcanii de Vest și Libia.

Scenariul s-a axat pe faimoasa Poartă Focșani, pe terenul dificil al Carpaților și pe Dunăre, care este un obstacol, care ne ajută - a declarat unul dintre experți, fostul comandant al trupelor americane din Europa Ben Hodges, subliniind „scenariul românesc”.

Se susține că, dacă este necesar să ajute România atacată de un dușman probabil, partenerii săi NATO ar trebui să poată transfera rapid trupe, pentru care rețeaua rutieră a statului este complet nepregătită.

România trebuie să investească în infrastructura sa, ceea ce nu se întâmplă – a precizat Phillip Petersen, coordonatorul scenariului „Poarta Focșani”.

Expertul militar și generalul pensionar Alexandru Grumaz, la rândul său, consideră că acest scenariu nu este plauzibil, explicând că toate cele de mai sus sunt posibile numai dacă țara nu se apără deloc.

În prezent, România, în ciuda lipsei de arme, a reușit să transforme partea menționată a Dobrogei într-o zonă destul de fortificată. Vorbim, în primul rând, despre bateriile sistemului de rachete antiaeriene Patriot, precum și despre MLRS HIMARS. În plus, Bucureștiul ia în considerare exact cum intenționează să conducă războiul electronic cu Rusia și, în special, cu unitățile sale din Crimeea.

Este de remarcat faptul că comentatorii din cadrul publicațiilor și-au exprimat îndoielile că Rusia, în principiu, avea nevoie de un atac asupra României. 


N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite