CEO Huawei: Avem destui bani și spațiu pentru a găzdui toate talentele lumii
  • 28-07-2021
  • 0 Comentarii
  • 269
  • 0

La 1 decembrie 2018, fiica miliardarului chinez și fondatorul companiei de telecomunicații Huawei Technologies Co., Ren Zhengfei, a fost reținută pe aeroportul din Vancouver, la cererea Statelor Unite. Nimic personal, doar afaceri. SUA a acuzat-o pe Meng Wanzhou, directorul financiar al gigantului tehnologic că, în septembrie 2013, a ascuns de sucursala britanică a băncii HSBC legăturile Huawei cu compania din Hong Kong Skycom, prin care Huawei a furnizat produse Iranului, încălcînd sancțiunile americane.

Dorința Statelor Unite de a impune sancțiuni oricărei puteri din lume este un semn clar al prostiei politice. Acest lucru s-a manifestat cu mult înainte ca Trump să declanșeze un război tarifar cu China. Arestarea lui Meng Wanzhou a transformat conflictul comercial într-unul fierbinte. Lumea financiară a reacționat prin intermediul Bursei, dar nici Trump, nici Biden nu au părut să observe acest proces. Meng Wanzhou este încă sub supraveghere în Canada, în așteptarea extrădării, chiar dacă cererea SUA este nefondată. 

În Europa, Huawei și-a pierdut 90 la sută din profituri, iar 40 de contracte pentru tehnologia 5G s-au transferat la Ericsson, în Stockholm. Din cele 18 procente din piața globală deținute de Huawei anul trecut, doar patru s-au menținut în primul trimestru al anului 2021. Cu toate acestea, chinezii au învățat lecția predată de Washington. La 10 decembrie 2018, fostul diplomat canadian Michael Kovrig, consilier al Grupului Internațional de Criză pentru Asia de Nord-Est, a fost reținut la Beijing. La 13 decembrie, autoritățile canadiene au anunțat că nu îl pot contacta pe omul de afaceri canadian Michael Spavor, care a fost reținut de serviciile speciale chineze „pentru că s-a amestecat în afacerile interne din RPC și a cauzat daune securității naționale”. De asemenea, nimic personal...

Beijingul a dat lovitura principală nu în felul american, ci în felul său. Amintiți-vă că Trump a declarat această companie o „amenințare la adresa securității naționale” și a interzis furnizarea de produse americane de înaltă tehnologie, în principal cipuri de ultimă generație, fără de care producția de smartphone-uri și alte dispozitive este imposibilă. Chinezii s-au adresat altor furnizori – americanii au impus sancțiuni împotriva companiilor din toată lumea care vor vinde produse Huawei fără permisiunea prealabilă a Washingtonului. Biden a continuat politicile lui Trump.

Huawei nu a pierdut timpul cu fleacuri. Compania a început să atragă tineri capabili, care ar putea spori speranțele companiilor IT occidentale de a concura cu China în viitor. „Huawei Technologies din China caută oportunități de a angaja ingineri de cipuri în München, dezvoltatori de software în Istanbul și dezvoltatori de inteligență artificială în Canada, pe lîngă sute de doctoranzi din țară și din străinătate ”, scrie  Nikkei Asia. ,,Departe de a fi înfrîntă, compania a găsit o nouă sursă de creștere după sancțiunile de la Washington și presiunea politică”. Chinezii au găsit sute de posturi vacante în Europa și Canada legate de algoritmi de inteligență artificială, dezvoltarea autovehiculelor autonome, software și infrastructură de calcul, dezvoltarea cipurilor și calculul cuantic – exact în acele domenii unde Statele Unite încearcă să concureze cu China.

Analiștii de la Taiwan Institute of Economic Research consideră în mod rezonabil că îmbinarea talentelor de la școala chineză și școala europeană va asigura progresul rapid al Huawei. Compania folosește, în special, recrutarea directă a tinerelor talente într-o serie de țări pentru a-și reface forța de muncă și este pregătită să angajeze cel puțin 8.000 de absolvenți universitari în 2021 și să mărească cheltuielile pentru cercetare cu cîteva miliarde de dolari, a declarat Ren Zhengfei, CEO Huawei. Compania a angajat mai multe echipe de dezvoltare a cipurilor wireless și a cipurilor auto în München, capitala industriei auto emblematice a Germaniei. Germanii pariază pe tehnologie de ultimă generație și, pe lîngă angajarea inginerilor auto și a tehnologiei autovehiculelor, s-au asociat recent cu producătorul auto chinez Seres pentru a crea o mașină electrică inteligentă. În München, chinezii au un laborator de calcul optic și cuantic care lucrează pentru a crea computere mult mai puternice decît supercomputerele moderne. Acesta este principalul cîmp de luptă pentru conducerea globală în rîndul companiilor de tehnologie, inclusiv IBM, Intel și Google.

Huawei a ocolit deja Google cu Android-ul său, creîndu-și propriul sistem de operare pentru smartphone-uri și alte dispozitive – HarmonyOS. „Avem suficienți bani și suficient spațiu pentru a găzdui toate talentele din lume”, spune Ren Zhengfei. Locurile vacante Huawei pentru dezvoltatori de inteligență artificială și arhitectură de calculatoare au fost anunțate în Canada, Finlanda, Suedia și Rusia abia în iunie; chinezii caută oameni de știință pentru centrul lor de cercetare de bază din Zürich, Elveția.

Un inginer principal Huawei cîștigă în medie 191.024 de mii de dolari pe an. Același inginer de la Google  poate conta doar pe 161.733 de mii de dolari.

N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite