Cehia: lumea se confruntă cu amenințarea unui nou război mondial
  • 11-11-2020
  • 0 Comentarii
  • 418
  • 3

Lumea se confruntă cu amenințarea unui nou război mondial, potrivit unui raport din 2019 al serviciilor de informații militare cehe, publicat pe site-ul său marți, 10 noiembrie.

Potrivit analiștilor, conflictul global se află în prezent „în prima etapă”. „Se formează viziunea asupra lumii a celor care pot și doresc să participe activ la ea, iar instrumentele tehnologice sunt determinate treptat cu ajutorul cărora ar putea fi controlate”, se spune în document. Autorii raportului citează rivalitatea dintre Statele Unite, Rusia și China ca posibilă cauză a conflictului.

Documentul constată, de asemenea, declinul importanței dreptului internațional. Nu există un dialog pașnic ca modalitate de rezolvare a contradicțiilor emergente, iar certitudinea ordinii mondiale este pusă la îndoială. În plus, manipularea conștiinței publice contribuie la creșterea tensiunii, cred analiștii.

Anterior, The National Interest a evaluat șansele Rusiei și NATO într-un potențial război. După cum remarcă autorul textului Chris Osborne, referindu-se la opinia experților, în ostilitățile pe termen lung, avantajul rămâne în Alianța Nord-Atlantică. În același timp, NATO se va afla într-o poziție teribilă dacă Rusia va decide să organizeze o ofensivă împotriva țărilor baltice, alianța în acest caz nu va putea opune nimic Moscovei.

N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite