Ce interes au avut SUA să spele cea mai rușinoasă zi a procuraturii române?
  • 29-07-2020
  • 0 Comentarii
  • 765
  • 6

Săptămîna trecută s-a împlinit 1 an de la declanșarea cazului ,,Alexandra”, transformat în uluitorul dosar al dispariției mai multor fete, precum și al traficării femeilor, inclusiv a minorelor, pentru prostituție. Ei bine, spun fără nici un dubiu că acest caz a devenit cea mai mare rușine pentru procurorii – dar și pentru polițiștii români! Asta pentru că, în ciuda unui efort național, nu s-a reușit descoperirea a mai nimic clar din acest scandal!

Reamintesc că toată floarea anchetatorilor s-a deplasat la Caracal, că au beneficiat de ajutorul presei, al unor investigatori privați… și nimic! Mai în glumă, mai în serios, cred că la Caracal s-au deplasat mai multe persoane interesate de caz decît locuitori locuiesc acum în oraș! Mai mult, a sosit, ca soluția extremă, gloriosul FBI… ai cărui specialiști au făcut și ei pe naiba ghem!

Cum se poate explica asta? Cum se poate ca un pensionar dubios și, eventual, niște infractori locali să biruie această veritabilă Armada de anchetatori și investigatori, plus FBI?! Nu, nu există nici o explicație – ci doar o mare, imensă rușine! Decît dacă… a existat un interes superior, iar oamenii DIICOT, cea mai importantă direcție a Parchetului General, au trebuit să ,,pună batista pe țambal”. Iar asta nu s-a mai văzut în România – pentru că niciodată un scandal nu a preocupat atît de mult opinia publică.

Dar, să ne amintim cîteva ciudățenii; din prima, presa pro-americană, la care sursele de finanțare vin de peste Ocean sau de la firme din domeniul energetic, a început să acuze ,,imixtiunea rusă”, că ,,propaganda rusă” implică militarii americani de la Deveselu! Falsul era total – pentru că Sputnik, de exemplu, a preluat din presa locală, indicînd mereu sursa cu link activ, și abia după ce o parte din presa centrală preluase tema. Care temă? A dosarului din 2012 de la Caracal, în care, într-un prim mare scandal cu minore, au fost implicați funcționari americani detașați la Deveselu! Dar, ca într-o acțiune de acoperire a unei retrageri, presa respectivă a tras fumigenă după fumigenă și cartuș după cartuș pentru a descuraja orice tentativă de asociere a Deveselu cu scandalul minorelor! De ce asta?! De ce diversiunea stridentă și insistentă a acuzației cu ,,propaganda rusă”?!

Ce a însemnat diversiunea ministrului Justiției, Birchall, care a sunat familia Alexandrei exprimînd condoleanțe, înainte ca IML să confirme?! Deci încercînd, implicit - de la nivelul ministrului Justiției! - să convingă biata familie că fata a murit! Altfel spus, să-i demobilizeze pe curajoșii părinți să mai continue căutările! Diversiunea a căzut, iar datele transmise de ministru au fost infirmate. Oare cine i-a dat acele date?... Sau ce a făcut FBI, de fapt? De ce nu au fost furnizate imagini din satelit din momentul bine determinat al telefonului Alexandrei la 112?! Cu siguranță zona respectivă, în care se află un obiectiv militar principal al ,,apărării euro-atlantice” este permanent supravegheată din satelit! Nu, după toate aparențele, apariția FBI a însemnat o descurajare a investigațiilor private! S-a pus problema că ar fi implicați magistrați locali, o mafie cu legături în Servicii - chestiuni ,,normale”, să le spunem. Dar astea nu justifică nicidecum perdelele de fum și diversiunile – decît dacă respectiva mafie i-a ,,deservit” și pe americani!

Per total, întrebarea e: de ce atîta diversiune și emitere de ,,ceață” în acest caz, din partea presei și a personajelor din siaj american? Explicația e una singură – americanii au ceva de ascuns în acest scandal!

Și, culmea, săptămîna trecută a venit un fel de confirmare a acestei ipoteze! Concret, exact la un an, ambasadorul Zuckerman l-a vizitat pe ministrul Predoiu – și l-a lăudat pînă peste poate! Citez titlul dat de jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob (InPolitics): ,,Cum «sărbătorește» Ambasada SUA un an de la răpirea din Caracal”. După ce trece în evidență… totala ceață din acest caz după un an de eforturi, jurnalistul atrage atenția asupra a două ,,lucruri semnificative” aflate azi: ,,Primul, că șefii poliției Dolj au primit salarii de excelență pentru modul în care au coordonat ancheta. Al doilea, că Ambasada SUA e încîntată de modul în care mai-marii Justiției de la noi rezolvă cazurile de trafic de persoane, în care s-ar încadra și cazul Caracal”. Ar mai fi și un al treilea ,,lucru semnificativ”: procurorul care s-a ocupat de la nivel central de caz, Giorgiana Hosu, deci titulara de drept a acelei rușini din istoria procuraturii, a fost numită de Predoiu… șefă a DIICOT!

De ce spun că se leagă? Polițiștii au fost recompensați, Hosu, așijderea, iar șeful Justiției din ultimele 9 luni, Predoiu, a fost lăudat de ambasadorul Adrian Zuckerman! Cînd s-a petrecut asta? Exact la timp ca presa să preia, chiar la un an de la cazul tragic și rușinos, laudele SUA la adresa ministrului! Deci, un eveniment care a acoperit timidele tentative ale presei de a aminti de trista dată a dispariției Alexandrei!

,,Ambasadorul i-a lăudat pe ministrul Cătălin Predoiu şi pe procurorul general Gabriela Scutea pentru foarte strînsa cooperare dintre agenţiile româneşti şi americane de aplicare a legii. Această cooperare a condus la mai multe arestări recente de mare notorietate, ale unor infractori implicaţi în criminalitate organizată, în trafic de persoane (…). Ambasadorul a lăudat de asemenea eforturile neobosite ale ministrului de a corecta regresele înregistrate în aplicarea statului de drept sub guvernul anterior şi de a transforma măsurile de luptă împotriva traficului de persoane într-o prioritate”. Asta a spus Z-man, subliniind că ,,Ministrul Predoiu este lider în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Îi sîntem recunoscători pentru dedicare”. Dedicare… da, asta s-ar putea să fie real. În rest… ,,despre ce «arestări recente de mare notorietate ale unor infractori implicați în trafic de persoane» vorbește Ambasada SUA nu e deloc foarte clar. Or fi infractori de «ai noștri»? Or fi de «ai lor»?”- întreabă Bogdan Tiberiu Iacob. ,,Undeva, însă, din celula lui Dincă, se aude, probabil, un imens și nestăpînit hohot de rîs…”, încheie jurnalistul, cu amară ironie, excelentul său articol.

Deci, de ce tot acest circ laudativ făcut de Ambasada SUA - exact cînd Predoiu, Parchetul General și DIICOT ar fi trebuit să explice bizarul eșec de la Caracal? Și, mai ales, ce se mai întreprinde pentru găsirea bietelor fete? Dar pentru fetele răpite și traficate în ultimii ani? Da, întrebarea dură și clară este: ce interes au SUA să spele cea mai rușinoasă zi din istoria procuraturii române? Cred că e cazul să revedem mai atent întreaga poveste.


DRAGOȘ DUMITRIU

 

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite