- 07-02-2022
- 0 Comentarii
- 194
- 2
Transferul trupelor americane în România, Polonia și Germania a devenit unul dintre cele mai discutate subiecte după anunțul corespunzător al Pentagonului. Și, deși discuția despre redistribuirea trupelor mai aproape de granițele Rusiei durează de mult timp, nu toate țările est-europene îndrăznesc să facă acest pas. Cum este situația cu forțele SUA și NATO în Europa? Transferul de trupe va afecta negocierile privind garanțiile de Securitate?
Prin desfășurarea de trupe suplimentare în Europa, Statele Unite vor exacerba tensiunile pe continent, a declarat purtătorul de cuvînt al președintelui rus, Dmitri Peskov, pentru CNN. El a numit aceste acțiuni cea mai bună dovadă că Rusia are un motiv evident de îngrijorare. Conform unei declarații anterioare a purtătorului de cuvînt al Pentagonului, John Kirby, din cauza situației din Europa și a acțiunilor Rusiei în apropierea Ucrainei, comandamentul SUA desfășoară temporar forțe suplimentare în Germania, Polonia și România. În zilele următoare, 1.000 de militari staționați în Germania se vor alătura celor 900 de militari americani din România. Aproximativ 2.000 de soldați suplimentari vor fi transferați din SUA în Polonia și Germania. Mai mult, toate aceste mișcări de trupe nu au nici o legătură cu cei 8.500 de militari care sînt gata să fie transferați în Europa – nu sînt încă dislocați, dar sînt gata să fie transferați dacă li se va comanda.
După cum a clarificat Kirby, forțele militare americane suplimentare care sînt transferate în Europa nu sînt destinate să participe la ostilitățile din Ucraina, ele sînt antrenate și echipate pentru a îndeplini diferite misiuni de descurajare a agresiunii și de a proteja aliații.
Sosirea forțelor americane suplimentare în Polonia este așteptată în cîteva săptămîni, titrează RIA Novosti, citîndu-l de ministrul adjunct de Externe polonez Marcin Przydacz. „Decizia de a desfășura noi unități americane este o decizie bună, pe care o primim cu satisfacție la Varșovia. Am căutat să desfășurăm trupe americane suplimentare în regiune”, a spus el.
Acest subiect a devenit instantaneu unul dintre cele mai importante în mass-media occidentală. Chiar înainte de declarația oficială a lui Kirby, CNN și Wall Street Journal (WSJ) au scris despre acest lucru, citînd reprezentanți ai administrației americane. WSJ a atras atenția asupra faptului că aceasta este prima mișcare a trupelor americane în timpul „intensificării confruntării militare ruse cu Ucraina”. Potrivit Associated Press, administrația președintelui american Joe Biden încearcă în acest fel să demonstreze determinarea Statelor Unite fără a submina eforturile de a găsi o soluție diplomatică la criză. Publicația a menționat că președintele SUA nu a trimis întăriri militare celor trei țări baltice de pe flancul estic al NATO – Estonia, Letonia și Lituania.
Cine așteaptă consolidarea NATO
și cine nu se bucură de asta
În același timp, discuțiile despre posibilitatea mutării forțelor SUA și NATO mai aproape de granițele ruse au început chiar mai devreme. Pe 24 ianuarie, Alianța Nord-Atlantică a anunțat transferul de trupe, nave și avioane în Bulgaria, România și Lituania pe fondul situației cu Ucraina.
În special, Spania ar trebui să trimită nave în Bulgaria pentru a se alătura forțelor navale ale alianței și ia în considerare trimiterea de avioane de luptă. Dar mai tîrziu, o sursă diplomatică de la Bruxelles a declarat pentru Radioul Naţional Bulgar (BNR) că autorităţile bulgare nu doresc prezenţa armatei americane pe teritoriul lor. După cum a remarcat șeful Ministerului bulgar al Apărării, Stefan Yanev, la sfîrșitul lunii ianuarie, 206 militari americani se află oficial în Bulgaria, participînd la exerciții comune bulgaro-americane și servesc bazele militare americane din țară. Într-un interviu acordat bTV, el a spus că țara nu este interesată să desfășoare forțe NATO suplimentare în țară.
O poziție similară a fost exprimată în ianuarie de ministrul maghiar al Apărării, Tibor Benke. El a declarat că Ungaria este protejată de armata națională a țării. „Ne îndreptăm mai departe pe această cale, așa că acum, în situația actuală, nu considerăm că este oportun și nu cerem ca aici să fie staționate forțe suplimentare NATO”, a spus el.
La sfîrșitul lunii trecute, Sky News a mai menționat că țările membre NATO iau în considerare posibilitatea creării unei unități de luptă în Slovacia. În același timp, după cum a remarcat ministrul slovac de Externe Ivan Korchok, încă nu a fost luată o decizie în acest sens. „Aceasta nu este o cerere din partea Slovaciei, ci o parte integrantă a planificării normale a Apărării, ca reacție la situația survenită”, a menționat el.
Pe de altă parte, Țările Baltice, care, conform datelor NATO din martie anul trecut, au un total de circa 4 mii de militari ai alianței, sînt dornice să-și sporească prezența pe teritoriul lor. Potrivit prim-ministrului estonian Kaja Kallas, citat de Reuters, statele baltice negociază creșterea numărului de contingente ale țărilor NATO pe teritoriul lor în contextual amenințării din partea Rusiei. „În 2014, după agresiunea rusă împotriva Ucrainei, aliații au decis să desfășoare un contingent internațional în țara noastră. De atunci, un batalion format din trupe engleze, franceze și daneze se află în Estonia, iar un altul, sub comanda canadiană, în Letonia. Scopul nostru este să întărim acest contingent, iar evenimentele recente de la granița cu Ucraina, desigur, nu pot decît să ne oblige să ne dublăm eforturile în acest sens”, a spus oficialul într-un interviu pentru ziarul francez Le Figaro la mijlocul lunii ianuarie. Potrivit acesteia, „cel mai puternic factor de descurajare” ar putea fi apariția trupelor americane în Țările Baltice.
Transfer pe fondul negocierilor
Desfășurarea trupelor americane vine pe fondul negocierilor în curs între Rusia și SUA privind garanțiile de securitate. În ultimele zile, acest proces a fost discutat mai ales în legătură cu indignarea părții ruse față de răspunsurile Statelor Unite și ale NATO la propunerile sale. Moscova a spus că partenerii occidentali au ignorat prevederile-cheie ale acestor garanții pentru Federația Rusă.
Cu toate acestea, experții sînt siguri că transferul brusc al trupelor americane în Europa nu va avea un impact deosebit în acest sens. „Acest lucru nu va afecta în nici un fel negocierile privind garanțiile de securitate. Aceste trupe pot reprezenta un factor în negocieri, dar aceasta este o mișcare pur simbolică. Acest lucru arată chiar că Statele Unite nu percep situația ca fiind gravă”, a declarat Timofei Bordachev, director de programe al Clubului Valdai.
Potrivit lui Vladimir Bruter, expert la Institutul Internațional de Studii Umanitare și Politice, transferul de trupe a fost necesar pentru a demonstra Rusiei că cealaltă parte nu este și nu poate fi niciodată sinceră. „Chiar dacă vorbesc despre un fel de garanții, tot spun că aceste garanții vor fi folosite împotriva Rusiei. Aceasta este o demonstrație că Statele Unite nu-și ignoră propriile interese, că sînt întotdeauna gata să-și trimită trupele în Europa pentru a-i proteja pe europeni de Rusia”, a explicat expertul pentru presa internațională.
4.2 C