Ce este Armata Revoluției Demnității?
  • 22-04-2021
  • 0 Comentarii
  • 664
  • 0

Situația din Donbass a devenit atît de presantă, încît ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care de obicei nu adoptă măsuri dure, a declarat recent că „lucrurile s-ar putea termina prost”, deoarece „în urmărirea restabilirii ratingului său, actualul regim de la Kiev ar putea declanșa acțiuni nesăbuite”. Adjunctul său, Serghei Ryabkov, a menționat că „Statele Unite și alte țări NATO transformă în mod deliberat Ucraina într-un butoi cu pulbere” .

Pînă acum, desigur, acestea sînt simple declarații, dar corectitudinea lor este confirmată de raportul postului de televiziune CNN legat de vizita lui Zelenski la Donbass pe 12 aprilie. Președintele Ucrainei a declarat: „SUA este un bun prieten al Ucrainei, dar președintele Biden trebuie să facă mai multe pentru a controla Rusia și pentru a ajuta la încetarea acestui conflict. Mai multe arme, mai mulți bani alocați luptei și, cel mai important, mai mult sprijin pentru aderarea la NATO” . Zelenski nu a exclus posibilitatea ca Rusia să invadeze Ucraina. „Rusia este pregătită, dar și noi sîntem”, a declarat sfidător președintele ucrainean.

Ei bine, ce sînt Forțele Armate din Ucraina (APU) și cum vor lupta în Donbass? Rada supremă a Ucrainei a adoptat o lege conform căreia, în cazul unei agravări a situației de pe front sau a încălcării frontierelor ucrainene, este posibilă solicitarea ajutorului APU în termen de 24 de ore fără a mobiliza rezerviști. Dezertorii vor fi prinși de poliție.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Ucraina a obținut depozite uriașe de muniție, dar rezervele s-au epuizat. Comerțul ilegal cu arme a dus în cele din urmă la declanșarea a numeroase incendii în depozite. Numai în cazul arsenalului din Kalinovka, în septembrie 2019, a fost distrusă muniție în valoare de 800 de milioane de dolari. Kiev, comentînd exploziile din depozite, a acuzat întotdeauna sabotajul Rusiei.

Ucraina nu reușește să-și pună la punct propria producție de muniție după închiderea a 8 fabrici de arme (moștenirea sovietică). Anul acesta, armata ucraineană dorește să cheltuiască 300 de milioane de grivne pentru restaurarea lor, dar afirmă că „sarcina desfășurării producției de obuze de artilerie nu a fost rezolvată integral”; din contră, Ucraina a fost nevoită să cumpere obuze sovietice din 1986-1988 din Republica Cehă, la un preț de 760 euro/bucata.

Malyshev a primit o comandă pentru fabricarea unui tanc Oplot, care urmează să participe la parada pentru Ziua Independenței. Oplot este o versiune modernizată a T-64, iar în perioada 2017-2018 fabrica a livrat 49 de astfel de tancuri în Thailanda. În luna aprilie a acestui an a rămas fără licență, drept urmare a fost închisă. Costul unui tanc de 5 milioane de dolari s-a dovedit a fi prea mare pentru Ucraina. Mașina blindată Dozor-B a eșuat la testele de stat: după un marș de 400 km, mașina s-a defectat. Nu există lansatoare de grenade moderne, trupele au un vechi anti-tanc sovietic RPG-7, dar muniția pentru acesta se epuizează, din cauza lipsei de cartușe. Uzina de cartușe Lugansk este "in străinătate" și nu există nici o alternativă pentru aceasta. Aviația nu este într-o situație mai bună. Comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate din Ucraina, Serghei Drozdov, a spus că în termen de 10 ani va fi necesară retragerea tuturor modelelor de echipament militar. Cu toate acestea, Drozdov speră că nimic nu va împiedica America să furnizeze avioanele JAS 39 Gripen și F-15EX și apoi, potrivit acestuia, va ajunge la F-35.

Cît de justificate sînt așteptările Kievului pentru ajutorul militar american? În 2017, Ucraina a primit echipament militar din Statele Unite pentru 207,7 milioane de dolari, în 2018 – pentru 250,7 milioane de dolari, în 2019 – pentru 272,4 milioane de dolari, în 2020 – pentru 510 milioane de dolari. Ajutorul militar american crește de la an la an. Există echipament radar, SUV-uri Hummer, echipamente de comunicații, dispozitive de vizionare nocturnă, echipamente de recunoaștere a artileriei și echipamente medicale. Washingtonul nu are în vedere încă livrarea de arme letale. O excepție este transferul sistemelor antirachetă Javelin la Kiev; în 2018, Ucraina a primit 37 de astfel de instalații pentru 47 de milioane de dolari, în iunie 2020 – rachete modificate în valoare de 27 de milioane de dolari. Diferența este că Ucraina, conform contractului, nu poate folosi rachetele antitanc Javelin în Donbass.

În luna iulie a anului trecut, Statele Unite a aprobat vînzarea a 16 șalupe de patrulare Mark VI și echipamente către Ucraina pentru un total de 600 de milioane de dolari. Generalul-maior al Corpului de Marină al SUA, Tracy King, a recunoscut că ambarcațiunile proiectului Mark VI, „avînd în vedere dimensiunea redusă și puterea de foc limitată a rachetelor”, este de dorit să se retragă din flotă pînă la sfîrșitul anului 2021. Și pentru ca ucrainienii să nu fie supărați, americanii le-au livrat 84 de bărci gonflabile.

Britanicii se comportă la fel. La sfîrșitul anului trecut, Marea Britanie a aprobat alocarea unui împrumut de 2,5 miliarde de dolari Ucrainei pentru o perioadă de 10 ani, din care 1,25 miliarde de dolari vor fi destinate producției a opt ambarcațiuni cu rachete pentru Forțele Armate din Ucraina. Patru vor fi construite în Anglia. De asemenea, Franța a alocat Ucrainei un împrumut de 136 de milioane de euro pentru furnizarea de bărci de patrulare, care vor fi fabricate de compania franceză OCEA. Turcia oferă Ucrainei cea mai serioasă asistență a tuturor țărilor membre NATO; în 2018, a vîndut  către Ucraina 6 UAV-uri  Bayraktar TB2 și 200 de rachete. Anul acesta, Kievul va achiziționa încă 5 astfel de drone. Ele sînt recunoscute în Ucraina drept „arme miraculoase”, deoarece au jucat un rol decisiv în timpul războiului din Nagorno-Karabakh.


N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite