
- 17-01-2022
- 0 Comentarii
- 130
- 0
– Forumul Economic Mondial a publicat
un studiu privind riscurile
pentru umanitate în anul 2022 –
Ce amenințări așteaptă omenirea în următorii ani?
Experții de la organizația non-guvernamentală elvețiană World Economic Forum (WEF) au dat publicității cea de-a 17-a ediție a raportului lor anual, în care au vorbit despre riscurile cu care se poate confrunta umanitatea în viitorul apropiat. Documentul vorbește despre principalele probleme ale oamenilor din întreaga lume: de la pandemia de coronavirus la o creștere a temperaturii medii pe planetă.
Din mai pînă în septembrie 2021, WEF a chestionat peste 12.000 de persoane din 124 de țări asupra problemelor cu care se confruntă lumea și a temerilor de viitor. Pe lîngă sondaje și cercetări, ONG-ul organizează anual întîlniri în Davos, Elveția – antreprenori, politicieni și jurnaliști din întreaga lume vin la eveniment și discută cele mai presante probleme legate de toate economiile lumii. Anul acesta, întîlnirea trebuia să aibă loc în ianuarie, dar din cauza răspîndirii tulpinii Omicron, aceasta a fost amînată pentru începutul verii. Discuția despre raport a avut loc online.
Experții WEF au făcut publice principalele riscuri pentru umanitate
Tensiunea existentă în societate este asociată cu pandemia de coronavirus, care a afectat grav economiile țărilor, sistemul de sănătate și poate agrava tensiunile sociale și geopolitice. Participanții la studiul WEF consideră că situația nu se va schimba în viitor. 41,8% dintre cei chestionați au sugerat că în următorii trei ani lumea va fi cuprinsă de o instabilitate constantă și se va confrunta cu tot felul de neajunsuri. Relativ pozitivi au fost 10,7% dintre respondenți – ei cred că în următorii trei ani lumea va putea să-și revină după șocuri. Restul au declarat că, în viitor, omenirea se va confrunta cu catastrofe. În studiu, participanții au descris și modul în care văd lumea. Mai mult de jumătate dintre respondenți (61,2%) și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația globală. 23% dintre respondenți sînt într-o dispoziție anxioasă. 12,1% s-au dovedit a fi înclinați spre pozitivism, 3,7% s-au considerat optimiști.
Lipsa de calm cu privire la situația din lume nu este neîntemeiată, ci este asociată cu riscurile cu care se poate confrunta umanitatea. Pe baza datelor obținute, WEF a realizat un rating al celor mai grave probleme care amenință lumea în următorii 10 ani. Primele trei locuri din listă sînt ocupate de eșecul schimbărilor climatice, vremea extremă și pierderea biodiversității. Urmează amenințările sub forma inegalității sociale și creșterea dificultății de a obține un venit minim. Pe pozitia a șasea s-a situat riscul de infecții, pe șapte și opt – daunele aduse mediului și, respectiv, criza resurselor naturale. Top 10 a fost închis de amenințările sub forma unei crize a datoriilor și a confruntării geo-economice.
Omenirea se confruntă cu eșecuri în lupta împotriva schimbărilor climatice
Un posibil eșec în lupta împotriva schimbărilor climatice a fost recunoscut de multe țări drept una dintre principalele amenințări în următorii doi ani. Problema a fost semnalată în Australia, Austria, Azerbaidjan, Canada, Finlanda, precum și în Franța, Germania, Ungaria, Singapore, Ucraina și SUA. În ceea ce privește Rusia, aceasta, alături de Kazahstan, Argentina și Republica Cehă, nu a identificat încălzirea globală drept una dintre principalele amenințări la adresa populației. Oamenii de știință avertizează asupra schimbărilor ireversibile ale climei și solicită acțiuni drastice pentru a salva planeta. Una dintre modalitățile de a ne salva de la o catastrofă globală ar putea fi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și crearea unei industrii „curate”.
O preocupare deosebită este creșterea temperaturii medii globale. La conferința privind clima de la Glasgow din noiembrie 2021, liderii mondiali au convenit să rețină creșterea la 1,5 grade Celsius. Totuși, dacă politica climatică rămîne aceeași în viitor, cifra va crește semnificativ și poate ajunge la 2,7 grade Celsius.
Coronavirusul a exacerbat problema securității cibernetice
Dependența umanității de tehnologiile digitale a crescut în ultimii 20 de ani. Majoritatea activităților s-au mutat online: de la plata facturilor de utilități și conducerea unei afaceri pînă la cumpărarea de alimente și haine. Pandemia de coronavirus a exacerbat situația – oamenii din întreaga lume au început să studieze și să lucreze de la distanță, din cauza faptului că datele lor personale riscau să fie făcute publice. O încălcare a siguranței datelor personale costă companiile sute de milioane de dolari și subminează starea mentală a utilizatorilor. În viitor, problema se poate agrava – oamenii vor fi mai preocupați de acest aspect. Internauții sînt deja hărțuiți și înșelați. Mai mult de jumătate dintre cei care au suferit o încălcare a datelor în 2021 au fost afectați: 46% se aflau într-o stare stresantă, 41% s-au plîns de vulnerabilitate, alții s-au simțit neputincioși și speriați.
Lumea este măturată
de un val de migrație
Cea mai mare parte a populației lumii se confruntă deja cu o criză a venitului minim, unul dintre riscurile care amenință planeta în următorul deceniu. În căutarea unor condiții economice mai bune, oamenii sînt nevoiți să-și schimbe locul de reședință. În ultimii ani, numărul migranților a crescut semnificativ – în 2010 a însumat 221 de milioane de persoane, iar în 2020 cifra a ajuns la 281 de milioane.
Fluxurile de migrație au fost încetinite de pandemia de coronavirus, dar oamenii au continuat să se deplaseze în căutarea unor condiții de viață mai bune atunci cînd restricțiile au fost parțial ridicate. Astăzi, schimbările climatice duc și la migrație în masă, care de fapt obligă oamenii să-și părăsească casele din cauza dezastrelor naturale. Dacă încălzirea globală continuă, secetele, incendiile și inundațiile vor strămuta peste 200 de milioane de oameni pînă în 2050.
Spațiul a devenit
un teren de competiție
În ultimul deceniu, poziția industriei spațiale s-a schimbat. Anterior, descoperirile se făceau în detrimentul fondurilor publice, dar acum sfera atrage investiții private. Expedițiile în spațiu și realizările în acest domeniu ajută țările să-și mențină propriul prestigiu și să-și demonstreze puterea. Ca urmare, există riscul militarizării spațiului. Pînă în 2030, China, Franța, Germania, India, Japonia, Rusia și Statele Unite plănuiesc să extindă semnificativ infrastructura spațială. Argentina, Brazilia, Mexic, Egipt, Iran, Turcia și alte state urmează să se dezvolte în acest domeniu.
În următorii ani, zeci de mii de sateliți vor fi lansați în spațiu – în următorul deceniu, 70.000 de obiecte ar trebui să intre pe orbită. Cifrele au crescut substanțial din anii 1970, cînd numărul de obiecte, inclusiv rachete, obuzele și resturile acestora, nu a ajuns la 5.000. În 2020, numărul lor a depășit 30.000. Experții sînt îngrijorați de faptul că o creștere a numărului de obiecte ar putea duce la coliziuni și ar putea afecta siguranța în spațiu.
Tema ecologiei înlocuiește agenda tradițională de cîțiva ani. Problemele condițiilor meteorologice extreme, infecțiile, pierderea biodiversității, criza de pe piața muncii au fost identificate de WEF ca o amenințare la adresa umanității încă din 2021. În viitor, centrul preocupărilor globale se va muta și mai mult către agenda ecologică. Experții preconizează că în 5-10 ani problemele sociale vor trece în plan secund, lăsînd loc problemelor de mediu.
N.K.
20.1 C