Cap ai, Mintia ce-ți mai trebuie?
  • 05-09-2022
  • 0 Comentarii
  • 562
  • 4

Această întrebare cred că a fost și pe buzele politicienilor români, care au girat vînzarea termocentralei Mintia. De data asta însă, sînt aco­periți de prevederile legale, care spun că unei companii aflate în procedură de insolvență i se pot vinde bunurile pentru recuperarea prejudiciului produs creditorilor. Astfel, Complexul Energetic Hune­-
doara, aflat în procedură de insol­vență, a fost nevoit să își vîndă activul Centrala Termică Mintia, după cum ne informează administratorul judiciar EXPERT INSOLVENŢĂ SPRL. Procedura de valorificare a acestui activ a fost aprobată de adunarea creditorilor CEH în cadrul ședinței convo­cate de administra­torul judiciar SC Expert Insolvență SPRL, la data de 20 mai 2022. Ce nu ni se spune, însă, este motivul pentru care, deși valoarea de piață a aces­tei termocentrale depășește 100 milioane de euro, licitația a pornit
de la suma de 91 de milioane de euro + TVA. Ar fi interesant de aflat fiindcă, dacă tot trebuie să urmărești prevederile legale și să vinzi o termocentrală extrem de importantă pentru independența energetică a României, măcar să o vinzi la un preț cît mai mare, mai ales că Termocentrala Mintia nu implică doar clădirile propriu-zise, ci și o suprafață de 3 milioane de hectare de teren cu tot ceea ce există pe ele, bunuri mobile și imobile, cît și sub ele...
Am asistat cu toții la numeroase privatizări de acest gen în anii ʼ90, cînd ni s-a distrus, cu buna știință a guvernanților de atunci, toată avuția națională, pe motiv că vin investitori străini care să crească producția și bunăstarea muncitorilor.
Am văzut cu toții ce s-a ales de promisiunile acelea.  Acum, chiar dacă această privatizare s-o fi făcut cinstit și cu intenții bune, nimeni nu mai crede așa ceva, fiindcă după ce ne-am ars cu ciorbă, suflăm și-n iaurt.
Citind o știre pe HotNews.ro aflu că, „raportat la importanța domeniului energetic și la impactul pe care o astfel de investiție îl va avea pentru întreaga comunitate din zonă și pentru Sistemul Energetic Național, acționarul, Ministerul Energiei, a impus anumite condiții cumpărătorului, pentru a căror respectare caietul de sarcini prevede o serie de sancțiuni, pînă la desființarea vînzării și plata de daune-interese”. Ați citit, da? Ministerul Economiei s-a asigurat că, dacă investitorul nu își respectă partea de contract, îl poate sancționa sau își poate lua activul înapoi. În ce condiții, nu scrie, dar ar fi interesant de aflat.
Noul proprietar al termocentralei este o firmă cu acționari irakieni, ceea ce mă miră foarte tare pentru că eu știam că sînt extrem de săraci după cele două invazii ale Statelor Unite ale Americii, mult prea amărîți ca să ne poată plăti aproape 100 de milioane de euro și să mai investească încă 1 miliard! Deja mă întrebam cine-o fi în spatele lor cînd aflu, la fel ca-n bancurile cu Radio Erevan, că, de fapt, sediul firmei este în Iordania, iar societatea irakiană Mass Global Energy Rom este parte a concernului Mass Energy Holding, care deține la nivel global capacități de 8500 MW.  Mass Group Holding, cu sediul în Iordania, își concentrează activitățile în trei sectoare principale: 1. Generarea de energie electrică; 2. Producția de ciment; 3. Producție de fier și oțel. În generarea de energie electrică, Mass are centrale care generează 7100 MW în modul BOO (Build, Operate & Own) – 3000 MW în capitala Bagdad, iar 4000 MW în Kurdistanul de nord al Irakului și 100 MW Wind în Regatul hașemit al Iordaniei. În ciment, compania produce 8 milioane de tone anual, iar în oțel, capacitatea de producție este de 1,25 milioane de tone anual.
Cum vedeți, firma-mamă e foarte importantă pe plan global; în schimb cea irakiană, care a cumpărat termocentrala noastră, s-a înființat abia în luna martie a acestui an, așa cum scrie financialintelligence.ro. Ce curios, nu? De ce-or fi avut nevoie cei de la Mass Holding de un intermediar în afacerea asta? Mai ales că „este prima investiție a grupului Mass în România și, cu siguranță, una dintre cele mai importante pentru dezvoltarea grupului nostru, care are misiunea de a deveni un exemplu la nivel global de generare de energie pentru oameni. Investițiile în modernizarea și dezvoltarea centralei Mintia în următorii ani se vor ridica la peste 1 miliard de euro și vor include dezvoltarea capacității de producție și, în același timp, adaptarea la noile standarde europene pentru trecerea de la producția de energie electrică din surse regenerabile și care să conducă la neutralitate climatică pînă în anul 2050”, a declarat  Ahmad Ismail Saleh, președintele grupului Mass Group Holding, citat de același site financialintelligence.ro
În sfîrșit, poate sînt eu cîrcotaș și oamenii chiar sînt de bună credință și ne vor dezvolta termocentrala astfel încît, pînă la 31 decembrie 2026, să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MWH, din care minimum 800 MWH în bandă pe gaz și energie regenerabilă. Totuși, demararea investițiilor va fi posibilă după acordarea de către autorități a avizelor și autorizațiilor necesare. Un detaliu important. De ce? Păi tot așa a fost și cu Roșia Montană: s-a sistat totul din cauza neacordării avizelor și autorizațiilor. Dacă și aici va fi la fel și ne vom trezi că ei rămîn cu termocentrala în care nu investesc bani, chipurile că nu au avizele de mediu și nici statul român nu poate anula vînzarea pentru neîndeplinirea de către cumpărător a obligațiilor sale, fiindcă nu e el de vină, ci statul care nu i-a dat autorizațiile.
Centrala se degradează an de an, pînă la momentul în care ar costa prea mult să o repui în funcțiune: în acest caz, știm rețeta: o demolează, cîștigă din fierul vechi mai mult decît cele 91 de milioane plătite și rămîn cu 3 milioane de hectare de teren pe care le pot exploata după cum doresc. Știu eu ce conține subsolul acela?
Între timp, politicienii care au girat vînzarea sînt demult plecați din funcții și vor păți exact ceea ce a pățit Petre Roman pentru distrugerea industriei și a economiei naționale prin privatizările pe care le-a inițiat, încurajat și susținut. Sper ca eu să gîndesc greșit și lucrurile să nu se deruleze așa cum am scris mai sus. Totuși, pentru a avea garanția că așa ceva nu se va mai întîmpla, trebuie să ne pregătim să votăm în Parlamentul României un partid naționalist-liberal care să ia atitudine și să le arate tuturor românilor că politica se poate face și altfel, nu doar prin nepăsare și furt ca pînă acum.
NICU MARIUS MARIN,
antreprenor HORECA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite