Calea vietnameză: Cuba se îndepărtează de comunism
  • 19-02-2021
  • 0 Comentarii
  • 275
  • 2

Cuba a permis întreprinderilor private să opereze în majoritatea sectoarelor economiei. Procesul de reformă din țară se desfășoară de mult timp; în 2019, au fost aduse modificări Constituției pentru legalizarea proprietății private. Pandemia de coronavirus a forțat Havana să accelereze restructurarea economică. Cu toate acestea, este încă prematur să vorbim despre tranziția Cubei la capitalism.

Cuba a extins accesul afacerilor private la economie. Weekendul trecut, guvernul comunist al țării a anunțat deschiderea a 2.000 de afaceri pentru micii antreprenori și pentru lucrătorii independenți. Anterior, doar 127 de domenii de activitate erau permise sectorului privat. Acest proces a început după ce Raul Castro a venit la conducere. Într-o anumită măsură, acest proces era deja în desfășurare, dar au evitat denumirea de „proprietate privată” și au spus „activitate individuală a muncii”.  Dezvoltarea reformelor economice și politice a început în 2013 și, odată cu venirea lui Miguel Diaz-Canel, care l-a înlocuit pe Raul Castro în calitate de președinte al Consiliului de stat și șef al Consiliului de Miniștri, procesul s-a accelerat.

În februarie 2019, a avut loc un referendum în Cuba, în urma căruia au fost aduse modificări la Constituția țării, în principal în domeniul economic. Astfel, cubanezilor li s-a permis să aibă proprietate privată și a apărut o clauză în legea de bază care recunoaște piața liberă. În același timp, potrivit noilor modificări din Constituție statul se asigura, prin controale riguroase, ca veniturile din sectorul privat să nu depășească o limită rezonabilă și să nu contravină principiilor justiției sociale. Schimbările au afectat și structura politică a țării, la nivelul organelor guvernamentale: au apărut funcții separate de președinte și prim-ministru, iar puterile președintelui au fost limitate la două mandate de cinci ani. La acea vreme, conducerea țării s-a limitat la aceste schimbări. Cu toate acestea, pandemia de coronavirus, care a provocat daune economiei țării, a forțat autoritățile să accelereze reformele. Astfel, economia Cubei s-a contractat cu 11% în 2020, cel mai slab rezultat din ultimii 30 de ani. Pînă în prezent, activitățile private s-au limitat în principal la sectorul turistic, cel mai afectat de pandemie. Ministrul cubanez al Muncii, Marta Elena Feito, a declarat că doar 124 de industrii vor rămîne sub controlul statului, dar nu a specificat care dintre acestea. „Scopul reformei este eliberarea forțelor productive și continuarea dezvoltării muncii private”, a spus ea.

Cel mai probabil, statul va păstra un monopol asupra industriilor strategice. Sectoarele strategice – apărare, educație, asistență medicală, minerit – rămîn în mîinile statului. Sectorul privat este permis, la nivel mic și mediu, avînd multe asemănări cu modelul vietnamez. Sistemul politic rămîne destul de dur, adică un sistem cu un singur partid, alegeri necompetitive etc., în timp ce economia permite un sector privat larg, în prezent existînd peste 600 de mii de lucrători independenți în Cuba; decizia recentă a guvernului va încuraja creșterea numărului de antreprenori.

Noua lege, teoretic, ar trebui să permită – și, probabil, în viitorul apropiat asta se va vedea – nu numai apariția întreprinderilor și companiilor private mici, ci și a celor de dimensiuni medii. Ceea ce, desigur, nu va funcționa în sectoarele strategice ale economiei, ci doar în domeniul serviciilor, în producția la scară mică, de sectorul turistic, gastronomie.

Cu toate acestea, este prematur să spunem că Cuba se îndreaptă spre capitalism. Regimul actual este un fel de model mixt – dar mecanismele economiei de piață se consolidează.

Raul Castro, în mandatul căruia peste 200 de tipuri de muncă independentă au fost recunoscute ca fiind legale, în timp ce vorbea despre modificările la Constituție, a susținut că nu ar trebui privite ca o restabilire a capitalismului: „întreprinderile private vor funcționa într-un cadru strict definit” iar companiile de stat își vor păstra rolul dominant în economie.

Cuba nu urmează calea capitalismului, ci calea adaptării socialismului la noile condiții moderne ale globalizării. Mai degrabă, Cuba repetă calea Chinei sau a Vietnamului, fără să le copieze, ci se mișcă aproximativ în această direcție și încearcă să combine planificarea de stat cu antreprenoriatul privat.


N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite