Bun venit în Secolul al XIX-lea!
  • 08-04-2024
  • 0 Comentarii
  • 28
  • 1

Cînd scriam despre faptul că războiul din Ucraina, gestionat super prost de liderii Europei de la Burxelles, va duce la crearea unei dependențe a UE de gazul lichefiat american, nu știam că ceea ce previzionam atunci avea să fie confirmat de trecerea timpului. Am ajuns, iată, în punctul în care noi, europenii, sîntem împinși înapoi în Secolul al XIX-lea în ceea ce privește energia, fiindcă am renunțat la gazul rusesc, și conducătorii noștri au senzația că el poate fi înlocuit la scară mare de eoliene, fotovoltaice și gaz bio.
Noul nostru stăpîn energetic SUA – face bani serioși pe seama incompetenței și a trădării conducătorilor noștri de la Bruxelles, vînzîndu-ne gazul lor lichefiat, iar oamenii se întreabă: este Europa prea dependentă de America? Da, este, și mă bucur să constat că și jurnaliștii de la „Scînteia” Bruxelles-ului și-au dat seama de asta, ba chiar detaliază subiectul în următorul articol, din care voi cita pe larg în cele ce urmează: „Lone Star State este cel mai mare producător de gaz natural lichefiat (GNL) al Americii, o mare parte a acestuia fiind expediat în Europa“.
„Înaintea alegerilor strînse din noiembrie, preșe­dintele american Joe Biden a ordonat o pauză temporară în aprobarea noilor proiecte de GNL, înghețînd efectiv extinderea infrastructurii de export a țării.
În timp ce grupurile verzi au lăudat decizia, europenii sînt din ce în ce mai îngrijorați cu privire la restrîngerile ofertei și creșterea prețurilor. UE s-a bazat pe GNL din SUA în 2022, după ce a renunțat la energia ieftină rusească pe care se bazase ani de zile. A cheltuit miliarde pe infrastructura GNL și a semnat zeci de noi contracte. În prezent, SUA furnizează Europei aproape 50% din GNL – în creștere față de aproximativ un sfert înainte de război – și GNL a depășit gazul din conducte ca cea mai importantă sursă de aprovizionare.
După ce s-a confruntat cu pericolele de a risca securitatea aprovizionării cu energie, depinzînd prea mult de o singură sursă, Europa trebuie să învețe din greșelile sale trecute și să evite să devină dependentă excesiv de SUA, a avertizat Ana Maria Jaller-Makarewicz, analist la Institutul pentru Economie energetică și analiză financiară, într-un raport recent care a constatat că cererea de GNL din Europa este încă în creștere. De aceea, decizia lui Biden de a reduce potențiala producția de GNL a zguduit industria europeană, chiar dacă pauza – dacă va fi prelungită după alegeri – s-ar simți doar în 10 pînă la 15 ani. Asociația comercială EuroGas a scris Casei Albe îndemnînd la o inversare, avertizînd cu privire la o revenire la «prețuri record ridicate cauzate de scăderea ofertei rusești».
După începutul războiului, firmele europene și-au extins rapid infrastructura portuară și au construit instalații de regazificare – care transformă gazul lichid din nou într-o formă utilizabilă – planificînd importurile pe termen lung din SUA. Companiile au semnat, de asemenea, o grămadă de contracte GNL pe termen scurt cu firmele din SUA – oferind flexibilitate pe măsură ce sursele de energie regenerabilă proliferează, dar fac mai dificilă asigurarea prețurilor scăzute fără să știi de unde va veni energia ta în cinci sau 10 ani. «Nu sîntem optimiști, dar aș spune, comparativ cu locul în care ne aflam acum doi ani, că sîntem cel puțin într-un statut neutru», a declarat Torben Brabo, președintele Gas Infrastructure Europe, care reprezintă operatorii și industria de pe tot continentul. «Dacă dorim să avem provizii de încredere din SUA, trebuie să acceptăm niște contracte pe termen mediu». La o conferință pe tema petrolului și gazelor care a avut loc în Houston luna trecută, șefii companiilor energetice, inclusiv vicepreședintele ExxonMobil, John Ardill, a cărui firmă dorește să înceapă forarea în estul Mediteranei, au avertizat Europa că trebuie să devină mai autosuficientă”.
Asta înseamnă că vom plăti mai mult pentru puținul gaz lichefiat ce vine de la americani și, pe cale de consecință, vom consuma mai puțin. Întreb încă o dată clasa politică românească: de ce nu exportăm gaz și mai ales motorină și benzină în UE? De ce nu folosim centrala atomică de la Cernavodă ca să exportăm curent electric în UE? De ce nu folosim sistemul hidroenergetic ca să asigurăm surse de energie electrică (aia care se obține din arderea gazului lichefiat importat de la americani) în UE? De ce nu ignorăm dispozițiile criminale ale UE, care ne interzice să construim noi baraje hidroelectrice că, vezi Doamne, stricăm mediul?
În traducere, le lovim lor afacerile cu eoliene si fotovoltaice.
Mergem mai departe cu articolul din Politico, mai exact cu poziția aberantă a militanților pentru schimbările climatice. Citez: „Confruntați cu solicitările ca sectorul energetic să asigure mai mult GNL din SUA și să intensifice producția locală de gaze naturale, militanții europeni pentru schimbările climatice declară că sînt sceptici cu privire la necesitatea oricăreia dintre opțiuni. «Vedem strigătul industriei, dar credem că este mult exagerat», a declarat Esther Bollendorff, expert în politicile de gaze la Climate Action Network Europe. Bollendorff a spus că Europa a suferit o schimbare de la invazia Rusiei, menționînd că consumul mediu de gaz al UE a scăzut cu aproximativ o cincime. Între timp, a adăugat ea, UE își crește constant energia din surse regenerabile și își propune să reducă cu 30% din consumul de gaz pînă în 2030. Dar din 2022 avem opt terminale noi sau extinse de GNL. Există o supracapacitate și este probabil că vor fi active blocate, deoarece rata de utilizare a capacității existente astăzi este mai mică de 60%.
Potrivit lui Nicolás González Casares, un euro­parlamentar din partidul socialist de guvernămînt al Spaniei – care a supravegheat construcția unei noi infrastructuri importante de GNL – și membru al comisiei pentru energie a Parlamentului European, extinderea «nu a fost o greșeală», deoarece «aveam nevoie de această energie, și dependența noastră de Rusia a fost atît de puternică încît nu puteam spune nu GNL în acești doi ani». Cu toate acestea, a adăugat el, prioritatea ar trebui să fie acum înlocuirea gazelor cu surse regenerabile: «Nu ne dorim cu adevărat această afacere. Afacerea noastră este să avem energie curată aici, în Spania și, de asemenea, în Europa».
Reprezentanții industriei avertizează asupra amînării scoaterii din uz a combustibililor fosili. Ei insistă că, chiar și în cadrul planurilor UE de reducere a gazelor, există încă o nevoie de a se asigura aprovizionare suplimentară cu GNL, în special avînd în vedere presiunea de a se retrage din exporturile Moscovei”.
Dumneavoastră înțelegeți ce e în capetele ăstora? Eu nu înțeleg și, mai abitir, nu înțeleg ce e în capetele europenilor care continuă să-i voteze. Cred că e doar vînt... Lucrurile par totuși să meargă în direcția dorită de militanții pentru prostia climatică, astfel încît „cererea europeană de gaze a atins anul trecut un minim record pentru un deceniu, potrivit Institutului pentru Economie Energetică și Analiză Financiară. Însă scăderea a fost determinată în principal de trei țări: Germania, Italia și Regatul Unit. În general, cererea de GNL din Europa nu va atinge vîrful pînă în 2025, a concluzionat institutul. Între timp, industria gazelor naturale susține că investițiile suplimentare în GNL nu limitează Europa la aprovizionarea din SUA. De asemenea, ar putea obține GNL de la producători precum Norvegia și Qatar, a spus Brabo, șeful Infrastructurii de Gaze pentru Europa. În continuare, porturile ar putea fi chiar reutilizate pentru combustibili mai puțin intensivi în carbon, a adăugat el. Pot fi folosite imediat pentru biometan și hidrogen verde. «În ceea ce privește toate scenariile ipotetice, nu vom specula cu privire la potențialele reduceri ale producției sau aprovizionării UE din SUA», a declarat un înalt oficial al UE pentru «Politico», care a solicitat anonimatul pentru a discuta situația. Oficialii UE și SUA s-au întîlnit luna trecută la Washington pentru discuții în cadrul Consiliului Energetic UE-SUA, dar problema autorizațiilor pentru GNL nu a fost pe agenda oficială sau pe o listă mai largă de subiecte împărtășite cu «Politico» înainte de discuția propriu-zisă. În timp ce un boom american al producției de GNL ar duce probabil la scăderea prețurilor, în special pentru contractele pe termen scurt pe care UE le favorizează, ar ridica întrebări inconfortabile dacă națiunile europene permit o cruciadă anti-mediu. De asemenea, ar ridica spectrul că continentul a preluat controlul piețelor sale energetice de la președintele rus Vladimir Putin și l-a dat președintelui Trump”.
Cum adică dacă națiunile europene permit o cruciadă anti-mediu? Vor fi chiar așa de spălați pe creier să nu o permită? Asta a fost o întrebare retorică, desigur...
Treaba e că prin măsurile climatice și cele economice pe care le iau, băieții aștia ne trimit în anul 1800. Bun venit în Secolul al XIX-lea, dragi români!
IOAN TEODOR

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite