Bogații din Statele Unite cumpără bunkere
  • 06-04-2020
  • 0 Comentarii
  • 482
  • 3

Pardoseli din lemn, mobilier din piele, grădini subterane, piscine și săli de sport: așa arată bunkerele subterane pe care oamenii înstăriți le cumpără sau le închiriază, în Statele Unite. Nu se tem de noul tip de pandemie ci de consecințele acesteia.

Milionarii americani se pregătesc să se mute în bunkere de lux pentru a petrece până la șase luni în ele. Conform Forbes, cererea pentru acest tip de proprietăți imobiliare de lux este explozivă: Gary Lynch, proprietarul Rising S Bunkers, companie care construiește și întreține adăposturi subterane, a declarat recent ca numărul de solicitări a crescut cu 2000%.

Cu toate acestea, motivul cautarii unei locuințe sigure nu a fost pandemia de coronavirus COVID-19, ca atare - proprietarii se tem de explozii sociale. „Clienții noștri caută protecție”, a explicat Lynch publicației. „Nu contează ce se întâmplă în țară - un război, un cutremur catastrofal, o pandemie, ca acum. Societatea se poate prabusi, aceasta este adevărata amenințare cu care ne confruntăm."

Faptul că este nevoie de o structură protejată pentru apărarea împotriva posibililor compatrioți furioși a fost confirmat de unul dintre proprietarii unui astfel de bunker,  achiziționat și echipat cu mult înainte de pandemia COVID-19.

„Nu mi-a fost teamă de un război nuclear când am decis să construiesc un bunkăr”, a spus Terry, de 45 de ani. Eram mai îngrijorat de tensiunea socială și acum vedem că de ce ne-am temut, este cu adevărat posibil. Când oamenii luptă pentru hrană sau hârtie igienică, aceasta este o cu totul altă poveste"

Bunkerul, echipat de Terry, acoperă o suprafață de 140 de metri pătrați și se află în Ohio - este proiectat astfel încât o familie cu trei copii să poată convietui confortabil până la șase luni. Trei camere, două dormitoare mari, o creșă, o cameră de zi mare, un birou, o cămară, o bucătărie, precum și o cameră în care sunt depozitate armele - acesta este refugiul unui american de 45 de ani, pierdut în imensitatea unuia dintre statele din Midwest.

Terry a făcut deja o aprovizionare cu produse alimentare - conserve de casă, orez, fasole, apă. Bunkerul are, de asemenea, un cablu pentru Internet și un panou solar deghizat la suprafață. Pentru echiparea bunkerului a fost nevoie de aproximativ 1 milion de dolari.

Cu toate acestea, acest bunker nu este cel mai scump adăpost subteran care poate fi achiziționat în Statele Unite: costul unor astfel de structuri, care sunt oferite, de exemplu, de Rising S Bunkers, variază între 40 de mii și 8,35 milioane USD.

Cel mai scump bunker al companiei este Aristocrat, conceput pentru 50 de persoane. În afară de camerele de locuit obișnuite, dispune de sală de jocuri, o saună, un mini-cinema, sală de sport, terenuri de bowling și piscină. În plus, bucătăriile sunt proiectate în funcție de cerințele clienților, este amenajată o seră subterană, astfel încât să poată fi cultivate legume și verzi proaspete - desigur, există energie electrică, precum și o fosa septică pentru toalete și băi.

Construcția de bunkere subterane de lux nu este o modă nouă în Statele Unite: a început în urmă cu câțiva ani, când Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale. Atunci, cei bogati se temeau că  Trump va dezlănțui cel de-al treilea război mondial. După cum a spus Gary Lynch pentru CNN , după alegerile lui Trump din 2016, cererea pentru bunckere a crescut cu 700% față de 2015.

O altă companie care construiește bunkere subterane pentru bogații din întreaga lume, Vivos, a fost fondată în 2008. Chiar și atunci, a început să creeze locuințe subterane, unde părea ca și cum ai fi într-un iaht de lux într-o croazieră. "Bunkerul tatălui sau bunicului tău nu a fost foarte confortabil", a declarat fondatorul companiei, Robert Vichino, pentru CNN în 2019, descriind analogii la adăposturile construite de americani în timpul Războiului Rece. - Erau gri, metalice, ca o navă sau altceva militar. Dar, în realitate, o persoană nu va putea supraviețui în astfel de condiții spartane și dure pentru mult timp"

Compania lui Robert Vichino construiește pentru cei care nu sunt gata să aștepte singuri cataclismele. În așezările subterane, care pot găzdui până la 5000 de persoane, Vivos va reechipa vechile buncăre militare abandonate sau silozuri de lansatoare, care nu au mai fost folosite de la sfârșitul anilor 60.

Una dintre aceste structuri se află în Dakota de Sud - o bază militară în apropiere de Black Hills, care a fost construită în 1942 de Corpul de Inginerie al Armatei și a fost utilizată până în 1967. Locația, numită Vivos xPoint, ne spune că bunkerul este situat departe de zonele cu posibile inundații, posibile lovituri nucleare, tensiuni sociale sau o explozie posibilă în Yellowstone. În total, există 575 de bunkere separate conectate între ele. Un intreg oraș. Pe lângă bunkerele individuale, există săli de sport, cinematografe, un centru medical, un SPA, o școală și chiar grădini dotate cu sistem hidroponic. Chiria unor camere individuale in acest "oras" variaza de la 35000 USD, la 200.000 USD.

 

A.C.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite