
Blocada chineză
- 25-04-2022
- 0 Comentarii
- 193
- 0
Shanghaiul cîndva plin de viață este practic gol: de aproape o lună, celor 26 de milioane de locuitori ai metropolei li se interzice să iasă din case. Din cauza unui focar de coronavirus, în cea mai mare metropolă chineză a fost introdusă o carantină totală, majoritatea afacerilor, școlilor, parcurilor și magazinelor fiind închise. Orașul se confruntă cu o lipsă acută de alimente și produse de bază, iar cetățenii nemulțumiți se înfruntă cu poliția și acuză autoritățile că îi înfometează.
Pași radicali
Valul tulpinii extrem de contagioase de Omicron care a măturat Europa la începutul anului a ajuns și în China: la sfîrșitul lunii martie, țara a înregistrat cel mai mare focar de boală de la începutul pandemiei. Pe 26 martie, 2.631 de noi cazuri asimptomatice de coronavirus au fost depistate în Shanghai, și alte 47 cu simptome ușoare. Pentru o metropolă cu o populație de 26 de milioane de oameni, s-ar părea că astfel de cifre nu ar trebui să fie un motiv suficient de serios pentru introducerea unor asemenea măsuri draconice de carantină.
Cu toate acestea, încă de la începutul pandemiei, autoritățile chineze nu au ezitat să ia măsuri drastice pentru a evita declanșarea unui alt val epidemiologic: au forțat întreaga populație să facă teste periodice din cauza depistării unui număr extrem de mic de cazuri noi. Cazurile identificate în Shanghai au reprezentat 60% din numărul total înregistrat în toată China, astfel că cei din fruntea țării au decis să acționeze dur și rapid.
Toleranță zero
Unul dintre cele mai mari orașe ale lumii s-a transformat într-un „domeniu experimental”, unde autoritățile locale testează o strategie de „toleranță zero” pentru COVID-19. Inițial a fost planificat ca această carantină să dureze nouă zile, timp în care fiecare locuitor al orașului urma să fie testat. Orașul a fost împărțit în două zone de-a lungul rîului Huangpu: partea de est urma să fie carantinată între 28 martie și 1 aprilie, iar partea de vest între 1 și 5 aprilie. Cu toate acestea, nu a fost posibilă stoparea răspîndirii virusului: incidența a continuat să capete amploare. Pe teritoriul întregii metropole a fost introdusă o carantină strictă, care este prelungită la nesfîrșit.
Este permisă părăsirea locuinței doar pentru testare Covid. Unii oameni au fost nevoiți să se izoleze chiar la locul lor de muncă: angajații Bursei de Valori din Shanghai și cei ai băncilor și companiilor de investiții dorm pe podea, pe saltele și în saci de dormit în birouri. În jurul caselor și cartierelor în care sînt depistate cazuri de infecție se construiesc garduri, iar de-a lungul perimetrului se află paznici. Cei care încearcă să părăsească perimetrul sînt reținuți.
Izolare totală
Fără excepție, toți rezidenții infectați din Shanghai sînt duși în centre de izolare special construite, astfel că nu se pot izola la domiciliu chiar dacă sînt asimptomatici. Doar cei foarte bolnavi sînt internați în spital. Lucrătorii din domeniul sănătății sacrifică animalele de companie ale cetățenilor infectați chiar pe stradă și le pun în saci de gunoi, astfel încît dacă au luat virusul de la proprietari să nu îl răspîndească mai departe.
În Shanghai există aproximativ o sută de centre de carantină, centre expoziționale transformate și complexe rezidențiale, din care locuitorii au fost evacuați forțat. Pacienții se plîng de condițiile groaznice din unitățile supraaglomerate: mii de paturi cu pacienți aliniați în rînduri strînse, lumini aprinse non-stop, doar apă rece la duș și acoperișuri care acumulează mucegai pe vreme ploioasă.
Timpul separării
Lucrătorii din domeniul sănătății separă părinții bolnavi și copiii – chiar și bebelușii sînt luați de lîngă mame în cazul în care există un test pozitiv. Majoritatea copiilor sînt duși la Centrul Clinic Shanghai din orașul Jinshan. Pe rețelele de socializare au început să circule fotografii și videoclipuri cu instituția supraaglomerată: mai mulți bebeluși stau întinși în același pat, copii mai mari, plîngînd, se plimbă prin cameră nesupravegheați. Există doar 10 asistente la fiecare 200 de copii.
Povestea femeii în vîrstă de 39 de ani din Shanghai, Lucy Zhu, este doar una dintre ele. După ce a fost testată pozitiv pentru coronavirus, aceasta a fost dusă imediat la spital și separată de fiica ei de doi ani. „Este absolut inuman”, declara indignată mama. Zhu nu a putut afla ce s-a întîmplat cu copilul ei: autoritățile au susținut că totul este în regulă cu fata, dar nimic nu a fost confirmat. Cinci zile mai tîrziu, Lucy Zhu a primit un scurt videoclip cu fiica ei.
Foamete extremă
Locuitorii din Shanghai, care au avut norocul să evite infectarea se confruntă și ei cu greul. Înainte de introducerea carantinei, rafturile supermarketurilor locale erau deja goale, dar chiar și pentru cei care au reușit să cumpere alimente stocurile nu au rezistat mult. Unele alimente urmau să fie furnizate de stat, iar pachetele să fie livrate în apartamente de către voluntari și utilități publice.
Serviciile private de livrare funcționează intermitent: în această metropolă există doar 11 mii de curieri, care pur și simplu nu au timp să livreze toate comenzile. Cetățenii se plîng că în fiecare zi încearcă să plaseze o comandă într-o serie de aplicații, și nu de fiecare dată reușesc. Cererea catastrofală a dus la o explozie a prețurilor alimentelor, costul legumelor proaspete crescînd de mai multe ori. Chiar și locuitorii bogați din Shanghai s-au confruntat cu penuria de alimente și cu foametea pentru prima dată în viața lor.
Disperarea și incertitudinea au pus stăpînire pe metropolă: seara, locuitorii orașului pur și simplu țipă de la ferestre, bat în oale și tigăi, cerînd mîncare. Cînd autoritățile le-au cerut locuitorilor unui district să cînte cîntece patriotice pentru a ridica moralul, au auzit un cor de blesteme. Dronele survolează acum deasupra ansamblurilor rezidențiale: cetățenii sînt îndemnați prin difuzoare să respecte reglementările epidemiologice și să se abțină de la a cînta pe balcoane, deoarece ar crește riscul de răspîndire a Covid-19.
Proteste locale
Apelurile autorităților nu au efectul scontat, iar nemulțumirea cetățenilor se soldează periodic cu ciocniri cu poliția și cu personalul medical. În cei doi ani de pandemie, chinezii s-au obișnuit cu restricțiile stricte, dar din cauza măsurilor draconice, răbdarea unor locuitori din Shanghai s-a epuizat: se opun măsurilor anti-COVID, se angajează în înfruntări cu poliția și își strigă nemulțumirea de la ferestre.
Pentru Regina Lee, picătura care a umplut paharul a fost filmarea în care un paramedic bate un cîine pînă la moarte. „Nu mai recunosc acest oraș. Mă gîndesc doar la cum să-mi protejez cîinii. Dacă cineva vrea să-i omoare, mă vor omorî pe mine mai întîi”, a spus Li.
Oameni abandonați
Peste 38.000 de medici au fost aduși la Shanghai din toată țara, avînd o singură sarcină: să obțină o incidență zero a COVID-19. Restul pacienților sînt lăsați să se descurce singuri: bolnavii cronici și cei cu cancer nu mai au parte de îngrijiri medicale, operațiile sînt suspendate, iar cele absolut necesare sînt reprogramate cu o întîrziere semnificativă.
Jia Ruiling a declarat reporterilor că medicii refuză să-l ajute pe tatăl său, care este diagnosticat cu cancer la stomac în stadiu terminal. De la mijlocul lunii martie, bărbatul în vîrstă suferă de dureri puternice, dar din cauza regulilor stricte de carantină i se refuză internarea. „Am implorat medicii de la spital să-l ia. La un moment dat, tatăl meu a avut o durere atît de insuportabilă încît a vrut să se sinucidă“.
De asemenea, violonistul Chen Shunping nu a putut obține ajutorul de care avea nevoie. A chemat o ambulanță din cauza durerilor acute de stomac, dar în ambele spitale unde a fost dus i s-a refuzat tratamentul. Paramedicul l-a adus în cele din urmă pe Shunping acasă. După ce a petrecut noaptea în agonie, dimineața muzicianul a scris un bilet de adio și s-a sinucis.
Localnicii sînt convinși că mai mulți oameni au murit din cauza restricțiilor decît din cauza virusului. Pe platforma Airtable a fost publicată o listă cu numele a peste 150 de morți: pe lîngă pacienții care nu au avut parte de tratament, există un angajat medical care s-a sinucis din cauza stresului colosal și un agent de securitate al unui cartier rezidențial care a murit din cauza suprasolicitării.
„Nu trebuie să fim sclavi!”
Autoritățile chineze luptă în mod activ cu nemulțumirea pe internet: rețelele de socializare șterg în mod metodic postări legate de oameni care au murit din cauza COVID-19, obiecții din partea medicilor, plîngeri privind penuria de alimente și creșterile vertiginoase ale prețurilor. Weibo cenzurează expresia „cumpărînd legume în Shanghai”, deoarece este folosită de oamenii care se plîng de lipsa hranei. Unii internauți spun că poliția le-a bătut la ușă cerîndu-le să elimine postările.
Pentru a ocoli cenzura și a-și transmite nemulțumirea, locuitorii din Shanghai au început să folosească primul vers al imnului național ca hashtag: „Ridicați-vă, oameni buni, nu vom fi sclavi!”. Citatul a fost în scurt timp blocat pe rețelele de socializare. Un utilizator nedumerit a scris: ,,Cum ar trebui să cînt acum imnul chinezesc?”; postarea lui a strîns mii de distribuiri, dar a fost și ea blocată.
Autoritățile nu se grăbesc să elimine restricțiile chiar și în acele părți ale orașului în care au reușit să obțină o incidență zero. În același timp, cetățenii și jurnaliștii formulează tot mai multe întrebări despre statisticile oficiale: aproape jumătate de milion de cazuri de infectare cu coronavirus au fost înregistrate în Shanghai, dar doar 36 de decese. Experții explică acest lucru prin faptul că doar acei pacienți care au murit direct din cauza COVID-19, și nu din cauza comorbidităților, sînt incluși în statisticile chineze. Amploarea reală a focarului ar putea fi mult mai gravă. Și, în ciuda măsurilor draconice ale autorităților chineze, sarcina de a reduce la zero incidența pare din ce în ce mai puțin realistă. Aceasta este o provocare nu numai pentru politica epidemiologică a țării, ci și pentru liderul acesteia, Xi Jinping. Postările și videoclipurile din Shanghai, în ciuda cenzurii, sînt împrăștiate în toată țara, iar nemulțumirea față de guvern riscă atingă cote alarmante.
Chiar și susținătorii zeloși ai autorităților au fost șocați de filmările cu cîini sacrificați, cu bebeluși luați de lîngă mamele lor și cu locuitorii celui mai prosper oraș al Chinei, capitala sa financiară, țipînd de disperare. Criza din Shanghai ar putea fi una dintre cele mai mari provocări ale tovarășului Xi, de la preluarea puterii în 2012.
N.K.
Pași radicali
Valul tulpinii extrem de contagioase de Omicron care a măturat Europa la începutul anului a ajuns și în China: la sfîrșitul lunii martie, țara a înregistrat cel mai mare focar de boală de la începutul pandemiei. Pe 26 martie, 2.631 de noi cazuri asimptomatice de coronavirus au fost depistate în Shanghai, și alte 47 cu simptome ușoare. Pentru o metropolă cu o populație de 26 de milioane de oameni, s-ar părea că astfel de cifre nu ar trebui să fie un motiv suficient de serios pentru introducerea unor asemenea măsuri draconice de carantină.
Cu toate acestea, încă de la începutul pandemiei, autoritățile chineze nu au ezitat să ia măsuri drastice pentru a evita declanșarea unui alt val epidemiologic: au forțat întreaga populație să facă teste periodice din cauza depistării unui număr extrem de mic de cazuri noi. Cazurile identificate în Shanghai au reprezentat 60% din numărul total înregistrat în toată China, astfel că cei din fruntea țării au decis să acționeze dur și rapid.
Toleranță zero
Unul dintre cele mai mari orașe ale lumii s-a transformat într-un „domeniu experimental”, unde autoritățile locale testează o strategie de „toleranță zero” pentru COVID-19. Inițial a fost planificat ca această carantină să dureze nouă zile, timp în care fiecare locuitor al orașului urma să fie testat. Orașul a fost împărțit în două zone de-a lungul rîului Huangpu: partea de est urma să fie carantinată între 28 martie și 1 aprilie, iar partea de vest între 1 și 5 aprilie. Cu toate acestea, nu a fost posibilă stoparea răspîndirii virusului: incidența a continuat să capete amploare. Pe teritoriul întregii metropole a fost introdusă o carantină strictă, care este prelungită la nesfîrșit.
Este permisă părăsirea locuinței doar pentru testare Covid. Unii oameni au fost nevoiți să se izoleze chiar la locul lor de muncă: angajații Bursei de Valori din Shanghai și cei ai băncilor și companiilor de investiții dorm pe podea, pe saltele și în saci de dormit în birouri. În jurul caselor și cartierelor în care sînt depistate cazuri de infecție se construiesc garduri, iar de-a lungul perimetrului se află paznici. Cei care încearcă să părăsească perimetrul sînt reținuți.
Izolare totală
Fără excepție, toți rezidenții infectați din Shanghai sînt duși în centre de izolare special construite, astfel că nu se pot izola la domiciliu chiar dacă sînt asimptomatici. Doar cei foarte bolnavi sînt internați în spital. Lucrătorii din domeniul sănătății sacrifică animalele de companie ale cetățenilor infectați chiar pe stradă și le pun în saci de gunoi, astfel încît dacă au luat virusul de la proprietari să nu îl răspîndească mai departe.
În Shanghai există aproximativ o sută de centre de carantină, centre expoziționale transformate și complexe rezidențiale, din care locuitorii au fost evacuați forțat. Pacienții se plîng de condițiile groaznice din unitățile supraaglomerate: mii de paturi cu pacienți aliniați în rînduri strînse, lumini aprinse non-stop, doar apă rece la duș și acoperișuri care acumulează mucegai pe vreme ploioasă.
Timpul separării
Lucrătorii din domeniul sănătății separă părinții bolnavi și copiii – chiar și bebelușii sînt luați de lîngă mame în cazul în care există un test pozitiv. Majoritatea copiilor sînt duși la Centrul Clinic Shanghai din orașul Jinshan. Pe rețelele de socializare au început să circule fotografii și videoclipuri cu instituția supraaglomerată: mai mulți bebeluși stau întinși în același pat, copii mai mari, plîngînd, se plimbă prin cameră nesupravegheați. Există doar 10 asistente la fiecare 200 de copii.
Povestea femeii în vîrstă de 39 de ani din Shanghai, Lucy Zhu, este doar una dintre ele. După ce a fost testată pozitiv pentru coronavirus, aceasta a fost dusă imediat la spital și separată de fiica ei de doi ani. „Este absolut inuman”, declara indignată mama. Zhu nu a putut afla ce s-a întîmplat cu copilul ei: autoritățile au susținut că totul este în regulă cu fata, dar nimic nu a fost confirmat. Cinci zile mai tîrziu, Lucy Zhu a primit un scurt videoclip cu fiica ei.
Foamete extremă
Locuitorii din Shanghai, care au avut norocul să evite infectarea se confruntă și ei cu greul. Înainte de introducerea carantinei, rafturile supermarketurilor locale erau deja goale, dar chiar și pentru cei care au reușit să cumpere alimente stocurile nu au rezistat mult. Unele alimente urmau să fie furnizate de stat, iar pachetele să fie livrate în apartamente de către voluntari și utilități publice.
Serviciile private de livrare funcționează intermitent: în această metropolă există doar 11 mii de curieri, care pur și simplu nu au timp să livreze toate comenzile. Cetățenii se plîng că în fiecare zi încearcă să plaseze o comandă într-o serie de aplicații, și nu de fiecare dată reușesc. Cererea catastrofală a dus la o explozie a prețurilor alimentelor, costul legumelor proaspete crescînd de mai multe ori. Chiar și locuitorii bogați din Shanghai s-au confruntat cu penuria de alimente și cu foametea pentru prima dată în viața lor.
Disperarea și incertitudinea au pus stăpînire pe metropolă: seara, locuitorii orașului pur și simplu țipă de la ferestre, bat în oale și tigăi, cerînd mîncare. Cînd autoritățile le-au cerut locuitorilor unui district să cînte cîntece patriotice pentru a ridica moralul, au auzit un cor de blesteme. Dronele survolează acum deasupra ansamblurilor rezidențiale: cetățenii sînt îndemnați prin difuzoare să respecte reglementările epidemiologice și să se abțină de la a cînta pe balcoane, deoarece ar crește riscul de răspîndire a Covid-19.
Proteste locale
Apelurile autorităților nu au efectul scontat, iar nemulțumirea cetățenilor se soldează periodic cu ciocniri cu poliția și cu personalul medical. În cei doi ani de pandemie, chinezii s-au obișnuit cu restricțiile stricte, dar din cauza măsurilor draconice, răbdarea unor locuitori din Shanghai s-a epuizat: se opun măsurilor anti-COVID, se angajează în înfruntări cu poliția și își strigă nemulțumirea de la ferestre.
Pentru Regina Lee, picătura care a umplut paharul a fost filmarea în care un paramedic bate un cîine pînă la moarte. „Nu mai recunosc acest oraș. Mă gîndesc doar la cum să-mi protejez cîinii. Dacă cineva vrea să-i omoare, mă vor omorî pe mine mai întîi”, a spus Li.
Oameni abandonați
Peste 38.000 de medici au fost aduși la Shanghai din toată țara, avînd o singură sarcină: să obțină o incidență zero a COVID-19. Restul pacienților sînt lăsați să se descurce singuri: bolnavii cronici și cei cu cancer nu mai au parte de îngrijiri medicale, operațiile sînt suspendate, iar cele absolut necesare sînt reprogramate cu o întîrziere semnificativă.
Jia Ruiling a declarat reporterilor că medicii refuză să-l ajute pe tatăl său, care este diagnosticat cu cancer la stomac în stadiu terminal. De la mijlocul lunii martie, bărbatul în vîrstă suferă de dureri puternice, dar din cauza regulilor stricte de carantină i se refuză internarea. „Am implorat medicii de la spital să-l ia. La un moment dat, tatăl meu a avut o durere atît de insuportabilă încît a vrut să se sinucidă“.
De asemenea, violonistul Chen Shunping nu a putut obține ajutorul de care avea nevoie. A chemat o ambulanță din cauza durerilor acute de stomac, dar în ambele spitale unde a fost dus i s-a refuzat tratamentul. Paramedicul l-a adus în cele din urmă pe Shunping acasă. După ce a petrecut noaptea în agonie, dimineața muzicianul a scris un bilet de adio și s-a sinucis.
Localnicii sînt convinși că mai mulți oameni au murit din cauza restricțiilor decît din cauza virusului. Pe platforma Airtable a fost publicată o listă cu numele a peste 150 de morți: pe lîngă pacienții care nu au avut parte de tratament, există un angajat medical care s-a sinucis din cauza stresului colosal și un agent de securitate al unui cartier rezidențial care a murit din cauza suprasolicitării.
„Nu trebuie să fim sclavi!”
Autoritățile chineze luptă în mod activ cu nemulțumirea pe internet: rețelele de socializare șterg în mod metodic postări legate de oameni care au murit din cauza COVID-19, obiecții din partea medicilor, plîngeri privind penuria de alimente și creșterile vertiginoase ale prețurilor. Weibo cenzurează expresia „cumpărînd legume în Shanghai”, deoarece este folosită de oamenii care se plîng de lipsa hranei. Unii internauți spun că poliția le-a bătut la ușă cerîndu-le să elimine postările.
Pentru a ocoli cenzura și a-și transmite nemulțumirea, locuitorii din Shanghai au început să folosească primul vers al imnului național ca hashtag: „Ridicați-vă, oameni buni, nu vom fi sclavi!”. Citatul a fost în scurt timp blocat pe rețelele de socializare. Un utilizator nedumerit a scris: ,,Cum ar trebui să cînt acum imnul chinezesc?”; postarea lui a strîns mii de distribuiri, dar a fost și ea blocată.
Autoritățile nu se grăbesc să elimine restricțiile chiar și în acele părți ale orașului în care au reușit să obțină o incidență zero. În același timp, cetățenii și jurnaliștii formulează tot mai multe întrebări despre statisticile oficiale: aproape jumătate de milion de cazuri de infectare cu coronavirus au fost înregistrate în Shanghai, dar doar 36 de decese. Experții explică acest lucru prin faptul că doar acei pacienți care au murit direct din cauza COVID-19, și nu din cauza comorbidităților, sînt incluși în statisticile chineze. Amploarea reală a focarului ar putea fi mult mai gravă. Și, în ciuda măsurilor draconice ale autorităților chineze, sarcina de a reduce la zero incidența pare din ce în ce mai puțin realistă. Aceasta este o provocare nu numai pentru politica epidemiologică a țării, ci și pentru liderul acesteia, Xi Jinping. Postările și videoclipurile din Shanghai, în ciuda cenzurii, sînt împrăștiate în toată țara, iar nemulțumirea față de guvern riscă atingă cote alarmante.
Chiar și susținătorii zeloși ai autorităților au fost șocați de filmările cu cîini sacrificați, cu bebeluși luați de lîngă mamele lor și cu locuitorii celui mai prosper oraș al Chinei, capitala sa financiară, țipînd de disperare. Criza din Shanghai ar putea fi una dintre cele mai mari provocări ale tovarășului Xi, de la preluarea puterii în 2012.
N.K.
Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite
Articole din categorie
Articolul saptamanii
Bucuresti:
20.1 C