Biserica (2)
  • 11-06-2021
  • 0 Comentarii
  • 647
  • 3

Pandemia asta mi-a arătat ceea ce nu văzusem clar pînă acum și anume că mulți români sînt creștini doar cu numele. Reporterii din media au făcut tot ce au putut pentru a îndepărta Credința în Dumnezeu din miezul știrii: la pelerinajele ocazionate de cinstirea moaștelor sfinților creștini se pune mereu accent pe înghesuială, pe neorînduială, fără a se vorbi despre sfîntul respectiv și despre ce a făcut el bun de a meritat santificarea ca să se dea exemple de viață demne de urmat de către publicul spectator. Atunci cînd a fost vorba de împărtășirea cu trupul și sîngele lui Christos discuția a fost ca și cum Dumnezeu nu ar fi existat, puterea Lui nu ar fi fost mai presus de niște viruși, iar lingurița aia ar fi transmis toate bolile pămîntului. Firește, mai apoi nu am auzit nicăieri să se fi revenit asupra știrii și să se spună că nimeni din cei împărtășiți astfel nu a luat virusul COVID.

În general în filmele de pe marile canale în sistem pay per view, toate personajele se descurcă fără ajutorul lui Dumnezeu, prin propriile lor abilități uitîndu-se că acestea le vin tocmai de la Creator. Desigur vrăjitorii din filmele pentru copii sînt atotputernici la fel ca toate celelalte personaje Se induce astfel idea că Dumnezeu e un substantiv comun bun de invocat cînd te miri de ceva, sau te surprinde ceva sau cineva și desigur un motiv să chefuiești de Paște, de Crăciun și să cheltui banii pe tot felul de cadouri sclipicioase. În rest, Dumnezeu e demonetizat și pus la îndoială de cîte ori apare ocazia.

Să nu mai vorbesc de expresia apărută în ultimul an și anume aceea despre „credința” în COVID. Eu, cînd am fost întrebat dacă nu cred în COVID, am răspuns că eu obișnuiesc să cred în Dumnezeu, dar dacă alții au obiceiul de a se închina la viruși, eu nu-i pot opri.

Ah, dacă întrebarea ar fi sunat la modul: „dum­neata nu crezi că virusul acesta provoacă moartea oamenilor?” aș fi răspuns că da, am văzut și știu că acest virus omoară oameni, dar dacă mă întrebi „dumneata nu crezi în COVID?” e sigur că-ți voi răspunde cum am spus. Vedeți ce important e modul de exprimare și cum poate denatura sensul lucrurilor?

Unitatea între oameni

Este un alt pilon al societății, în care se lovește prin chiar consecințele loviturilor în pilonii de mai sus. Așa cum e normal să se întîmple, atunci cînd dai în școală, familie și biserică vei scinda societatea în opinii pro și contra. Vei crea animozități și mici incidente între membrii societății, marginalizîndu-i pe cei care se opun loviturilor și creînd celor care-ți slujesc prin opiniile pro pe care le au, diverse avantaje, de la cele de imagine, pînă la unele financiare și de poziționare socială. Astfel, avînd o societate divizată, o poți lesne manevra și supune ție.

Probabil că citind cele de mai sus o să spuneți că așa ceva nu e posibil, că nici o organizație oligarhică nu are atîta putere și influență ca să conceapă și mai ales să execute un asemenea plan de transformare pe termen lung a umanității într-o masă de muncitori tăcuți, al căror unic rol să fie acela de a crea bunăstare stăpînilor lor. Nici eu nu spun că asta se întîmplă, fiindcă nu m-am ocupat niciodată cu crearea de teorii conspiraționiste, dar nu pot să nu observ niște lucruri și mai ales nu pot să nu pun împreună piesele acestui puzzle uriaș din care toți suntem parte.

Asta e problema: că, punînd piesele împreună, ima­ginea care se formează nu-mi place deloc și nu știu cum să fac să fur din piese și să le înlocuiesc cu altele ca să modific imaginea finală.

Cum scăpăm de incompetență, slugărnicie și rea-voință? (1)

Scriam într-un articol precedent despre necesitatea reluării producției de bunuri în țara noastră, iar acum, după mai bine de o lună, citesc o știre pe Mediafax, al cărei titlu spune că: „România exportă pe nimic grîu, și primește pîine congelată de 13 ori mai scumpă”. Știrea difuzată de agenția de presă se baza pe o declarație a domnului Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, care a spus că 70% din produsele alimentare consumate în România vin din import! Ei bine, dacă informația din titlu mi s-a părut familiară, fiindcă, din păcate, m-am obișnuit cu ideea de a exporta materie primă ca să importăm produse finite, cea conform căreia importăm 70% din produsele alimentare mi se pare strigătoare la cer!

M-am întrebat, în sinea mea, cum este posibil la cetățenii unei țări cu potențial agricol extrem de ridicat, cu producții fruntașe la cereale și floarea soarelui, nu sînt în stare să producă mîncare pentru uz intern. Mi-am amintit de măcelul porcilor din combinatele bănățene, în urmă cu 10-15 ani, al păsărilor din cauza gripei aviare, de modul în care țăranii au fost descurajați să mai producă hrană, oferindu-le prețuri de nimic și de strădaniile guvernanților pentru a distruge capacitățile de producție ale acestei țări. Cine sînt responsabilii? Domnii cu cravate, care s-au perindat prin Parlament. Domnii care vorbeau la televizor și ne spuneau cîte-n lună și-n stele, înjurîndu-se cu patos unii pe alții și evidențiindu-se pe sine ca niște păuni, probabil ca să nu ne dăm seama că nu-și fac treaba pentru care au fost puși în funcții prin votul nostru. Stau și mă gîndesc dacă domnii cu pricina au făcut toate aceste lucruri din incompetență, din slugărnicie sau din rea-voință, și nu știu ce să cred. Am senzația că este o combinație a celor trei. Am senzația că în loc să ajungă la conducere cei mai buni dintre noi, au ajuns doar cei mai nepotriviți.

Domnul Aurel Simion ale cărui vorbe le-am citat mai sus, mai spune că: „prin planul național strategic 2021-2027 va trebui să corectăm în mod substanțial părțile deficitare. Va trebui să intervenim pe reproducția de porc și pasăre, avem nevoie la nivel național de cel puțin 195.000 de capete de scroafe, în așa fel încît să ne putem reproduce materialul genetic necesar, avem nevoie de reproducție la pasăre”. E foarte bine că domnia sa gîndește astfel, dar nu ne spune și cum are de gînd să intervină pe reproducția de porc și pasăre. Aș fi vrut să aflu concret cum are de gînd să facă asta. Va redeschide combinatele de porcine închise acum cîțiva ani, va construi altele noi sau va oferi subvenții ușor de accesat de către micii producători de porci și pasăre, ca să poată să refacă o industrie a cărnii pe care, la momentul decembrie 1989, o aveam și pe care cei de la conducere au distrus-o ca să ajungem în prezent să importăm carnea, produsele de patiserie, biscuiții, legumele și fructele îmbogățindu-i pe cei care ni le vînd?  Nu ne spune fiindcă nu știe probabil nici domnia sa ori pentru că, probabil, totul va rămîne la stadiul de declarații.

România arată acum ca după război. Jefuită și distrusă de incompetența, slugărnicia și reaua-voință a politicienilor din ultimii 30 de ani, iar declarații ca cea citată confirmă această caracterizare. Este clar pentru toată lumea faptul că actualii oameni politici sînt depășiți de situație, că nu au soluții și că nu sînt în stare de nimic. Reprezentarea în cadrul celor 18.983.585 de cetățeni cu drept de vot este de doar 5.901.915 de votanți, adică, în cazul PNL, partidul care a cîștigat alegerile parlamentare, un număr de 1.705.777 voturi. Înseamnă că ceilalți 17.277.808 nu sînt de acord cu politicile economice, fiscale și sociale ale partidului din fruntea țării. Printre aceștia din urmă mă număr și eu.

(va urma)

Marius Marin, antreprenor HORECA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite