Bill Gates, the Arhitect!
  • 26-02-2021
  • 0 Comentarii
  • 548
  • 0

Bill Gates îmi amintește de trilogia Matrix, film în care mașinile preluau conducerea lumii, iar oamenii deveniseră banale baterii. Undeva, în a doua parte a trilogiei, Neo se întîlnește cu Arhitectul, cel care a făcut Matrix, iar timp de cîteva minute acesta îi explică lui Neo, care luptă pentru libertate, rolul lui în acel joc și de ce oamenii se simt mai bine crezînd că au libertatea de a alege cînd, de fapt, alții o fac în locul lor. Evident că Neo are alte probleme – iubirea declarată pentru Trinity – așa că a lăsat holograma în pace și a plecat să își salveze iubita. Pentru cei care au fost atenți la acel bărbat cu barbă albă, care se autointitula Arhitectul, este demn de reținut că acesta își dorea o lume perfectă pentru omenire, un fel de rai pe pămînt, în care să nu existe excese, individualism, ci o stare de zen absolut. Tot el se plîngea că ,,bateriile mureau” pentru că oamenii nu erau făcuți să crească la umbra unei siguranțe și a unei monotonii. Ei bine, marele Bill Gates, cel care acum ocupă locul 4 în clasamentul miliardarilor lumii, își dorește o lume ,,safe”, precum un rai, o ,,casă” frumoasă în care oamenii să trăiască așa cum își imaginează el. El fiind cine? Un individ bogat, informatician la bază, un ins care gîndește binar, în termini de 1 și 0; altfel nu îmi explic cum poate crede că are capacitatea de a schimba modul nostru de a fi, de a trăi, de a privi viața. Termeni precum ,,libertate” sau ,,dreptul la alegere” nu mai sînt agreați de tagma miliardarilor, așa că Bill Gates consideră că lumea întreagă trebuie să fie monotonă.

Se vrea a fi nu doar un mare miliardar, ci și o ,,poartă” prin care lumea să intre cu mintea întreagă și să iasă obedientă, zen, indivizi cu zîmbete tîmpe, care mănîncă doar carne artificială și se uită pe Netflix la filme cu fete sau băieți care se aleargă goi prin paturi. Omul ăsta, acest ,,the Arhitect”, alături de alți miliardari precum Soros, de exemplu, vor ceva ce este împotriva firii omului. Este evident că există o majoritate tîmpă care este de acord cu ei, pentru că mințile celor care nu gîndesc sînt extrem de ușor de spălat, dar ar fi imposibil ca acest fenomen să se extindă la nivel mondial.

Îmi amintesc de un alt film, în care Silvester Stalone se trezește într-o lume a viitorului în care cele mai cerute melodii erau cele din reclame, iar sexul se făcea doar virtual. Ei bine, și în acea lume perfect gîndită existau rebeli, indivizi care preferau să trăiască în canale și să mănînce hamburger din carne de șobolani, decît să fie roboții perfecți ai unor societăți pe cît de perfecte pe atît de retrograde.

Nu știu ce vrea Bill Gates de la noi. Dar sper că va fi mai puternică mentalitatea lui Elon Musk, un miliardar care mănîncă hamburger la colț de stradă și își trăiește viața din plin, în timp ce își cheltuie averea pe un obiectiv cu adevărat realist: cucerirea planetei Marte. Cred că asta este diferența dintre un tip deștept din Africa de Sud și un informatician american, plecat dintr-un garaj, al cărui succes este pus mai degrabă pe seama furtului de idei decît pe propria inteligență.


N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite