Belgradul a decis să abandoneze exercițiile militare comune
  • 11-09-2020
  • 0 Comentarii
  • 393
  • 3

Trimisul Parlamentului European pentru Serbia, Vladimir Bilchik, a fost primul care a ridicat problema participării armatei sârbe la exerciții internaționale, urmată imediat de Germania, în timp ce Belgradul a fost amenințat cu sancțiuni și blocarea apropierii cu UE, scrie Vecherne Novosti.

Publicația citează, de asemenea, cuvintele ministrului apărării, Alexander Vulin, care a spus că „Serbia se află sub o presiune teribilă și nemeritată din partea UE”.

"Presiunea nu are sens, nu este justificată nici de deciziile noastre, nici de acțiunile noastre și nu corespunde realității, iar rezultatul este isteria care determină deciziile politice ale țărilor mari și puternice. Sub amenințarea de a ne priva de viitorul european și chiar mai multă presiune asupra politicii noastre și oamenilor noștri din Kosovo și Metohija și din Republica Srpska (ca parte a Bosniei și Herțegovinei), ei ne cer să abandonăm exercițiile planificate cu Belarus ", spune Vecherne Novosti, citandu-l pe Vulin. În același timp, șeful Ministerului Apărării al Serbiei a reamintit că, prin decizia Adunării Populare (parlament), țara a fost declarată neutră din punct de vedere militar.

Colonelul pensionat al Serviciului sârb de contraspionaj Luban Karan, într-un interviu acordat publicației, și-a exprimat opinia că suspendarea participării Serbiei la exerciții are sens, deși este o măsură forțată. Potrivit acestuia, "Serbia trebuie să evite cu orice preț să devină factor de negociere în jocul sub acoperire al forțelor mari."

"Având în vedere presiunea de a ne retrage armata din exercițiile planificate anterior în Belarus, poate cea mai înțeleaptă decizie este de a suspenda totul până când este clar cum se vor dezvolta lucrurile pe scena geopolitică tumultuoasă", a adăugat el.

Vecherne Novosti amintește că Serbia cooperează cu NATO în domeniul reformei armatei, al suprimării corupției în sectorul de apărare, în domeniul educației militare, distrugerii și procesării munițiilor învechite, precum și în zona programului civil Știința pentru pace. Delegația militară a Serbiei la Bruxelles este în contact permanent cu reprezentanții alianței și, în special, cu țările care nu au recunoscut declarația unilaterală de independență a Kosovo.

În cursul anului 2019, Serbia a organizat 17 exerciții militare cu alte țări: 13 cu NATO și parteneri și doar patru cu Rusia. O mare agitație a apărut după exercițiul Frăției Slave, care a avut loc la Belgrad anul trecut, în care sistemul de rachete S-400 a fost prezentat pentru prima dată în afara Rusiei. Soldații sârbi au participat la exercițiile „Scutul slav”, „Frăția aviatorilor din Rusia și Serbia”, precum și la trupele districtului militar vestic al Rusiei, precizeaza publicatia sarba.

Autorităților sârbe au decis să înghețe toate planurile de exerciții militare comune cu alte țări.

"În perioada următoare, nu vom participa la exerciții comune sau alte proiecte militare cu NATO, CSTO, Rusia, Statele Unite, China, UE, Vest și Est", a spus ministrul.

În același timp, el a asigurat că Serbia va continua să își îndeplinească planurile de consolidare a armatei și de creștere a pregătirii pentru luptă.

Ministrul a explicat că o astfel de decizie ar permite Serbiei să își mențină statutul de țară neutră din punct de vedere militar și să se izoleze de presiunile politice și economice inutile. Vulin a menționat că decizia guvernului sârb, dacă circumstanțele o impun, se poate aplica și participării țării la operațiunile de menținere a păcii.

Sosirea militarilor din Rusia și Serbia în Belarus pentru exercițiile tactice antiteroriste internaționale bieloruse-ruso-sârbe „Frăția slavă - 2020” a fost planificată în perioada 10-15 septembrie. Exercițiile vor avea loc la terenul de antrenament Brestsky. Exercițiile „Frăția slavă” se desfășoară anual pe teritoriile țărilor participante. În 2019, manevrele au avut loc în Serbia. Exercițiile vor avea loc pe fondul crizei politice din Belarus.


N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite