Baza rusă din Sudan, un alt motiv pentru agravarea relațiilor cu Washingtonul
  • 13-11-2020
  • 0 Comentarii
  • 213
  • 1

Crearea unei baze pentru Marina Rusă pe coasta sudaneză a Mării Roșii va permite Rusiei să influențeze situația din regiune, dar în același timp se poate transforma într-un alt conflict între Moscova și Washington, apreciaza expertul militar Konstantin Sivkov.

„Rusia este un stat capitalist. Condiția pentru dezvoltarea capitalismului de succes este extinderea influenței. Acesta este un element cheie și important. Sudanul are un port în Marea Roșie - un element strategic foarte important. Acolo, lângă Egipt, pe partea opusă a Mării Roșii - Arabia Saudită. Acesta este un astfel de punct nervos în procesul geopolitic global. Aspectul bazei noastre de acolo este foarte important”, a explicat Sivkov.

Expertul a atras atenția asupra faptului că baza navală rusă va deveni probabil un alt punct de conflict între Moscova și Washington. „SUA are mai multe baze în regiune. Agravarea relațiilor va continua”, a spus el.

În același timp, potrivit lui Sivkov, baza va permite Rusiei să „influențeze cursul procesului politic” în Oceanul Indian, Marea Roșie, Golful Persic și Africa de Nord-Est.

Amintim că, de curand, s-a aflat despre planurile guvernului rus de a semna un acord cu Sudanul privind crearea unui centru logistic pentru Marina. O astfel de rezoluție, semnată de premierul Mikhail Mishustin. Conform textului documentului, personalul noii baze rusești nu va depăși 300 de persoane, iar până la patru nave de război rusești vor putea sta simultan în zona de apă din Port Sudan.

Se presupune că autoritățile sudaneze nu vor percepe taxe Rusiei pentru închirierea teritoriului și a facilităților, dar se așteaptă ca partea rusă să ajute Sudanul să își întărească apărarea.   

T.S.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite