Bătălia pentru Herson
  • 07-11-2022
  • 0 Comentarii
  • 445
  • 3

Bătălia pentru Herson se prefigurează atît în presa internațională, cît mai cu seamă pe teren. Toți observatorii și analiștii marcanți sînt de acord că această bătălie va influența decisiv cursul războiului din Ucraina. În presa anglo-americană există semnale care dau de înțeles că Occidentul începe să-l critice pe Zelensky, iar asta nu e bine pentru el.  Mă refer la raportul Amnesty International, care a evidențiat faptul că armata ucraineană a dispus trupe în interiorul clădirilor publice de felul școlilor, spitalelor, magazinelor, care mai apoi erau lovite de artileria rusă, provocînd astfel victime civile, lucru interzis de legile de război; mă refer, apoi, la declarațiile comandantului mercenarilor americani din gruparea Mozart (denumită astfel în replică la Wagner, gruparea rușilor), care spunea că armele trimise de americani în Ucraina nu ajung toate la soldații lui, o mare parte din ele fiind vîndute pe piața neagră, declarații susținute de articole din Reuters și din presa finlandeză. De asemenea, protestele din Germania, Franța și Italia, prin care oamenii cer încetarea războiului și demararea unor negocieri de pace, fiindcă oamenii nu sînt dispuși să sufere pentru Ucraina – toate acestea sînt semnale care dau senzația că lucrurile se îndreaptă spre o direcție pe care SUA și conducerea Uniunii Europene nu și-o doresc. La acestea se adaugă o scrisoare semnată de 20 de membri ai Partidului Democrat din SUA, care cer președintelui Biden să deschidă negocieri de pace cu Putin.
În tot acest puzzle a fost așezată o piesă nouă, reprezentată de rezultatul alegerilor din Congresul american, rezultat care, conform sondajelor de opinie, a fost favorabil republicanilor. Acest partid ar putea diminua semnificativ ajutorul militar și financiar destinat oamenilor lui Zelenski.
Cunoscînd acest lucru, Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, a declarat pe 28 octombrie, într-un articol din ziarul Politico, „că o victorie a Rusiei ar trimite un mesaj liderilor autoritari – nu numai lui Putin, ci și Chinei”. Stoltenberg și-a susținut punctul de vedere argumentînd și susținînd o prezență americană pe termen lung în Europa și o creștere pe scară largă a cheltuielilor pentru apărare.  „Prezența Statelor Unite – dar și a Canadei – în Europa este esențială pentru puterea și credibilitatea acelei legături transatlantice”, a spus Stoltenberg și, aș adăuga eu, pentru bugetele industriei militare din Statele Unite. O Rusia victorioasă, a mai spus oficialul, „ar fi rea pentru noi toți, din Europa în America de Nord, pentru NATO, fiindcă asta va trimite un mesaj liderilor autoritari – nu numai lui Putin, ci și Chinei – că, prin folosirea brutalității, forțele militare își pot atinge obiectivele”. Exact așa cum și le-a atins SUA, consider eu, atunci cînd a fost cazul: prin forță armată sau negocieri, în care oponentul era strîns cu ușa, în așa fel încît să accepte condițiile lor.  
Astfel, politic vorbind, lucrurile se vor așeza cum scriam și eu pe data de 12 septembrie a.c., în articolul „O reuniune extrem de importantă”, în sensul creării premiselor pentru înscrierea pe calea păcii. Pînă atunci, se pregătește o importantă ofensivă ucraineană la Herson, oraș strategic; în primul rînd, de acolo poate fi oprită aprovizionarea cu apă a Crimeei, iar în al doilea rînd, odată ce orașul ar fi cucerit de ucraineni, aceștia ar avea drum liber spre peninsula ocupată de ruși încă din 2014.
Va fi o bătălie grea pentru ambele armate implicate în conflict, așa cum titra și The New York Post pe data de 26 octombrie „Kievul se pregătește pentru lupte grele în Herson, în timp ce trupele ruse caută să apere provincia în ceea ce ar putea fi cea mai importantă confruntare a războiului de opt luni”. „Cea mai grea dintre bătălii, aceea pentru Herson, urmează”, i-a spus consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovici, avocatului disidentului rus Mark Feygin, în emisiunea postată marți pe YouTube. Forțele Kievului au avansat încet spre oraș, de la deschiderea unui front sudic în contraatacul Ucrainei – un contrast puternic cu avansul lor rapid în nord-est, unde soldații au împins deja ocupanții ruși înapoi în inima regiunii Donbas – se mai scrie în articol.
Rușii se pregătesc să se apere și să reziste în acea zonă, așa cum arată toate semnele de pînă acum. Într-un articol publicat pe 27 octombrie în Newsweek, intitulat „Retragerea rusă din Herson este pregătirea pentru războiul urban”, se scrie că: „Televiziunea de stat rusă pregătește telespectatorii pentru pierderea Hersonului. În timp ce armata ucraineană se apropie din ce în ce mai mult de capitala regională ocupată de ruși, Herson, forțele ruse au răspuns prin mutarea ofițerilor și a materialului pe malul opus al rîului Nipru. O evacuare a civililor mai adînc în teritoriul controlat de Rusia este în desfășurare, monumentele locale ale figurilor marcante din istoria Rusiei au fost puse în siguranță, iar autoritățile de ocupație loiale Kremlinului au plecat din orașul Herson. În timp ce o mare parte din regiune este situată pe malul stîng estic al Niprului, orașul Herson se află pe malul drept vestic. Acest cap de pod rusesc de pe malul drept a devenit din ce în ce mai vulnerabil, deoarece sistemele de artilerie ucraineană ghidate de precizie continuă să perturbe rețelele logistice rusești și să lovească posturile de comandă. Majoritatea experților militari occidentali se așteaptă ca Ucraina să reușească să elibereze malul drept de forțele rusești pînă la sfîrșitul anului calendaristic”. Eu știu dacă vor reuși ucrainenii pînă la finalul anului să-și atingă scopul?
Pe site-ul american npr.org comandanții ucraineni nu-i subestimează pe ruși așa cum face o parte a presei mainstream, preluată de presa europeană, inclusiv cea românească. Ei spun, prin vocea maiorului Roman Kovalev, că „rușii știu să lupte. Ei învață repede. Nu sînt aceleași forțe ca în primăvară. Este greu să lupți cu ei”. El le spune soldaților săi – și oricui va dori să-l asculte – că forțele ruse nu vor fi slab pregătite. Rușii au învățat că ucrainenii pot lupta și-și schimbă tactica. „Se mișcă mai precaut, încercînd să ocupe teritoriile pe rînd”.
Oleksandr Musienko, un expert militar din Kiev, spune că sînt multe în joc în Herson. Pentru ucraineni, recuperarea acestei capitale regionale ar fi uriașă din punct de vedere moral – și o victorie strategică. De asemenea, ar pregăti scena pentru a lua înapoi părți din regiunea vecină Zaporojie, inclusiv o centrală nucleară pe care rușii o controlează, fapt devastator pentru Rusia, care a anexat oficial regiunile Herson și Zaporojie, împreună cu alte două teritorii din Ucraina. „Dacă eliberăm Hersonul, vom distruge planurile Rusiei de a merge mai departe la Krivoi Rog, la Mykolaiv sau la Odessa”, spune Musienko. Nu numai că ar da o lovitură planurilor Rusiei de a întrerupe accesul Ucrainei la Marea Neagră, dar ar fi, de asemenea, o jenă teribilă pentru Moscova, spune el. Iată de ce această viitoare bătălie pentru Herson echivalează cu bătălia de la Stalingrad sau cu cea de la linia fortificată finlandeză, Mannerheim, a cărei spargere a însemnat sfîrșitul războiului sovieticilor cu finlandezii, în 1939.
Care este exact pregătirea soldaților ruși nu știm sigur, fiindcă propaganda își face treaba. Dacă revista americană Newsweek creează o imagine a unei armate ruse slab pregătite, după cum puteți citi mai jos, The New York Times are o altă părere. Iată: „Soldații profesioniști și cei care par a fi din Rosgvardia (o forță de poliție internă rusă de eșalon superior) au părăsit teritoriul regiunii Herson pe malul drept”, a declarat Oleksandr Samoilenko, șeful ucrainean al Consiliului Regional Herson pentru Newsweek, ca parte a unui briefing video susținut la Centrul Media din Ucraina, Odessa. Acești soldați sînt înlocuiți cu trupe care au fost mobilizate recent în Federația Rusă: „oameni slab motivați, care nu știu de ce sînt acolo și care jefuiesc tot ce pot”, a adăugat el. „În esență, nu există militari profesioniști acolo care să organizeze eforturi defensive”. Schimbarea unităților cu experiență în favoarea recruților noi, lipsiți de ofițeri competenți, poate să nu sune ca o strategie militară cîștigătoare, dar dacă scopul Rusiei este să creeze cît mai multe ravagii pentru apropierea trupelor ucrainene și a civililor pro-ucraineni, deopotrivă, este o formulă care poate reuși foarte bine să-și atingă obiectivele limitate. „Putin încearcă să creeze iluzia că protejează orașul”, a explicat Samoilenko, „dar se pare că se pregătește de fapt să prezinte aceste trupe nou mobilizate drept martiri care au murit în apărarea Federației Ruse”.
The New York Times este de părere că, dimpotrivă, „Armata rusă rămîne o forță formidabilă, cu rachete de croazieră, o armată considerabilă și milioane de reprize de obuze de artilerie, deși imprecise. Tocmai a încheiat un efort de mobilizare care va adăuga 300.000 de militari pe cîmpul de luptă, spun comandanții ruși, și președintele Vladimir Putin și-a exprimat clar hotărîrea de a cîștiga războiul cu aproape orice preț”.
Ce va fi pe cîmpul de luptă o să vedem probabil curînd, fiindcă în aceste vremuri sîntem martorii unor evenimente istorice extrem de importante, care vor rearanja lumea pentru următoarele decenii. În ceea ce mă privește, am să încerc să vă țin la curent cît mai corect posibil cu cele ce se vor întîmpla pe cîmpul de luptă, așa cum am făcut și pînă acum. Să ne rugăm ca acest război, atît de păgubos pentru toată lumea, să se sfîrșească cît mai repede.
NICU MARIUS MARIN,
antreprenor HORECA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite