Bananele influențează metabolismul sistemului gastric
  • 08-01-2024
  • 0 Comentarii
  • 208
  • 0


Deși se știe că bananele au multe beneficii pentru sănătate – în special datorită potasiului – există, de asemenea, un efect secundar foarte surprinzător al consumului regulat de banane. De fapt, consumul de banane poate oferi corpului dumneavoastră o moleculă specifică care ajută la digestie și vă face să vă simțiți plini: vorbim de amidon rezistent!
Amidonul rezistent scade glicemia după mese, hrănește bacteriile bune din intestin și ajută la pierderea în greutate, încetinind digestia și menținîndu-ne sătui mai mult timp. Acesta face parte dintr-o categorie mai mare de carbohidrați care nu sînt digerați complet.  De fapt, unele cercetări au arătat că alimentele bogate în amidon rezistent oferă jumătate din caloriile omologilor tradiționali cu amidon din cauza lipsei de absorbție! Amidonul rezistent este un tip de carbohidrat care funcționează mai mult ca fibre decît carbohidrați. Este numit astfel din cauza peretelui său exterior dur, deoarece „rezistă” la digestie. Această rezistență afectează apetitul și zahărul din sînge.
„Amidonul rezistent nu este digerat și trece neschimbat prin tractul gastro-intestinal, unde acți­onează ca o fibră prebiotică și solubilă”, spune Kate Gerweck. Amidonul rezistent din banane a fost studiat în legătură cu sănătatea intestinului și s-a demonstrat că îmbunătățește semnificativ calitatea scaunului, reduce scaunele dureroase, crăpate sau dure, îmbunătățește frecvența scaunului. De obicei, metoda de gătit și refrigerare ajută la crearea amidonului rezistent benefic. De exemplu, cartofii fierți nu oferă un amidon rezistent. Cu toate acestea, dacă fierbeți cartofii și îi lăsați peste noapte la frigider, se va forma amidon rezistent.
Obțineți amidon mai rezistent mîncînd banane mai verzi, care lasă un gust cretos în gură – postgustul amidonului rezistent! Cînd o banană devine galbenă sau dezvoltă pete maronii, conținutul său de amidon a scăzut și a fost înlocuit cu zahăr. Din acest motiv, bananele maro sînt grozave pentru coacere! Dacă nu vă place să mîncați banane verzi, puteți masca cu ușurință gustul de cretă adăugînd banana într-un smoothie.
Cum susține amidonul rezistent sănătatea?
Există trei procese principale în organism despre care cercetătorii au descoperit că sînt afectate pozitiv de amidonul rezistent. Mai presus de toate, zahărul din sînge și rezistența la insulină. „Amidonul rezistent este cel mai subestimat ingredient cînd vine vorba de zahărul din sînge”, spune Kelly Schmidt. Susține sănătatea intestinului, dar promovează și sensibilitatea la insulină.
Deoarece aproximativ jumătate din carbohidrații de amidon rezistent nu sînt digerați, ei nu intră în fluxul sanguin unde ar crește nivelul zahărului din sînge! Dacă ați fost diagnosticat cu diabet sau rezistență la insulină, puteți beneficia de încorporarea amidonului rezistent în dieta dumneavoastră! Cercetările au arătat că consumul a pînă la 40 de grame de amidon rezistent pe zi poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină la persoanele cu sindrom metabolic! În al doilea rînd, amidonul rezistent afectează microbiomul intestinal. Această armată de bacterii de patru trilioane trăiește în tractul gastrointes­tinal și dictează o mare parte din sănătatea metabolică,
inclusiv scăderea în greutate, semnalele de foame
și pofta.
Cel mai bun mod de a crea un microbiom intestinal sănătos este să mîncați alimente care cresc diversitatea bacteriilor intestinale sănătoase. Acestea se numesc alimente probiotice, ce hrănesc bacteriile bune din intestinul nostru, ajutîndu-le să se dezvolte în timp, depășindu-le pe cele rele. Acest echilibru poate fi creat prin consumul de alimente bogate în amidon rezistent! „Amidonul rezistent dintr-o banană acționează ca un probiotic, ceea ce înseamnă că hrănește bacteriile bune. Un echilibru de bacterii intestinale a fost legat de niveluri îmbunătățite de zahăr din sînge”, spune Lacy Ngo.
Al treilea mod în care amidonul rezistent contribuie la sănătate este prin suprimarea apetitului. Deoarece rezistă la digestie, încetinește, de asemenea, golirea gastrică și vă menține mai sătui pentru mai mult timp, ceea ce, la rîndul său, reduce aportul total de calorii zilnic. Indiferent dacă doriți să slăbiți, să vă îmbună­tățiți sănătatea intestinală și metabolismul, amidonul
rezistent vă poate ajuta să vă atingeți obiectivele.
Așa cum am mai menționat și în alte articole, sănătatea vine din intestine, unde este depozitată 80% din imunitatea omului. Tot aici se găsește cea mai mare cantitate de serotonină, hormonul relaxării, care la lăsarea întunericului se transformă în melatonină, oferind un somn liniștitor. Microbiomul intestinal conține un „autobuz” plin cu bacterii sănătoase și patogene. Echilibrul energetic între cele două forme este „cheia sănătății”.
Medicina energo-informațională, care are la bază fizica cuantică, este în măsură să depisteze la timp patogenitatea, să o neutralizeze și să întrerupă procesul de autodistrugere și activează procesul de autovindecare.
FLORICA MUNTEANU,
specialist în medicina energo-informațională, membru al Societății naturiștilor din Germania, membră B.I.T. (Biorezonanz International Therapie), Psiholog

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite