Avertisment fără precedent al generalilor francezi
  • 20-05-2021
  • 0 Comentarii
  • 915
  • 2

Potrivit unor sondaje recente, sprijinul pentru liderul partidului „Frontului Național“, Marine Le Pen, a crescut cu 3%. Unul dintre motive a fost politica internă a președintelui Emmanuel Macron. Președintele refuză să recunoască scăderea autorității sale și intenționează să candideze pentru un al doilea man­dat în 2022. Pînă în 2025, spune Macron, vor exista certitudini lega­te de industrializarea Franței și avan­garda progresului ecologic.

În același timp, la inițiativa unui ofițer pensionar – Jean-Pierre Fabre-Bernadac – acum editor al site-ului Place Armes, aproximativ douăzeci de generali, o sută de ofițeri superiori și peste o mie de militari au semnat un apel „pentru întoarcerea la onoare și datorie față de rîndurile clasei politice”. Apelul s-a răspîndit în mass-media și a zguduit opinia publică. Documentul a fost programat să coincidă cu a 60-a aniversare a rebeliunii în armată împotriva politicii președintelui de Gaulle (21 aprilie 1961), dar paralela cu situația actuală este evidentă. Generalii cred că migrația necontrolată și islamizarea Franței au dus țara la granița conflictului civil. Aceștia susțin protestele „vestelor galbene”. „Am prezis acum zece ani că profesorii vor fi decapitați chiar în fața școlilor în care predau. Autoritățile nu observă procesul de islamizare și africanizare, iar violența crește zi de zi. Dacă cei de la putere vor continua să ignore ceea ce se întîmplă, ne vom confrunta cu creșterea haosului și cu un război civil cu mii de victime”, scriu autorii apelului. Ei își exprimă dorința de a susține o politică care să protejeze națiunea.

Ca răspuns la mesajul militarilor, Marine Le Pen a apelat la ei pentru a o sprijini în alegerile din 2022. Are motive pentru a face asta. Conform statisticilor, 67% dintre cei chestionați consideră că va fi un președinte de încredere și responsabil, capabil de acțiuni decisive.

Starea de spirit din armata fran­ceză este de înțeles. Din 2015, armata, împreună cu poliția, patru­lează gări, aeroporturi, păzesc biserici și sinagogi și alte instituții. Militarii sînt conștienți de situația de pe teren. Cît de serios a abordat Palatul Élysée declarația generalilor ne spune declarația ministrului francez al Apărării, Florence Parly: „Acești generali pensionari cer o lovitură de stat sau provoacă o divizare în țară, dar ceea ce mă șochează cel mai mult este că Marine Le Pen i-a chemat să o sprijine în alegeri!”. Iar ministrul Industriei, Agnes Pannier-Runaker, a respins „apelul la o revoltă a generalilor în papuci”.

Cu toate acestea, episodul istoric pe care generalii l-au amintit ar trebui luat în serios. Războiul 1956-1962 din Algeria, condus de Frontul Algerian de Eliberare Națională, a început cu atacuri asupra coloniștilor francezi din Algeria. Apoi, Franța a experimentat ura în masă însoțită de violență; obiectivul său erau cele 1,5 milioane de francezi care locuiau în Algeria. Președintele de Gaulle, realizînd că acest război distruge Franța, a organizat un referendum pentru autodeterminarea Algeriei. Ca răspuns, a apărut o organizație secretă a armatei, SLA, cu sloganul „Algeria va rămîne franceză”. SLA pregătea o rebeliune armată, iar conducerea sa era formată din mai mulți generali și zeci de ofițeri superiori ai armatei franceze. Revolta a început pe 21 aprilie 1961. În acea zi, SLA a organizat o explozie la Paris pe aeroportul Orly, la gările Lyon și Austerlitz. De Gaulle a scăpat numai printr-un noroc de atacul cu bombă. Militarii au capturat cazărmile din Algeria și Paris, parașutiștii s-au mutat pentru a captura centrele militare de comandă. În aceeași zi, de Gaulle a promulgat articolul 16 din Constituție, acordînd drepturi nelimitate și subordonând trupele loiale comandamentului său direct. În urma chemării sale, 12 milioane de oameni, în semn de protest împotriva acțiunilor generalilor, au declarat grevă generală, însoțită de manifestații masive și mitinguri de protest. Lovitura de stat a fost suprimată, organizatorii săi au fost condamnați la diferite condiții de închisoare.

Astăzi situația arată diferit, deși conflictul interetnic rămîne același. În 2005, o „revoluție a suburbiilor” a avut loc în Franța, care a cuprins mai mult de o sută de orașe. Principala cerere a rebelilor a fost: „Să nu se strecoare poliția în cartierele noastre!”. Autoritățile franceze nu vor să înțeleagă că s-a format o societate paralelă în țară, cu propria economie, viață socială, autorități politice și religioase și limbă. Viața multor nou-veniți se desfășoară aproape fără contact cu autoritățile oficiale: din leagăn pînă în mormînt, ei trăiesc conform propriilor legi. O încercare a autorităților de a încălca această dispoziție și de a impune legile statului și a dus la „revoluția suburbiilor”.

Multiculturalismul european duce la faptul că sensul integrării noilor veniți este pierdut. Cînd turiștilor li se spune că nu merită să viziteze anumite cartiere din Paris, înseamnă că nu totul este în regulă în țară. Marile zone metropolitane din orașe ignoră, de fapt, statul. Și generalii au amintit națiunii de acest fapt. Președintele Macron nu a găsit nimic mai bun decît să înceapă un control în armată pentru a identifica soldații și ofițerii care simpatizează cu generalii retrași. Aceste măsuri vor face posibilă evidențierea, pînă în 2025, unei Franțe industriale, dominate de avangarda progresului verde?


N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite