Aventurile unui cavalerist în primul război mondial
  • 30-09-2020
  • 0 Comentarii
  • 405
  • 0

Printre atîția autori de jurnale intime și de călătorie se numără și mulți militari de carieră, străini și români. Așa cum este cazul colonelului Grigore Lăcusteanu (1821-1903), filorus declarat și participant la reprimarea revoluției de la 1848 din Țara Românească. Și dacă pe Grigore Lăcusteanu istoria nu l-a considerat vreun reacționar, ca pe ceilalți zbiri, Odobescu (tatăl scriitorului Alexandru Odobescu) și Solomon, bănuim că motivul ar fi fost că în anul 1931 i s-a descoperit un jurnal care, în zilele noastre, a fost retipărit sub titlul ,,Amintirile colonelului Grigore Lăcusteanu”. Ei, și?, veți zice, ce au a face apucăturile, care l-au împins la represiunile sîngeroase, cu literatura memorialistică? Păi, au, fiindcă amintirile lăsate posterității, pe lîngă aceea că reprezintă o sursă documentară pentru cei interesați de oamenii, moravurile și evenimentele din Secolul al XIX-lea, se mai impun și printr-un limbaj apropiat de cerințele literaturii contemporane. Motiv pentru care, cum s-a văzut, istoria l-a tratat pe Lăcusteanu cu destulă îngăduință.

Odată pîrtia făcută, după colonelul Lăcusteanu au apărut și militarii în termen, cum li se mai spune, soldați, caporali și sergenți, și ei participanți în primele războaie din Secolul XIX. Cum ar fi cazul cu româno-bulgarul Nicolae N. Șucu / Nikolai Kostandinov Spirov (1886-1967) – combatant și în Armata Română, și în cea bulgară, în războaiele balcanice din 1912 și 1913 și în primul război mondial – și cartea sa, ,,Viața și aventurile unui cioban în Bulgaria în vremurile de război. 1908-1918”, apărută la ,,Humanitas”, în 2017.  Un ciudat acest individ, ca să nu-i spunem altfel, care, născut în satul muscelean Mățău, pe la vîrsta de 14 ani l-a cuprins un dor de ducă și a vagabondat prin ținuturile de la nord și sud de Dunăre – Bărăganul, Bălțile Ialomiței și Dunării, dar și Rusciucul, Turtucaia, Adrianopol, Silistra și Munții Balcani. Iar cînd i-a venit vremea cătăniei, dacă nu era dat dezertor într-o parte, figura ca surplus de efectiv în cealaltă. În felul acesta, a cutreierat mult și a cunoscut nemijlocit ororile războaielor, a întîlnit oameni de toate felurile, a zăcut bolnav, de mai multe ori, și a văzut moartea cu ochii.

Recent, am mai descoperit un fost militar în termen, participant și el la luptele din primul război mondial – Marin I. Predescu. Trăitor mai spre zilele noastre (1891-1979) și autor al cărții ,,Confesiunile unui țârcovnic”, apărută în 2019 la Editura ,,Favorit”.

Român verde din comuna Măciuca, Vîlcea, după obligatoriile și gratuitele 4 clase primare, făcute cadou românilor de domnitorul Cuza, prin Reforma Instriucțiunii Publice din 1862, Marin I. Predescu a absolvit la Vîlcea și școala de cîntăreți bisericești, în paralel cu liceul. Încă de tînăr, s-a apucat de poezii. Mare iubitor de literatură, teatru și cinema, a practicat și gazetăria, ajungînd ca, între 1926 și 1944, Stelian Popescu să-l aibă angajat la ziarul ,,Universul”. Această chemare spre literatură l-a determinat să-și aleagă pseudonimul ,,Marin al Logofătului”, fiindcă tatăl său, om cu ceva carte, a funcționat ca învățător, revizor școlar, perceptor, notar sau primar, deci, omul stăpînirii.

Marin I. Predescu și-a servit Patria 5 ani. Mai întîi, ca militar în termen, la călărași cu schimbul (precum Tudor, părintele lui Zaharia Stancu de la Omida, de pe lunga și săraca vale a Călmățuiului) și, în perioada 1916-1918, combatant pe fronturile din Transilvania, Muntenia și Moldova. A început armata ca sergent de cavalerie și a terminat-o ca sublocotenent. După lăsarea la vatră, s-a devotat Bisericii, ca președinte al Aso­ciației Generale a Cîntăreților Bisericești, jurnalismului și lite­raturii.

Jurnalul ,,Confesiunile unui țârcovnic” a apărut, prima oară, imediat după primul război mondial, sub formă de foileton, cu titlul ,,În preajma Sibiului”, publicat în ,,Gazeta poporului”. După care i s-a pierdut urma.

Pînă cînd colonelul (r) Virgil Catrinoiu, strănepotul bătrînului militar-memorialist, a scos manuscrisul la iveală și i l-a dat lui Dan Gîju, să facă ce-o ști cu el. Și Dan Gîju, cum se vede, după ce a reținut din notații cam o treime (mai mult perioada încorporării și participării la război), l-a trimis la Editura ,,Favorit” spre publicare.

Într-adevăr, paginile care surprind cei 5 ani de stagiu militar, la o unitate de cavalerie din Caracal, și de participare la primul război mondial, ai lui Predescu, i s-au părut lui Dan Gîju foarte valoroase, putînd rivaliza cu ce s-a scris la noi despre primul război mondial. ,,Este un roman autoreferențial, format din cîteva «povestiri din ținere de minte» și «notițe» diverse - crede îngrijitorul ediției -, care tratează, într-un registru grav, drama românilor puși să dea o uriașă jertfă de sînge pentru a-și vedea țara reîntregită”. Și creatori precum Hortensia Papadat-Bengescu, Cezar și Camil Petrescu, Rebreanu, Sadoveanu, Zaharia Stancu și atîția alții au tot scris, nu glumă. Ca orice tînăr de 22 de ani, și Marin I. Predescu e chemat să-și facă armata. La Caracal, orașul de curvăsării și de bețivani. Și șocul trecerii de la viața civilă la cea militară ese cumplit. Căci are parte de bătăi, înjurături, suferințe. Șefii lui – niște sălbatici, hoți, murdari și proști. Învață să călărească: frîie, dîrlogi, trap săltat, cizme grele de cavalerie, pinteni, galop, trap mărunt... Plin de sînge între picioare, căci calul se stăpînește cu pulpele. ,,Armata – uciderea sufletului, scrie el. Cea mai tristă concepție a spiritului omenesc, fiindcă omul devine unealtă de exercițiu”. Scrie și poezii, pe care nu îndrăznește să le publice. Ajunge artelnic, adică sergent însărcinat cu hrana trupei. Este bătut de sublocotenentul Constantineanu, un țigan jegos, pentru că s-a îmbătat și a uitat să plece la piață pentru alimente.

Dar, în noaptea de 15-16 august 1916, Armata Română intră în război. ● Îmbarcarea cu caii și tot calabalîcul, și direcția Munții Carpați prin Valea Oltului. Debarcarea în satul Porcești, unde locuitorii se plîng de răutatea ungurilor. ● Șezătoare cu poezii de Coșbuc și Goga. ● În satul Tălmaci, locuit de sași, soldații se dedau la jafuri. ● 25 august – primul contact cu inamicul: morți și răniți. Artileria inamică atacă, și caii se sperie. Omul notează în carnet: ,,Ah, cum nu știu ofițerii noști să insufle ostașilor acea dragoste de jertfă ce numai un suflet bun poate să o facă”. 
● 31 august – iarăși artileria inamică și altă însemnare: ,,Cîntul mizeriei și al nenorocirii omenești...”. Ana și Maria Weber, două săsoaice focoase și generoase. Predescu le compune o poezie, pe care nu o notează, să ne dăm seama și noi de talentul său. ● 4 septembrie – slujbă în biserica catolică din Tălmaci. Cîntă în strană. Soldații români distrug orga bisericii. ● Iarăși în patrulare. O minunată excursie călare. Notație: ,,Ce țară frumoasă avem! Păcat că e război...”. ● Trecere prin Porumbacul de Sus-Cîrțișoara-Arpașul de Sus. Locuitorii strigă: ,,Trăiască România Mare!”. ● 16 septembrie – lupte grele între români și nemți în Defileul Oltului. Sîntem zdrobiți. Retragere generală. Carnețelul: ,,Nu voi uita niciodată cu cîtă trudă și jale am trecut prin Munții Carpați. Cadavre de oameni și de cai, sînge șiroaie, arme părăsite. Pe acest front am fost decimați. Ce Troia, ce Termopile, ce Cartagina... Unde e Homer să ne plîngă? Cu amănuntele legate de locurile văzute, gîndurile și suferințele oamenilor întîlniți, orice scriitor ar putea scrie un roman”. Soldatul Predescu e conștient că n-a făcut istorie, a istorisit doar peregrinările unui grup de cavaleriști pe frontul de nord al Armatei Române în primul război mondial, mereu în mișcare și mereu cuprins de o dispoziție tragi-comică. ,,Eroismul legendar s-a produs la Turtucaia, Oituz, Mărăști, Mărășești, unde eu n-am participat”. ● Duminică, 25 septembrie – drum spre Curtea de Argeș. Descrieri de natură fermecătoare: ,,Trecem prin Munții Miza, Roșu, Otic, întîlnim și văi prăpăstioase; codri de stejari, pini, paltini, fagi ne uimesc și ne umplu de o admirație neprieritoare. Urcăm pe un vîrf de munte și ne uităm spre Transilvania. Ni se rupe inima că am lăsat-o iarăși pe mîna hunilor”. Din ținutul Argeș o cîrmește spre Tîrgoviște-Ploiești-Mizil-Buzău. Trecere prin Rîmnicu Sărat. Locotenentul Constineanu îl bate iarăși: 20 de lovituri cu cureaua îndoită. ,,Această brută de ofițer s-a făcut telefonistul regimentului, să scape de gloanțele de pe front”. ● 14 octombrie – o arde pe nevasta cantonierului din Gara Căpățîneni. Este avansat sublocotenent de cavaleri, dar nu pentru isprava asta. ● Nervi cu un pseudointelectual care confundă cuvîntul ,,interminabil” cu ,,incurabil”. La Colonești soldații jefuiesc locuințele pentru hrană și paie. ● De fapt, avansarea se făcuse formal, mai mult la rugămintea subordonaților. Își pusese trese din tinichea galbenă. De-abia mai tîrziu, după absolvirea școlii de ofițeri de cavalerie de la Botoșani, va fi avansat sublocotenent cu adevărat. ● Crăciun la Colonești, cu mîncare și băutură bună. ● Anul Nou la Țibănești, Iași, pe moșia lui P.P. Carp. ● Cucuteni. În sfîrșit, joncțiunea cu regimentul său, condus de colonelul Popp, care îl felicită văzînd ce bine arată compania formată din 50 de ostași și 40 de cai. 
● Trai mizer, frig, foame și corvezi. ● ,,Mîncăm ca porcii și dormim ca vacile”. Caii sînt rău îngrijiți. 
● Căpitanul Constantineanu, tot mai rău. Numai frica de Dumnezeu îl oprește pe memorialist să nu bage baioneta în el. ● Notație: ,,Păduchii pe noi nu sînt rari, dar sînt mari. Mă simt așa de străin și de sărac”. ● Primii morți de tifos exantematic la Iași, care ,,nu mai e ce era altădată, e aproape mort”. ● 27 martie – plecarea la școala de ofițeri de la Botoșani. E nevoie de mai mulți ofițeri în cazul că războiul va continua. Moment emoționat: Regina Maria vizitează școala de ofițeri. ● Scrie versuri. El, nu Regina. ● Pe 1 iulie, Marin I. Predescu este avansat sublocotenent de cavalerie și demobilizat. ● Debutează la ziarul conservator ,,Epoca”, înființat de Nicu Filipescu.

PAUL SUDITU

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite