Asociația Proștilor Anonimi
  • 27-12-2019
  • 0 Comentarii
  • 771
  • 8

Motto: Când am plecat de aici, v-am lăsat săraci şi proşti… Când am revenit, v-am regăsit şi mai săraci şi mai proşti – Constantin Brâncuși

Cînd o persoană are o problemă care necesită intervenție psihologică, este sfătuită să meargă în anumite cercuri și să își descopere calea spre vindecare. Dacă ești alcoolic, de exemplu, pînă să ajungi la dezintoxicare, ai șansa să mergi la Asociația Alcoolicilor Anonimi. Pentru a intra în grup, însă, trebuie să accepți că ești alcoolic. De fapt, în multe cazuri de acest gen legate de alcool, violență, droguri etc, cel mai important este să accepți că ai o problemă. Că te droghezi, că bei, că ești violent etc. Așa e și cu prostia. Primul pas pentru ca un om să înceapă să lucreze cu sine, să se schimbe, este să accepte că e prost. Dar, pentru a accepta această grea povară, trebuie să aibă puțină minte, atît cît să știe că, raportat la alții, el este slab cu capul.

Cînd vorbim despre poporul român, luat ,,la națiune”, nu ,,la bucată”, individ cu individ, putem spune că acesta are mare nevoie să fie inclus într-un program profund de reabilitare, de renaștere la nivel mental a unor minime valori tradiționale, a unui minim patriotism și a unor valori nativ naționaliste. Pe lîngă această bază, poporul român are nevoie de o mai mare deschidere spre bogăție și prosperitate și de noi valori privind atingerea acestor obiective. Dacă e să ne uităm în urmă, în ultimii 100 de ani – nu spun 500 – vedem că poporul român este destul de posac, deține un anumit retard cînd e vorba de strămoși, în schimb se ploconește imediat cînd simte că partea adversă este puțin mai determinată decît el. De fapt, acum, la 30 de ani de la Revoluție, pot spune cu certitudine că supraviețuirea românilor în istorie s-a datorat fugii în codru, în mare parte, trădării și acceptării papucului străin. Cu mici excepții, cînd neamul ăsta a cunoscut victorii mărețe, regula istorică a românilor a fost fuga, trădarea, slugărnicia. Națiunea română nu a fost și nu va fi în stare vreodată, dacă nu va ajunge să accepte acest lucru, să recunoască faptul că nu este statornică și fidelă cu cei care o iubesc. Dimpotrivă, se cam lasă cucerită ușor de alții, care nu doar că o violează în mod constant, dar o lasă și fără bani. Nu pot înțelege mecanismul acestei gîndiri, dar se pare că asta e crucea noastră – să fim proști, să fim fuduli, să fim și curve, dar și răzbunători exact pe cel care nu merită.

Poate că nu doar noi sîntem așa, pentru că, dacă e să privim în Biblie, și poporul evreu, acum 2000 de ani, l-a ales pe Baraba, și nu pe Isus, iar pedeapsa a fost ca acest popor să nu fie stăpîn în propria țară pînă prin 1948, moment în care a ales să fie unit, puternic și să nu îi mai lase pe alții să gîndească și să decidă în locul lui. Oare noi, românii, sîntem acum la nivelul social al poporului evreu din trecut? Avem, oare, nevoie să fim izgoniți prin lume timp de secole, pentru ca, peste o mie sau două mii de ani, să realizăm că împreună, pe acest pămînt, ne este mai bine?

Cred că primul pas în rezolvarea acestei probleme este să acceptăm că sîntem proști, că ne lăsăm prea ușor prostiți de alții, că îi iertăm prea des pe trădători și îi omorîm prea ușor pe cei care ne iubesc. Cînd vom realiza că acesta nu este cel mai bun drum în a avea o națiune puternică, sigur vom găsi și o rezolvare. Pentru că, pentru a identifica o cale spre adevăr, spre propria noastră prosperitate, este nevoie să găsim problema. Ori, atunci cînd privești în urmă și vezi că nimic bun nu se întîmplă în țara asta, cînd vezi că jaful continuă fie că tu validezi PSD, PNL, PDL sau aiurea, înseamnă că, de fapt, prostia asta de democrație nu este nici pe departe ceea ce ai nevoie. Poate că presa te minte și trebuie vorbit cu ea, trebuie văzut cine o plătește, cine o finanțează și ale cui interese le promovează. Poate că cei care îți vînd arme nu îți vor binele ție, popor român prost informat, poate că vor să îți ia doar banii. Poate că cei care distrug firmele românești nu o fac pentru ca tu, popor român, să fii bine, poate o fac pentru ca alte firme, străine, să vină în locul lor. Și, în acest mod, prosperitatea ta mai scade cu un procent. Poate că cei care vînd resursele țării, cei care te mint zi de zi că ,,ce bine e ca electricitatea să fie dată altor țări partenere, gazul și petrolul la fel” nu îți vor binele, poate că ei iau doar un comision la treaba asta și cam atît. Iar tu rămîi în sărăcie și te vaiți că nu îți merge bine. Poate că ăsta este motivul, pentru că, uite, ești prostit, și chiar și așa, prostit an de an, din 4 în 4 ani, sau din 5 în 5 ani, ai ajuns de-a dreptul prost. Și ar cam trebui să accepți asta – doar așa poți vedea dincolo de fumigenele mediatice care îți sînt servite zi de zi, poate doar așa creierul din dotare va funcționa și va vedea că, undeva, tu ai greșit cînd ai acceptat să stai și să privești cum alții te fură, fără să te gîndești că ăia care apar la tv și te mint vor ca tu să supraviețuiești, și nu să trăiești.

Recunoaște că în ultimii 200 de ani ai luat decizii proaste și fă cumva să îndrepți asta. Poate că democrația nu este ceea ce ți-ai dorit, poate că nici măcar nu ai cunoscut democrația în această țară ocupată de securiștii aserviți total statelor partenere din UE și de dincolo de Ocean. Poate că mai e nevoie de încă o revoluție, una mai catifelată, dar mai sănătoasă decît cea din 1989. Poate că, de data asta, la noua revoluție, poți implementa un Punct 8 extins de la Timișoara și să scoți din sistem trădătorii, oportuniștii și bandiții. Poate că tu, popor român, poți să faci ceva pentru tine, că văd că pentru străini poți face.

Tano

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite