Armata umbrelor – Forța militară secretă a SUA
  • 03-06-2021
  • 0 Comentarii
  • 1186
  • 2

Cunoscutul jurnalist american William Arkin a publicat în Newsweek o anchetă intitulată „The Inside Out of the Secret Army of the Armed Forces”, conform căreia în ultimii zece ani, Pentagonul ar fi creat cea mai mare forță secretă pe care a cunoscut-o vreodată lumea. Ca parte a programului de reducere a vizibilității, aproximativ 60.000 de militari lucrează în umbră sau sub identități false. Armata secretă, mult mai numeroasă decît unitățile secrete ale CIA, îndeplinește sarcinile autorităților americane nu numai în uniformă militară, ci și sub acoperire civilă. Arkin susține că materialul pe care l-a publicat a fost rezultatul unei investigații jurnalistice care a durat doi ani și care a inclus anchete ale autorităților, interviuri și obținerea de informații din surse deschise. Potrivit acestuia, ancheta a identificat aproximativ 130 de companii, precum și zeci de organizații guvernamentale mai puțin cunoscute, asociate programului secret. Conform estimărilor jurnalistului, menținerea forțelor americane ,,din umbră”, care se ocupă cu activități precum producerea de documente false sau crearea de dispozitive speciale, costă aproximativ 900 de milioane de dolari pe an.  Mai mult de jumătate din resursele Armatei secrete sînt alocate sprijinirii activităților Forțelor de Operațiuni Speciale ale SUA, pe ai căror angajați Arkin îi numește „războinicii din umbră”.

Acestea sînt operațiuni sub acoperire care se desfășoară în Pakistan, Coreea de Nord, Iran și alte țări. Al doilea element ca importanță este informația militară. Cei mai rapizi în dezvoltare sînt luptătorii cibernetici și culegătorii de informații de pe internet. Arkin subliniază că, în ciuda credinței populare, nu numai Agenția Națională de Securitate (NSA) este angajată în astfel de activități: în ultimii ani au fost create unități specializate în culegere de informații și analiză online în toate serviciile speciale americane. Indiferent despre ce departament a Armatei secrete este vorba, informațiile despre reprezentanții săi sînt eliminate din toate bazele de date. Oamenii, organizațiile, vehiculele sînt camuflate. Angajații special instruiți denaturează datele biometrice ale reprezentanților Armatei secrete (de la vîrstă la trăsăturile feței și amprentele digitale), șterg informațiile despre ei din toate bazele de date. Acest lucru le permite să treacă liber frontiera, să efectueze operațiuni pe teritoriul altor state. Arkin este convins că a reușit să comunice cu un reprezentant al Armatei secrete – un angajat al uneia dintre unitățile de contraspionaj. Folosind identitatea unui comerciant expat, care a participat la misiuni în Africa, și care lucrează în Statele Unite, ocupîndu-se de eliminarea semnelor care i-ar putea demasca pe colegii săi, înregistrează pașapoarte și permise de conducere false și face tot ceea ce este necesar pentru a crea noi personalități. De exemplu, cînd trimite un agent în străinătate, el face modificări în bazele de date ale Serviciului Vamal și de Imigrare din SUA, astfel încît persoanele din afară să nu aibă nici un dubiu asupra identității persoanei respective. Interlocutorul lui Arkin lucra îndeaproape cu Departamentul pentru Securitate Internă, Departamentul de Stat și autoritățile celorlalte state. Oficialii locali predau acte de identitate false serviciilor secrete, fără să anunțe nici măcar guvernatorii statelor. Dacă în trecut era suficient ca un angajat al unui serviciu secret să elibereze pur și simplu un document fals, acum, odată cu apariția bazelor de date și a internetului, el trebuie să furnizeze un loc și o dată de naștere, o adresă de e-mail, conturile de pe rețelele sociale, dar și cunoștințe gata să confirme identitatea persoanei. Acești angajați creează fișiere de credit fictive, plătesc impozite, contribuie la fondurile de asigurări sociale.

Newsweek notează că, în conformitate cu legislația SUA, operațiunile sub acoperire pot fi efectuate numai de către agențiile de aplicare a legii și că numai angajații Serviciului Federal de protecție a martorilor pot inventa biografii. Cu toate acestea, autoritățile din Washington nu acordă atenție acestui lucru. Reprezentanții Armatei secrete schimbă datele colegilor din baze atunci cînd trec controlul pașapoartelor și apoi șterg urmele, fac mănuși din silicon pentru a schimba amprentele digitale și transformă tinerii în bătrîni cu ajutorul unor tehnici speciale de camuflaj. Arkin încheie articolul cu declarația unuia dintre interlocutorii săi despre avantajele pe care Armata secretă le are pentru societate: operațiunile secrete americane complică acțiunile teroriștilor, iar lumea oricum nu este atît de transparentă pe cît ar părea la prima vedere.

În comentariile existente pe rețelele de socializare la articolul lui Arkin, unii internauți au scris că, avînd în vedere disponibilitatea unor astfel de resurse, pare ciudat că încă apar criminali care au intrat ilegal în SUA. Alții l-au criticat pe jurnalist pentru „dezvăluirea secretelor de stat”, iar unii au mulțumit Newsweek și autorului pentru dezvăluirea adevărului. Experții americani nu au emis nici o părere oficială, deși articolul a fost publicat de numeroase publicații occidentale. Nimeni, însă, nu răspunde la întrebarea principală: cum ar putea un articol să expună nu numai rețeaua asasinilor secreți, ci și roboții care în mod automat scanează toată baza de date a internetului? „Motivul publicației este probabil faptul că armata secretă lucrează nu numai în străinătate, ci și în Statele Unite, unde cetățenii americani devin țintă. Acesta este senzaționalismul investigației. Poate că este adevărat, dar asta nu este tot. Arkin nu este nici opoziționist, dar nici un jurnalist marginal. La un moment dat, după demiterea sa din serviciul de informații, el a avut un conflict cu administrația Reagan legat de publicarea unui manual privind armele nucleare, care a dezvăluit informații clasificate din arhiva Washingtonului. După aceea, timp de mulți ani a fost profesor la Școala de Studii Avansate în Aviație și Spațiu a Forțelor Aeriene ale SUA, a lucrat în ONG-uri și în mass-media apropiate Partidului Democrat, a consiliat Pentagonul, CIA, serviciile de informații navale. Nu se poate exclude faptul că articolul legat de armata secretă este o scurgere controlată de informații pentru a face oamenii să se împace cu ideea că autoritățile SUA au dreptul să încalce orice lege și reglementare „pentru binele comun”.

TANO


https://www.newsweek.com/exclusive-inside-militarys-secret-undercover-army-1591881


 

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite