- 29-02-2016
- 0 Comentarii
- 116
- 0
În seara geroasă de 24 ianuarie a.c., publicul care a umplut pînă la refuz sala Ateneului Român a fost fascinat de tînărul pianist francez Ingmar Lazar. Invitat de Ambasada Franţei, cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la înfiinţarea Institutului Francez din Bucureşti, interpretul a vrăjit, realmente, auditoriul cu un program strălucitor: Franz Schubert – Sonata în La major; Wolfgang Amadeus Mozart – Sonata în Do minor, KV 457; Frédéric Chopin – Balada nr.4 în Fa minor; George Enescu – Pièce pour piano sur le nom de Fauré; Franz Liszt – Mephisto Vals nr. 1. Aşadar, un program consistent, pretenţios, interpretat cu profunzime (Schubert), tuşeu de catifea, sunete diafane ca o boare (Mozart), gingăşie profundă (Chopin), maturitate (Enescu), dar şi o înţelegere irezistibilă, năvalnică, în ,,Mephisto Vals”, de Franz Liszt.
Dar cine este acest tînăr pianist cuceritor de inimi? Prezentarea sa este elocventă în programul de sală: ,,Născut în Franţa, în 1993, Ingmar Lazar începe studiul pianului la vîrsta de 5 ani şi, după un an, debutează la Salle Gaveau. La 10 ani cîştigă concursul internaţional EPTA, de la Namur (Belgia), în 2008 concursul Les Cimes de Val d’Isere, iar în 2013 premiul pentru pian al prestigiosului Festival Verbier. Elev al lui Valéry Sigalevitch la Paris, a urmat apoi Hoshschule für Musik, Theater und Medien, din Hanovra, cu Vladimir Krainev, Zvi Meniker şi Bernd Goetzke, absolvind în 2014. În prezent, urmează studii de master cu Pavel Gililov la Universität Mozarteum, din Salzburg, şi la Académie Internationale de Piano du Lac de Côme, sub îndrumarea profesorilor Dimitri Bachkirov, Malcolm Bilson, Fou Ts’ong, Peter Frankl, Stanislav Ioudénitch, Vladimir Mischouk, William Grant Nabore, John Perry, Tamás Vásáry. Pianistul concertează în Germania, Franţa, Italia, Israel, Lituania, Luxemburg, România, Rusia, Slovenia, Elveţia, Ucraina, Statele Unite, în săli de prestigiu, precum Sala mare a Conservatorului Ceaikovski şi Casa Internaţională a Muzicii, din Moscova, Auditorium Mann din Tel Aviv, Auditorium Henry Crown din Ierusalim, Sala UNESCO şi Sala Cortot din Paris, Sala Filarmonicii din Ljubljiana. Este invitat să participe la numeroase festivaluri: Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Festival international de Colmar, Festival international de Dinard, Festival «Les notes blanches» de Courchevel, Festival «Piano Folies» du Touquet-Paris-Plage, Festival «Randonnées musicales en Gâtinais» en Essonne, Festival du Château de Lourmarin, Festival international de Chioggia, Festival «Estate Regina» de Montecatini Terme, Festival «Pianomaster» de Gravedona, Festival international de piano de Querceto.
Ca solist, a evoluat sub bagheta unor dirijori renumiţi (Vladimir Spivakov, Jean-Jacques Kantorow), fiind acompaniat de Orchestra Filarmonicii Naţionale din Rusia, Orchestra de Cameră «Virtuozii din Moscova», Orchestre Lamoureux, Orchestra Simfonică din Torun, Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti, Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Lvov, Orchestra Simfonică a Festivalului din Chioggia, Orchestra de coarde «Mainzer Virtuozi». A realizat înregistrări de disc pentru Casa Suoni e Colori, atît solo, cît şi în duo, alături de Alexandre Brussilovsky, precum şi emisiuni radio şi TV. Ingmar Lazar este director artistic al Festival du Bruit qui Pense”.
Încă sînt copleşită de prezenţa strălucitoare a artistului de la prima sa apariţie la Sala Radio, cu 5 ani în urmă, unde interpretarea Concertului nr.l în Mi minor, de Frédéric Chopin, a adus lacrimi de fericire publicului. Ingmar Lazar este o certitudine. Îl aşteaptă o carieră strălucită, spre bucuria celor ce îl vor asculta.
Sculptorul-poet Pavel Mercescu scrie: „Viaţa este un foc, pe care trebuie să-l ţii în mînă, chiar dacă te arde. Cel care arde ca o flacără îi călăuzeşte şi pe ceilalţi în întuneric”.
ALINA MUŞAT POPOVICI
2.4 C