- 20-12-2021
- 0 Comentarii
- 136
- 0
Calitatea este mai importantă
decît cantitatea
În ceea ce privește daunele mineritului tradițional asupra mediului, pentru a-l determina, trebuie acordată atenție nu cantității de energie consumată, ci surselor acesteia. Avantajul pieței criptografice față de alte industrii este că monedele digitale pot fi extrase oriunde. În industriile tradiționale, energia trebuie produsă în imediata apropiere a industriilor. Cu toate acestea, mineritul criptomonedelor nu are astfel de restricții, iar minerii pot folosi surse de energie care nu sînt disponibile pentru majoritatea celorlalte industrii. În multe țări, monedele sînt produse folosind resurse regenerabile cu emisii zero de carbon – energie nucleară, solară, eoliană, energia apei și căldură din surse subterane (energie geotermală).
Atractivitatea energiei regenerabile pentru mineri este, de asemenea, în creștere, datorită faptului că se ieftinește constant. Raportul anual pe 2020 al băncii de investiții Lazard a arătat că dezvoltarea celor mai populare surse de energie „curată” este acum fie egală, fie mai puțin costisitoare decît cărbunele și gazul. De exemplu, cheltuielile utilizatorilor de energie electrică pentru sistemele solare fotovoltaice au scăzut cu 85% între 2010 și 2020, iar energia electrică din parcurile eoliene de pe uscat a scăzut cu 56%.
Islanda, de exemplu, este unul dintre cele mai mari centre miniere din lume, iar electricitatea este produsă acolo într-un mod aproape 100% prietenos cu mediul – la hidrocentrale și centrale geotermale. O situație similară este în Norvegia, care, în proporție de 98%, este asigurată de energia netă. În ultimii ani, țările scandinave au devenit destinații populare pentru migrația minerilor datorită energiei verzi dezvoltate. El Salvador, care a recunoscut bitcoin ca monedă națională, a decis să profite de particularitățile peisajelor folosind energia vulcanului Conchagua. În acest scop, inginerii au pregătit o nouă sondă, care oferă o putere de 95 de megawați și au început să creeze un hub minier în apropierea vulcanului. Președintele Nayib Bukele a numit energia produsă în acest mod „ieftină, 100% curată și regenerabilă”. Testarea sistemului a început în octombrie 2021, iar autoritățile au reușit să extragă 0,00599179 bitcoin în valoare de 269 de dolari.
Un sondaj global al grupului non-profit Bitcoin Mining Council pentru al treilea trimestru al anului 2021 a arătat că pînă în septembrie, 57,7% din energia folosită de Bitcoin era regenerabilă. Din cauza migrației minerilor din China și a costului scăzut al energiei curate, această pondere crește rapid – la sfîrșitul lunii martie era de doar 36,8%, Fondatorul companiei de investiții ARK Invest (cu cea mai rapidă creștere și cea mai eficientă din lume, potrivit Forbes), Katie Wood, a spus că este posibil ca moneda digitală să ajute planeta mai mult decît orice subvenție sau program guvernamental în dezvoltarea surselor de energie curată.
Eco-revoluție (1)
Interdicția mineritului în China a revoluționat lumea criptomonedei. Un raport din iulie al Universității Cambridge a arătat că geografia mineritului s-a schimbat foarte mult în șase luni. Pînă la sfîrșitul verii, au apărut trei noi lideri în ceea ce privește mineritul de monede: 35,4% din puterea de calcul globală se afla în Statele Unite, 18,1% în Kazahstan și 11,2% în Rusia. Potrivit experților, migrarea minerilor a ajutat rețeaua bitcoin să devină mai ecologică. Dorind să reducă cheltuielile, minerii s-au grăbit în regiunile cu cele mai ieftine surse de energie, iar cele mai multe dintre ele erau regenerabile pînă în acel moment. Fondatorul companiei americane de criptografie Compass, Whit Gibbs, a declarat în iulie că, datorită minerilor care vin din China, vînzările de echipamente la firma sa aproape s-au triplat într-o lună. Iar Fred Thiel de la Marathon Digital, din aceeași industrie, prezice că ponderea globală a puterii de calcul din SUA va crește la 40% pînă la sfîrșitul anului 2022.
Texas a devenit cel mai popular stat american printre minerii de monede. Administrațiile locale sînt puternic subvenționate pentru dezvoltarea energiei eoliene, iar electricitatea este mai ieftină acolo decît în alte părți ale țării. Guvernatorul Texas, Greg Abbott, sprijină activ criptomoneda și visează să facă din statul său un centru minier mondial. De asemenea, Texas a devenit recent al doilea stat după Wyoming care a consolidat banii digitali ca instrument financiar în sistemul său juridic. În plus, Florida de Sud a devenit centrul de atracție pentru industria criptomonedei. Primarul Miami, Francis Suarez, arată un mare interes pentru banii digitali – încearcă să facă din oraș o locație profitabilă pentru mineri, schimburi de criptomonede și firme de investiții cripto. În același timp, Suarez pledează pentru exploatarea durabilă a monedelor – el a îndemnat recent companiile miniere să cumpere teren în apropierea centralelor nucleare din Miami pentru a produce criptomonede folosind energia nucleară.
Kazahstan și Rusia, la rîndul lor, nu se pot lăuda cu investiții mari în energie regenerabilă. În Kazahstan, 85% din energia electrică este produsă din combustibili fosili, iar în Rusia 88%. Cu toate acestea, experții consideră că statul Kazahstan, aflat la granița cu China, este doar o oprire temporară pentru mineri, ca parte a migrației lor către Occident. În plus, în cîteva săptămîni – de la începutul anului 2022 – vor fi introduse taxe suplimentare pentru minerii de criptomonede din țară. Atunci Kazahstanul va pierde simultan două avantaje care i-au atras pe mineri – posibilitatea unor costuri scăzute în producția de monede și lipsa controlului de către stat. În ceea ce privește Rusia, fondul minier intern este situat în Siberia, unde densitatea producției și a populației este scăzută, a declarat Igor Pavlov, șeful grupului de dezvoltare Waves Node. Prin urmare, consumul de energie electrică pentru extragerea de bani digitali nu este mai dăunător pentru mediu decît alte industrii. Țara are, de asemenea, Asociația Rusă a Cryptoindustry și Blockchain (RACIB), care solicită în mod activ dezvoltarea energiei curate. „Potențialul hidroelectric al sudului Siberiei și al Orientului Îndepărtat poate atrage mineri în aceste regiuni nu numai din Rusia, ci și din țările învecinate”, a spus RACIB. Conform Asociației Internaționale hidroelectrice, Rusia ocupă locul al doilea în lume în resurse hidroenergetice nedezvoltate.
Mulți mineri încearcă să compenseze daunele cauzate planetei. De exemplu, compania canadiană de investiții Accelerate a promis că va planta 3.450 de copaci pentru fiecare milion de dolari canadieni (788,2 mii de dolari) investit în ETF-ul său Bitcoin (un fond de investiții, fiecare acțiune fiind legată de o anumită parte a activelor sale). Potrivit companiei, fiecare astfel de investiție va reduce emisiile globale de dioxid de carbon cu o mie de tone. În afară de asta, mineritul în sine poate fi un instrument de reducere a emisiilor de carbon. Compania americană de bitcoin Great American Mining folosește o sursă inovatoare de energie pentru a-și alimenta computerele – gazul petrolier asociat. Această substanță este eliberată în timpul extracției și preparării combustibilului pe cîmp, iar în absența altor utilizări, producătorii de petrol o ard pur și simplu. Gazul petrolier asociat a împiedicat de mult companiile să-și atingă obiectivele climatice, motiv pentru care Great American Mining a propus utilizarea acestei energii pentru a produce monedă digitală, mai degrabă decît să o risipească prin poluarea atmosferei. „Great American Mining monetizează gaz inutil, ineficient și subevaluat în industria petrolului și gazelor, folosindu-l ca sursă de energie pentru extragerea de bitcoini”, se afirmă pe site-ul companiei. Firma este deja în parteneriat cu Fortress Technologies, o importantă companie criptografică. În plus, giganți petrolieri precum compania norvegiană Equinor, canadianul Enerplus și americanul Kraken Oil & Gas au început să folosească tehnologia. Inițiativa este foarte promițătoare, deoarece doar SUA și Canada produc suficient gaz petrolier asociat pentru a furniza întreaga rețea Bitcoin.
După cum a spus senatorul Elizabeth Warren, fermele miniere din întreaga lume „scuipă numere aleatorii non-stop într-o competiție pentru a rezolva un puzzle inutil”. Dar chiar dacă oponenții criptomonedelor cred că energia pentru operarea computerelor este „irosită”, industria are un răspuns la această acuzație – minerii au învățat să refolosească electricitatea. Startup-ul canadian Mint Green a brevetat așa-numitele „cazane digitale” care recuperează mai mult de 96% din electricitatea folosită pentru a extrage Bitcoin. Tehnologia transformă această energie în căldură, care poate fi apoi utilizată pentru a încălzi zonele urbane rezidențiale și a deservi procesele industriale. Compania a semnat deja un contract cu o companie energetică din North Vancouver, Canada, pentru a începe încălzirea a peste 100 de clădiri rezidențiale și comerciale cu energie inovatoare cu emisii scăzute de carbon în 2022. Utilizarea tehnologiilor MintGreen va ajuta la prevenirea eliberării a 20 de mii de tone de gaze cu efect de seră în atmosferă, care ar putea fi produse de gazele naturale.
(va urma)
Pagină realizată de N.K.
- 30-09-2024
- 0 Comentarii
- 113
- 0
10.0 C