- 29-10-2020
- 0 Comentarii
- 404
- 3
* * *
Noi de fulgere știam, pentru că le vedeam ori de cîte ori era
furtună, iar tunetele care le însoțeau ne băgau în sperieți. Dar nu prea știam
cum loveau pămîntul, ceea ce ne-a pus pe gînduri. Alin a venit cu explicația
aproape imediat.
- Sfîntul Ilie, cînd aleargă cu caii și dă din bice, poate că
atinge și pămîntul… De aia a luat foc! E, nea Ioane?
Ion, un om pe care nu-l prea vedeam pe la biserică, începu să
rîdă și dădu aprobator din cap. Noi am înțeles că avem dreptate, așa că nu am
mai insistat. Ne imaginam cum Sfîntul Ilie, în goana lui, a fost probabil puțin
neatent și a lovit grîul. Nu găseam nici o altă explicație.
L-am lăsat pe Alin acasă, iar noi am mers mai departe, la
Siloz. Mașina era plină de grîu care aștepta să fie depozitat. Pe drum, Ion
era, ca de obicei, tăcut, în timp ce eu eram încîntat de mașina verde închis,
aproape nouă, cu care ne deplasam. Îl invidiam pe unchiul meu pentru că putea
să conducă, în timp ce eu mai aveam mulți ani pînă să ajung la vîrsta care să
îmi permită să mă ating de volan. În sinea mea, îmi doream să fiu ca el – șofer
de camion, de tractor, de tir, de tot ceea ce conducea el. Pînă la Șoimu,
drumul era neasfaltat, deci călătoria nu era foarte confortabilă.
Silozul era lîngă haltă, aproape de linia de tren. Silueta
lui înaltă se vedea de departe. Am intrat în curte și ne-am așezat la coadă.
Erau acolo multe tractoare, cu remorcile pline de grîu, care veniseră la
descărcat. La un moment dat, un domn se urcă în remorcă și, cu ajutorul unei
sonde, începu să facă diverse măsurători, astfel încît mașinile descărcau doar
după ce acesta aproba, unele dintre ele neavînd voie să își lase încărcătura în
siloz dacă sonda nu indica măsurătorile adecvate. După ce a primit aprobarea, Ion
a început să descarce.
Drumul spre casă a fost la fel de calm, doar că mașina, fiind
acum liberă de sarcină, alerga ceva mai repede. Nu existau pe atunci centuri de
siguranță, singurul mod de a mă proteja fiind o bară de fier, în formă de ,,U”,
care era prinsă în dreptul pasagerului. Nici nu aveam nevoie de altceva,
fericirea mea era deplină.
Am ajuns acasă spre seară, cînd soarele era în amurg, iar
liniștea începea să se aștearnă peste sat. Curcile deja dormeau în copaci, iar
găinile și celelalte orătănii nu se vedeau prin curte. Bunicii erau în casă, se
uitau la TV, iar pe mine mă aștepta un castron plin cu macaroane cu lapte.
- Dorinele, vezi că ai mîncare pe plită! – auzii vocea bunicii care nu trăda
nici o îngrijorare, nici un indiciu că lucrurile ar fi diferite de rutina
noastră de zi cu zi.
* * *
Așa cum vara, cea mai așteptată activitate a sătenilor era
treieratul, toamna era marcată de culesul porumbului și al viilor. Majoritatea
bunicilor noștri aveau loturi individuale la cîmp, pe care cultivau porumb,
precum și cîte o vie. Nu cred că exista în sat persoană care să nu aibă o vie
de cel puțin un pogon. Pentru noi, copiii, era un motiv de autentică bucurie,
mai ales că nu munca era cea care ne mîna în luptă, ci joaca și bunătățile pe
care toamna ni le oferea.
Culesul strugurilor era responsabilitatea celor mari, dar
transformarea lor în must și în vin era, cumva, și treaba celor mici. Odată ce
căruțele pline ochi cu struguri descărcau roadele în curți, se puneau în
mișcare toți membrii familiei, fiecare cu direcții clare de activitate. Pe
atunci nu se foloseau mașini de stors struguri; în fapt, nici nu îmi amintesc
să fi văzut vreuna, dar știam că există. Strugurii se răsturnau pe rînd într-o
putină mare, în care noi, cu picioarele curate, îi storceam. Era o adevărată
distracție pentru toți copiii, mai ales că în perioada aceea veneau acasă, de
la oraș, și părinții noștri. Îmi amintesc de parcă ar fi fost ieri cum eu,
împreună cu tatăl meu – el cu pantalonii suflecați, eu în pantaloni scurți – ne
întreceam să vedem care stoarce cei mai mulți struguri.
Mustul se scurgea din putină în vase mari, care, la rîndul
lor, se vărsau în cele trei butoaie pe care le aveam în beci. Știam bine că,
după ce butoaiele erau umplute și vinul începea să fiarbă, nimeni nu avea voie
să meargă în beci, pentru că exista pericol de intoxicație. Dar cea mai mare
bucurie, pe lîngă joaca în sine, pe lîngă mustul pe care îl consumam pînă cînd
nu mai reușeam să găsim privata, exista, însă, ceva ce numai acolo, la noi în
zonă, am gustat – o specialitate culinară căreia noi îi spuneam ,,coleașă”. Era
un fel de ciulama de must, pe care bunica mea o pregătea, și care era
incredibil de gustoasă. Consumată rece, era preparatul cel mai așteptat de
către copii în timpul culesului viilor. Apoi puneam în formă de turte această
coleașă, pe niște scînduri pe care le urcam undeva pe casă, pentru a se usca la
soare în decurs de cîteva zile. Rezultatul era un miracol culinar – un fel de
turte de must pe care le puteam lua cu noi la joacă, și pe care le mîncam ca
desert. Acest obicei a rămas neschimbat pînă în anii ʼ80, cînd eu deja
părăsisem plaiurile natale împins de dorința de a cunoaște lumea.
(va urma)
T.T.
2.4 C