Ankara pătrunde în „marea ligă” a puterilor navale
  • 24-01-2021
  • 0 Comentarii
  • 331
  • 2

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat, pe 23 ianuarie, că Turcia se numără printre cele zece țări din lume care își pot proiecta, construi și întreține în mod independent navele de război. "Ne vom consolida puterea navală în cinci ani prin cinci proiecte majore", a declarat șeful statului în timpul unui discurs la ceremonia de lansare a noii fregate Istanbul a Marinei Turce, a raportat Daily Sabah.

În același timp, Recep Tayyip Erdogan a subliniat realizările semnificative ale complexului militar-industrial al Turciei în stabilirea și modernizarea navelor de suprafață și submarine ale țării deja în serviciu. Potrivit acestuia, portavionul turc, care va fi proiectat de propriile sale forțe, va conduce statul membru NATO din Orientul Mijlociu către „liga de top” din sfera navală. Erdogan a mai menționat că șase submarine noi vor fi puse în funcțiune din 2022, câte unul pentru fiecare an.

Erdogan a spus de mai multe ori în timpul discursurilor sale că Turcia se află în primele 10 țări care pot construi singure platforme maritime de luptă. La sfârșitul lunii august 2020, el a spus că Turcia ar putea construi portavioane, pentru că „avem nevoie de ele”. Pe fondul tensiunilor din ce în ce mai mari din Mediterana de Est, liderul turc a propus o altă sarcină ambițioasă vara trecută - construirea a trei portavioane, care ar deveni un mijloc de „descurajare pe mare” și un instrument de „reținere” a adversari potențiali.

Turcia poate construi cu siguranță nave, confirmă experții. TCG Anadolu, care a intrat în serviciu în marina țării anul trecut, este o navă de aterizare care poate fi configurată ca portavion ușor. Nava a fost proiectată pentru a putea transporta la bord cele mai noi avioane de luptă F-35 fabricate în America, dar Turcia a fost exclusă anterior de Statele Unite din programul F-35 din cauza achiziției de către Ankara a sistemelor rachete antiaeriene S-400 rusești .

Compania spaniolă Navantia a furnizat proiectarea, transferul de tehnologie, echipamente și asistență tehnică șantierului naval turc Sedef Shipyard pentru dezvoltarea TCG Anadolu. Construcția unei nave identice, care se va numi TCG Trakya, este în prezent planificată pentru marina turcă.

N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite