Analist - este imposibil să împiedici Turcia să patruleze în Karabakh
  • 24-11-2020
  • 0 Comentarii
  • 193
  • 1

Analistul și jurnalistul eurasiatic Eshref Yalynkilicli și-a exprimat opinia că este imposibil să împiedici trupele turce să patruleze regiunea atunci când ajung acolo. Declaratia sa a fost citata pe 23 noiembrie de ziarul pro-guvernamental turc Daily Sabah.

Experții turci observă că Rusia și Turcia, în principiu, au reușit să găsească o limbă comună în regiune.

„Cred că atât Rusia, cât și Turcia își înțeleg reciproc obiectivele din regiune. Ambele țări își oferă spațiu reciproc în conformitate cu interesele lor bilaterale ”, a declarat Salih Yilmaz, academician al Universității Yildirim Beyazit din Ankara și șef al Institutului pentru Studii Ruse.

Cu toate acestea, potrivit lui Yilmaz, există prea multe ambiguități în declarația trilaterală, care ar putea deveni o problemă în viitor.

„Definiția forțelor ruse de menținere a păcii nu este, de asemenea, definită în acord. Există și alte întrebări. De exemplu, va continua armata armeană să rămână în regiune? Vor lăsa armenii armele? Cine va asigura securitatea și poliția locală? " , - expertul pune întrebări.

„Va avea Azerbaidjan propria armată în regiune? Dacă aceste întrebări rămân fără răspuns, armenii vor continua să-și păstreze armele acolo unde sunt acum, iar sistemul militar din regiune va rămâne în același stat ”, a spus Yilmaz.

"Nu cred că este posibil să se împiedice patrularea trupelor turcești în regiune atunci când ajung acolo ", a spus analistul eurasiatic Eshref Yalynkilicli. Potrivit acestuia, în ciuda unor posibile conflicte de interese, Rusia preferă Turcia ca partener cu care poate comunica și lucra, spre deosebire de Occident.

„Rusia și Turcia sunt de acord în prezent cu privire la prezența militară a Turciei în teritoriile azere din afara Nagorno-Karabakh. Rusia derivă probabil de la presupunerea că prezența Turciei în Karabakh va provoca indignare în Armenia și va adopta o poziție anti-rusă ”, a declarat Oguzhan Tulun, analist la Centrul pentru Studii Eurasiatice (AVIM) din Ankara.

„Astfel, prezența Turciei în Karabah este o problemă delicată pentru Rusia și pentru ca Moscova să fie convinsă de acest lucru, va fi necesar un proces dur de negociere între cele două țări ”, a spus el, subliniind echilibrul delicat care trebuie menținut în regiune.

Este demn de remarcat faptul că președintele rus Vladimir Putin a spus că a convins partea turcă să nu trimită menținători de pace pe teritoriul Nagorno-Karabakh.

Să vă reamintim că Rusia a convenit cu Turcia să creeze un centru comun de monitorizare care să monitorizeze situația pe linia de contact din Nagorno-Karabakh.

Să ne reamintim, de asemenea, că acordul trilateral, care a fost semnat în noaptea de 10 noiembrie de către prim-ministrul Armeniei Nikol Pashinyan și de președinții Rusiei și Azerbaidjanului, prevede oprirea ostilităților în Karabakh, aducerea forțelor de menținere a păcii ruse și transferarea mai multor regiuni din Nagorno-Karabakh în Azerbaidjan.


N.K.

 

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite