Amprentă electronică, sfârșitul erei camuflajului?
  • 21-05-2020
  • 0 Comentarii
  • 136
  • 1

În urmă cu câteva zile, sau mai bine zis, pe 8 mai 2020, colonelul armatei americane Scott Woodward, comandantul Regimentului 11 Armate de Cavalerie, a postat pe Twitter o imagine din satelit. Noile tehnologii facilitează găsirea unui inamic deghizat pe câmpul de luptă. Zi și noapte.  Americanii au decis să le arate tuturor, atât ai lor, cât și celorlalți.  

Fotografia prezintă o amprentă electronică a tuturor elementelor batalionului împreună cu unitățile de asistență. Fotografia a fost realizată în timpul manevrelor la Centrul Național de Pregătire al Armatei SUA din California.    Comandamentul batalionului credea că vehiculele erau bine camuflate, iar terenul, undeva în zona joasă, a contribuit și el la protecție. Dar fotografia prin satelit a arătat că grupul camuflat arăta un copac de Crăciun noaptea, cu toate luminile aprinse.    

Satelitul - care nu este menționat - a filmat teritoriul din California într-un mod care îi permite să vadă și să înregistreze radiațiile electronice ale tuturor unităților. De la posturile de radio ale soldaților și vehiculelor de luptă ale diferitelor sisteme pentru suprimarea activității dispozitivelor explozive improvizate, radare și altele asemenea. Toate aceste dispozitive au dat și acele „amprente” pe care satelitul le vedea prin toate plasele de camuflaj chiar și noaptea. Dar asta nu este tot.

A existat o a doua unitate americană, care în timpul exercițiilor a avut sarcina de a găsi acel grup de luptă tactic deghizat format din al 11-lea regiment: concentrându-se și pe „amprentele” electronice ale echipamentului de operare al inamicului, dar bazându-se nu pe asistența prin satelit, ci pe propriile sisteme de căutare. După cum scria ulterior Scott Woodward, adversarii săi au folosit sisteme electronice de război în timpul exercițiilor și au observat batalionul său de la o distanță de 12 km.  

„Dacă așa arată „amprenta ta” în timpul utilizării mijloacelor electronice, atunci nu contează cât de camuflat esti. Deghizările obișnuite în cursul ostilităților reale te vor ajuta să rămâi în viață doar putin mai mult”, a scris comandantul Regimentului 11 cavalerie blindată.

Al 11-lea regiment de cavalerie blindată din SUA este o structură care luptă întotdeauna cu un potential „inamic” la un centru de antrenament din California. Toate armamentele și vehiculele „inamicilor” sunt fie originale, fie replici de sisteme de arme și echipamente care imită capacitățile și aspectul vizual al potențialilor adversari

N.K.

 

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite