- 22-08-2022
- 0 Comentarii
- 182
- 0
Pandemia de coronavirus este acum la al treilea an. În tot acest timp, oamenii de știință au studiat caracteristicile infecției, efectul acesteia asupra oamenilor și specificul formării imunității. Pînă în prezent, datele sînt încă insuficiente, așa că, de exemplu, nu este încă ușor să răspundem la întrebarea dacă este posibil să facem a doua oară Covid-19, avînd anticorpi formați în timpul primei infecții. Într-un fel sau altul, este necesar să cunoașteți principalele semne de reinfecție și să luați măsuri preventive, care să contribuie la minimizarea riscurilor de infecție.
Poți lua coronavirus dacă ai anticorpi?
Cercetătorii nu au stabilit încă exact ce nivel IgG este garantat pentru a proteja împotriva reinfectării cu infecția cu coronavirus. Mai mult, nu este încă clar dacă numărul de imunoglobuline formate în timpul primei infecții afectează în general probabilitatea unei noi infecții. Se pare că, inclusiv cu un nivel suficient de anticorpi IgG, nu fiecare persoană este capabilă să neutralizeze agentul viral, așa că astăzi nimeni nu garantează protecția împotriva reinfectării. Pînă la sfîrșitul pandemiei, medicii recomandă să faceți din cînd în cînd un test PCR pentru coronavirus.
În primul rînd, persoanele care nu au dezvoltat imunitate în timpul primei infecții sînt expuse riscului de reinfecție. În sine, absența anticorpilor în sînge nu este o anomalie. Tocmai în acest caz, la prima infecție, organismul a reușit să învingă virusul cu ajutorul proteinelor specifice interferonului, care sînt sintetizate de sistemul de apărare.
Dacă anticorpii s-au format ca urmare a unei boli, atunci probabilitatea de reinfectare crește cînd nivelul lor scade semnificativ în decurs de o lună de la recuperare. Acest lucru se întîmplă dacă, în timpul unei evoluții ușoare a bolii, pentru prima dată, simptomele ei au fost slabe sau absente cu totul. În cele din urmă, persoanele cu un sistem imunitar slab au șanse mai mari să se îmbolnăvească a doua oară.
În plus, după cum s-a dovedit, unele circumstanțe specifice pot influența pierderea imunității la coronavirus. Așadar, doctorul în științe medicale, profesor asociat al Departamentului de terapie spitalicească a Universității Medicale de Stat din Astrakhan, Bella Shamgunova, a spus că majoritatea consecințelor rujeolei, care duc la amnezia sistemului imunitar, pot deveni o cauză indirectă a reinfectării cu coronavirus.
Potrivit virologului, șeful laboratorului de bionanotehnologie, microbiologie și virologie de la Universitatea de Stat din Novosibirsk, Sergey Netesov, infecțiile repetate cu coronavirus sînt asociate cu apariția noilor sale variante. Potrivit expertului, tulpina Delta este mai puternic excretată de persoanele infectate, iar omicronul este prevenit prin vaccinuri. El a explicat că au apărut noi tulpini de coronavirus care depășesc imunitatea la vaccin, în special la cei care au fost vaccinați de mult timp. Medicul a remarcat că într-adevăr este posibil ca oamenii să se infecteze a doua oară cu tulpina omicron, dar s-a remarcat deja că, în primul rînd, cei care au fost vaccinați de mult timp și, în al doilea rînd, cei care au fost vaccinați cu doar două doze se îmbolnăvesc.
Cît durează imunitatea naturală?
Oamenii de știință nu sînt încă în măsură să numească momentul exact al conservării imunității naturale împotriva coronavirusului, care s-a format în timpul primei infecții. Potrivit unui studiu publicat în revista științifică The Lancet, o persoană obișnuită este expusă riscului de a contracta din nou Covid-19 după 16 luni. După ce au analizat datele privind comportamentul a șase coronavirusuri cunoscute similare ca structură cu SARS-CoV-2, oamenii de știință au concluzionat că imunitatea împotriva acestuia din urmă poate dura de la trei luni la cinci ani. Depinde mult de starea de sănătate, încărcătura virală și alți factori.
În același timp, oamenii de știință de la Universitatea din Carolina de Nord au descoperit că protecția eficientă împotriva unei noi infecții cu coronavirus este de scurtă durată. Ei spun că vaccinurile ARNm precum Pfizer și Moderna oferă cele mai înalte niveluri de anticorpi și cea mai lungă durată de protecție, de aproape trei ori durata răspunsului imun după infecția naturală, precum și după vaccinurile Johnson & Johnson și Oxford-AstraZeneca.
Cu toate acestea, pentru un efect pe termen lung împotriva Covid-19, este necesară stimularea suplimentară cu doze de rapel de medicament, care contribuie la răspunsul imun al anticorpilor la noile tulpini de coronavirus care apar în timp în cursul evoluției naturale. Cercetătorii au descoperit că SARS-CoV-2 este similar cu coronavirusurile endemice care provoacă răceli sezoniere. În ciuda faptului că sînt imune la tulpinile anterioare, oamenii pot fi susceptibili la reinfectare cu noi viruși sezonieri. Prin urmare, modificările vaccinurilor și vaccinările suplimentare sînt esențiale pentru combaterea pandemiei.
Protejează imunitatea naturală
împotriva noilor tulpini de virus?
Descoperirile studiului deja menționat, publicat în The Lancet, sugerează că imunitatea naturală nu protejează suficient de bine organismul de noile tipuri de coronavirus și de o evoluție severă a bolii. În plus, trebuie avut în vedere că se slăbește în timp. Noile tulpini se adaptează mult mai repede pentru a intra în organism. Deci, o persoană care a fost bolnavă de Covid-19 la începutul unei pandemii este foarte probabil să se îmbolnăvească din nou mai repede atunci cînd se confruntă cu o nouă versiune a virusului.
Vorbind despre exemple concrete, Vladimir Bolibok, alergolog-imunolog, a explicat că creșterea cazurilor repetate de infecție cu tulpina omicron se datorează prezenței fenomenului de evadare imună. Aceasta înseamnă că nu este afectată de anticorpi la variantele transferate anterior de COVID-19. Anticorpii care au fost produși anterior își reduc rapid numărul, a remarcat expertul. În plus, în cazul omicronului, doza de infecție este foarte importantă.
Simptome de reinfecție
Potrivit medicilor, semnele unei a doua infecții cu coronavirus sînt aproape aceleași ca în timpul primei infecții. După cum a subliniat doctorul în științe medicale, doctorul Anton Ershov, atunci cînd este infectată pentru a doua oară cu tulpina omicron a coronavirusului, o persoană se va simți obosită și copleșită. Mulți vor da vina pe sindromul post-covid, dar acesta nu este sindrom post-covid – aceasta este reinfecția cu omicron. Potrivit altor studii, persoanele care au avut Covid-19 sînt expuse riscului de a contracta tulpina omicron a coronavirusului încă de la 45 de zile după recuperarea de la prima infecție.
Interesant, întrebarea dacă evoluția bolii va fi severă pentru a doua oară sau, dimpotrivă, mai ușoară, nu are încă un răspuns cert. Uneori, medicii exprimă opinii opuse în această chestiune.
Cum să reduceți riscul de reinfecție
Prevenirea reinfectării cu coronavirus este, în general, aceeași ca și pentru prevenirea infecției primare. Pentru a reduce semnificativ riscurile, trebuie urmate următoarele recomandări:
• purtați mască în locuri publice;
• monitorizați igiena personală – spălați-vă bine mîinile cu apă și săpun, folosiți un antiseptic;
• nu uitați de distanța de siguranță de 1,5 metri în locurile aglomerate;
• stabiliți o alimentație echilibrată;
• luați vitamine conform prescripției medicului;
• faceți exerciții fizice moderate, plimbați-vă în aer curat;
• tratarea în timp util a bolilor cronice;
• odihniți-vă corespunzător;
• încercați să minimizați stresul.
Cei care încearcă să mărească apărarea organismului împotriva reinfectării cu coronavirus nu ar trebui să uite de vaccinare.
N.K.
3.9 C