America, nu fii rasistă! Vrem ambasador afro în România!
  • 27-06-2020
  • 0 Comentarii
  • 645
  • 8

Motto: ,,America nu a inventat drepturile omului. Într-un sens foarte real, este exact invers” - Jimmy Carter

 

Nebunia care a cuprins lumea după uciderea acelui George Floyd scoate la iveală un aspect… la care nici măcar nu am fi îndrăznit să ne gîndim: există rasism în SUA! Încă o dată, să repetăm stînd jos: ,,cea mai mare democrație din lume”, ,,patria libertății”, ,,modelul nostru” etc. etc. etc. este o țară rasistă!

Dau un singur exemplu: celebrul Wall Street Journal: ,,Fie s-au aliniat aripii de stînga a partidului, fie sînt de acord că, în America, există rasism sistemic și revoltele sînt o expresie justificată a revoltei împotriva acestei situații”. Așa ceva!...

De fapt, dacă stau să mă uit la modul de reprezentare al SUA, în special în țara noastră, că ea ne interesează, vedem că, în ,,istoria de 140 de ani” a relațiilor diplomatice bilaterale, americanii nu au avut decît un singur ambasador de culoare, sau ,,afro-american”. A fost ideea celui mai uman și mai credincios președinte, Jimmy Carter, care l-a numit pe Orison Rudolph Aggrey ambasador la București.

Decedat în 2016 la venerabila etate de 90 de ani, Rudolph Aggrey a fost ambasador la București între noiembrie 1977 și iulie 1981, fiind scurt timp și sub administrația Ronald Reagan. Ideea lui Carter se lega atît de prietenia sa sinceră față de România, cît și de admirația declarată față de Nicolae Ceaușescu. Or, Jimmy Carter cunoștea foarte bine relațiile excepționale ale lui Nicolae Ceaușescu cu șefii de stat din Africa și respectul de care se bucura marele președinte român acolo. Pe de altă parte, Ceaușescu și-a făcut un obiectiv prioritar al politicii sale externe din sprijinirea luptei de eliberare de sub colonialism și din neocolonialism a statelor Africii – și s-a atașat sincer, real, de lupta africanilor pentru dezvoltare.

În aceste condiții, trimiterea unui ambasador afro-american a fost o mutare inspirată a președintelui SUA – și a contribuit la excelentele relații din anii ’70 între București și Washington. Pe de altă parte, Rudolph Aggrey a fost impresionat de demersurile concrete și sincere al lui Ceaușescu și ale României în favoarea africanilor – iar aici poate fi și explicația faptului că SUA nu au mai trimis ambasador afro-american în România!

Din cîte am văzut din memoriile lui David Funderburk sau ale lui Alfred Moses, amba­sadorii SUA trebuie să joace parșiv – să se prefacă prieteni… dar să lucreze ,,pe la spate”! Funderburk îl lăuda în față pe Ceaușescu, se prefăcea cel mai bun prieten – dar îl umplea de noroi și făcea jocuri contra autorităților de la București – așa cum reiese din memoriile sale, publicate în 1990. În cazul lui Alfred Moses reiese că a făcut presiuni asupra demnitarilor români pentru încheierea celui mai odios tratat semnat de România – cel de ,,bună vecinătate” cu Ucraina, actul prin care țara noastră renunță la teritoriile istorice din nord și est!

Apoi, ce au făcut ambasadorii SUA din ulti­mii 20 de ani am văzut clar – transformarea României într-o colonie și un teren pe care SUA și NATO să instaleze baze militare! Și să folosească România în jocul lor periculos de a provoca Rusia și a face jocuri în Ucraina, Turcia și în Balcani! Mai mult, în ultimul deceniu, ambasadorii SUA s-au purtat ca niște stăpîni – dînd indicații guvernelor, sancționînd decizii de politică internă sau susținînd manifestații antiguvernamentale! Despre actualul ambasador, ce să mai zic?! Susține pe față o zonă politică din România și atacă la fel, pe față, fosta guvernare! Ce treabă are el cu principiul neimplicării în treburile interne… omul e stăpîn aici, în colonie! Omul îi girează politic, diplomatic, strategic, pe cei care au pus mîna pe resursele României sau pe energie! Pe Fondul Proprietatea, pe NuclearElectrica, pe cei care decid în telecomunicații! Deci pe afacerile bănoase… în care regăsim foști ambasadori SUA! Ca și în alte state din Est!

Nu așa s-a comportat ambasadorul Rudolph Aggrey! Sigur, nu se putea face asta cu Nicolae Ceaușescu – dar nu e vorba de asta, ci de mentalitate! Ambasadorul dorea să construiască, nu să stăpînească! Nu avea gînduri ascunse, era un diplomat onest, care își slujea țara – și ne respecta țara! Ceea ce alții NU au făcut-o! Probabil că nu are legătură cu faptul că era afro-american, dar… Dar NU cred că un urmaș al celor care au fost nedreptățiți și chinuiți sute de ani ar face… ceea ce fac acești ambasadori care se simt stăpîni!

De aceea nu e o glumă – da, America, nu fii ,,rasistă sistemic”, așa cum te acuză unii dintre proprii tăi cetățeni, trimite-ne un ambasador afro-american, poate acela ne va înțelege și ne va ajuta, așa cum a făcut-o Rudolph Aggrey!

Apropo de ambasadorii SUA și călcarea în picioare a României; la Washington este de aproape 4 ani un președinte conservator. Nu se simte asta la București! Aici, ambasada încurajează multe din aspectele pe care majoritatea românilor le resping! De fapt, acele mișcări care declară SUA un stat ,,rasist sistemic” merg pe aceleași principii ca ambasada de aici – și cu secțiunea din Departamentul de Stat care se ocupă de România. Toți sînt ,,progresiști”… dar numai cînd vine vorba de alții! Încurajează atacurile la morala și spiritualitatea tradițională românească – dar NU pun în aplicare ,,progresismul” și în cazul lor! Nici ambasadorii, nici adjuncții lor nu sînt afro! Păi, cum așa?

Creștinii ortodocși, dar și celelalte culte creștine sînt supuși atacurilor așa-zis progresiste – și li se reproșează că respectă morala creștină și tradițiile, civilizația și istoria. Să nu uităm că tot ,,progresiști” erau cei care batjocoresc, în Occident, credința mozaică sau musulmană – fiindcă insultarea celor sfinte este ,,libertate”! Cazul ,,Charlie Hebdo” este privit numai prin prisma tragediei, a asasinatului – dar să nu uităm că provocările oribile și insultele sinistre la adresa figurilor sfinte ale marilor religii au fost cauza agresiunii – tragică și condamnabilă, fără îndoială, dar provocată! Există anumite limite dincolo de care trec numai inconștienții, sau cei de o nemernicie fără seamăn – iar aceștia trebuie corectați de o societate responsabilă, prin instrumentele sale legale, cum este CNCD, dar asta nu văd ambasadorii SUA! Asaltul asupra copiilor, încă de la școală, de la grădiniță chiar, prin pseudo-educații sexuale, de fapt niște pervertiri, niște deformări ale singurei perioade a inocenței – este o rușine dar și un pericol –, însă diplomații Occidentului ne spun că e… democrație și progres! Aceștia nu sînt ambasadorii SUA, ai marilor națiuni, ci ai unor minorități ce impun nu numai acceptarea, ci și promovarea implicită sau explicită a schimbărilor de sex, a acelei aberații numită ,,identitate de gen”, a căsătoriilor și adopțiilor contra naturii, chiar a unor aberații medicale, a tuturor faptelor urîte în fața lui Dumnezeu, în toate marile religii! Și ambasadorii impun persecutarea majorității, impunîndu-i concepții care contravin spiritualității naționale. Sînt cei care condamnă apărarea credinței adevărate – și premiază tot ce e nefiresc! În curînd, cu asemenea ,,misionari” ai ,,progresului” vom ajunge să fim excluși din societatea românească dacă mărturisim credința în Dumnezeu și morala bazată pe religie – așa cum se întîmplă deja azi în Parlamentul European, după cum denunța Mircea Diaconu!

Deci nu, personal nu susțin demența din SUA, nebunia ,,progresistă”, dar cred în valoarea acelor oameni, africanii, pe care state precum SUA sau puterile occidentale i-au înrobit, chinuit și ucis o istorie întreagă. Da, cred că SUA ar trebui să dea o șansă mai mare acestor oameni talentați, puternici și sensibili, afro-americanii. Și da, cred că un afro-american ne-ar înțelege mai bine și ar putea ajuta mult mai bine relațiile între cele două ,,mărețe națiuni”, cea americană și cea română – ca să-l citez pe președintele Carter cînd vorbea de România lui Ceaușescu. Hei – și da, fiți progresiști pînă la capăt, voi cei de la Departamentul de Stat: trimiteți-ne un ambasador afro-american, nu un urmaș al unor bogătani sau pe unul care a dat bani la greu în campania electorală! Așa că îl aștept pe viitorul ambasador… să văd cum se pune Adrian Z-man în genunchi – ,,Say his name”!

DRAGOȘ DUMITRIU

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite