Alegerea lui Barabas
  • 30-04-2024
  • 1 Comentariu
  • 382
  • 2

Acum 2024 de ani, evreii trebuiau să facă o alegere: să-l scape de la moarte pe Baraba sau să-L condamne pe Isus. L-au ales pe Baraba. De ce? Fiindcă Baraba vorbea pe limba lor. Lupta să-i elibereze de romani, pe cînd Isus le cerea să se elibereze de ei înșiși. De patimile lor, să se schimbe, iar asta ei nu puteau să facă.
Puțini l-au înțeles atunci pe Mîntuitor, deși alergau cu toții să-i vadă minunile și să-i mulțumească fără a încerca să meargă în profunzime, să le decripteze mesajul. La fel de ignoranți ca și astăzi, cu aceeași memorie de pește, oamenii aceia de acum 2024 de ani mergeau să-L asculte pe Isus așa cum ascultăm noi astăzi un podcast interesant. După ce plecau, reveneau la viețile lor și uitau pe dată ce le spusese Învățătorul. Trăiau clipa aceea deosebită pe care o crea El cu poveștile Lui și cînd momentul trecea, majoritatea uitau ce auziseră.
Evreii de acum 2024 de ani nu s-au schimbat deloc. Oamenii de acum 2024 de ani nu s-au schimbat deloc. Sînt aceiași și-l aleg zilnic pe cel superficial în locul celui profund. Se lasă păcăliți de știrile cu impact emoțional și se zburlesc la cel despre care televiziunile zic că e vinovat, pentru că e greu să gîndești și să analizezi. E mai simplu să strigi „X e vinovat” decît să pui faptele în context și să analizezi, întrebîndu-te „de ce?”.
Mă gîndesc că, totuși, libertatea de a alege este uneori o capcană prea mare pentru mulțimile care în ultimii ani sînt formate din indivizi cu o educație din ce în ce mai precară, fiindcă gîndirea critică, lectura, cultura de masă au fost eliminate din sistemul educațional și marginalizate, fiind înlocuite de superficialitatea societății, de drepturi fără obligații și de ignoranță. Am zis de multe ori, privind un individ care, cum spunem noi, „habar nu are pe ce lume trăiește” și de care cei din jur rîdeau cu superioritate zicînd „ce prost e!”, că prostul are drept de vot. Atunci cînd o elită alegea pentru majoritate am zis că era rău și ne-am bătut pentru dreptul de vot universal, crezînd că am înfrînt elita. Cît de naivi am fost. Elita s-a regrupat și s-a adaptat cu perfidie la noua situație știind că sîntem ușor de păcălit să alegem candidatul ei. Să-l alegem pe Baraba. Așa că, sub aparența libertății și democrației, a dreptului de a alege independent, ni s-a impus în continuare să-l alegem pe Baraba. Cum spun eu, ni s-a lungit lanțul de la 2 metri la 4, iar strachina cu mîncare s-a mutat la 5.
Noi, ca națiune, l-am ales de multe ori pe Baraba. L-am ales de fiecare dată cînd celălalt ne propunea lucruri ce presupuneau o schimbare și, îndeosebi, l-am ales de fiecare dată cînd am fost duși de nas cu viclenie de către elitele de care vorbeam mai sus. Ne-au plăcut mereu indivizii din popor ale căror caracteristici le regăseam în noi sau le admiram la alții.
De aceea am ales de două ori Băsescu, care hăhăia și ne învăța cum se bea corect whisky, în loc să alegem un intelectual ca Adrian Năstase; de aceea l-am ales de două ori pe Iohannis, în loc de Ponta, că Iohannis era neamț, nu ca Ponta care voia să facă afaceri chinezii deși acum toată Europa îi pupă papucul lui Xi ca să le dea un os de ros, dar noi sîntem ocupați de ale noastre și nu sîntem în stare să facem conexiuni între fapte.
Tot din același motiv, că era de-al nostru și nu ne anunța schimbări, ci, așa cum scria într-un pliant electoral de acum 24 de ani: „Propunem un program de modernizare și de dezvoltare al țării, program care pornește de la realitățile României și încearcă să răspundă problemelor dumneavoastră. PSD și eu personal ne-am angajat în această competiție ferm hotărîți să ne asumăm responsabilitățile guvernării, ale conducerii țării în următorii patru ani. Agenda și prioritățile dumneavoastră sînt pentru noi principalele repere ale acțiunii noastre politice. Știm că vă faceți griji pentru viitorul familiilor dumneavoastră. Știm că ne va fi foarte greu – și dumneavoastră, și nouă – să îndreptăm consecințele negative ale eșecului economic și social al actualei guvernări”, l-au ales 68% dintre români pe Ion Iliescu.
Ce mesaj avea oponentul lui? Uite acesta: „Noi vom smulge din rădăcini buruiana mizeriei de la sate și din orașe. Noi vom da cu hoții de pămînt! Noi vom face ca România să producă și să exporte, revenind în marea familie a Țărilor civilizate. În centrul obștei vom repune cele trei instituții fundamentale: biserica, școala și armata. Dacă ratați și șansa asta istorică, atunci veți pierde totul și, să mă ierte Cel de Sus, vă meritați soarta. Știți bine că eu nu v-am mințit niciodată și că pentru voi urc Golgota răzbunărilor, cu crucea în spate, fără odihnă,. Ajutați-mă ca să vă ajut!”. Inutil să mai precizez că este vorba de Vadim. Inutil să mai precizez că ne-am lăsat a mia oară prostiți să-l alegem pe cel care nu ne promitea schimbarea, nu ne punea la muncă și mai ales nu ne obliga să ne schimbăm pe noi înșine.
Interesant e că de fiecare dată după ce aleg prost, alegătorii, oamenii, cetățenii regretă. Își dau seama de prostia făcută și-și promit ca data viitoare să nu o mai repete și cu toate astea o repetă de fiecare dată, fiindcă lenea, ignoranța și memoria de scurtă durată îi caracterizează pe cei mai mulți care se pierd în contemplarea unor detalii minore pe care însă le consideră lucruri de căpetenie, pierzînd din vedere esențialul.
Anul acesta vom avea din nou alegeri. Vom avea patru șanse de a nu-l alege pe Baraba. Ce vom face? Vom alege la fel ca în ultimii 2024 de ani sau nu?
O să vorbim despre asta cînd vom merge la răstignirea României.
IOAN TEODOR

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite