ACCENTE (8)
  • 30-03-2021
  • 0 Comentarii
  • 259
  • 0

Cuprins de o profundă mulțumire sufletească provocată de încheierea lucrărilor bugetului pe anul în curs, mîndru nevoie mare de ideea că tot ceea ce a scris acolo va deveni lege pentru muritorii de rînd, că nimeni nu va putea contesta justețea măsurilor luate, iată doar cîteva „argumente” pentru care domnul prim-ministru Florin Cîțu nu a acordat atenție mișcărilor de stradă, considerîndu-le un moft pe care nu merită nici să îl privești, darmite să îl și analizezi. Numai că, ascultînd atent „vuietul” mulțimii, Cîțu se minună la auzul numelui său, fapt care l-a determinat să tragă următoarea concluzie: „Astea-s mișcări teroriste organizate de cineva”; nici vorbă să creadă că sînt reacții spontane, declanșate din disperare, pentru că domnia sa nu are măsura necazurilor.

Revoltată de atitudinea trufașă a primăriței Clotilde Armand, care refuză să semneze actele aferente pentru ca sumele alocate de Uniunea Europeană să fie folosite în vederea reabilitării Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu”, tînăra protestatară Oana Lovin a intrat în greva foamei, fără ca vreun factor de decizie să manifeste vreun interes față de temerile ei...

În sfîrșit și o veste bună printre atîtea zvonuri legate de ideea carantinării țării „bucată cu bucată”: s-a stabilit calendarul simulărilor la examenele claselor terminale, a Vlll-a și a Xll-a. Au fost programate și orele pentru recuperarea materiei. Mare lucru, fie doar și ca intenție! Închiderea școlilor ar fi o mare greșeală ținînd cont de faptul că elevii își petrec tot timpul liber împreună, în parcuri, pe terenul de sport sau pe stradă. Să nu mai vorbim de nonsensul închiderii școlilor de la sate, mai ales în cazul localităților izolate, unde pericolul îmbolnăvirilor e mic, iar posibilitatea desfășurării învățămîntului online e nul.

Scriu cu mîna tremurînd: personal medical învinovățit de malpraxis? Atît de obosiți și de stresați să fi devenit unii medici încît să-și lase semenii bolnavi să moară în chinuri, legați de paturi, fără să li se mai acorde un minim ajutor? Totul s-a întîmplat la secțiile de Terapie Intensivă ale spitalelor din Sibiu, Arad și Tîrgu-Mureș, printre victime aflîndu-se și renumitul medic, profesor universitar doctor Benedek Istvan!

De cîteva săptămîni, sub genericul „Din culisele statului paralel” , o emisiune TV difuzează o serie de dezbateri cu privire la trecutul economico-politic nu prea îndepărtat al României. Primită inițial cu oarecare rezervă, organizată și desfășurată cu dezinvoltură de Anca Alexandrescu, dezbaterea televizată a devenit tot mai tăioasă, reușind să reliefeze cu aplomb acțiuni reprobabile, realități dureroase, jafuri și trădări, abuzuri, servilisme și fapte revoltătoare care s-au petrecut în țara noastră în perioada postdecembristă. Un exemplu elocvent este cel prezentat în emisiunea de marți, 9 martie a.c., cînd s-a dezbătut epopeea „Oltchim” Rîmnicu –Vîlcea, un fel de punct culminant al prăbușirii industriei chimice românești. La fel, COMTIM Timișoara, cel mai performant combinat de prelucrare a cărnii din Europa, a fost lichidat fără milă din prostia și lăcomia unora și, odată cu această măsură, pierderile au fost de milioane de euro. Ca să nu mai vorbim de industria tutunului, furată ca-n codru, deși asigura o bună parte din PIB-ul național! Toate au condus la completarea tabloului intitulat, pe drept cuvînt, „Jaful Național”, înfăptuit prin călcarea în picioare a unor simboluri industriale precum: IGMB, SIDEX, ALRO SLATINA, AZO MUREȘ, 23 AUGUST (FAUR) etc – echivalînd cu o avere națională inestimabilă. Cine o mai poate recupera? Nimeni! Ce fac acum autorii acestui jaf? E bine că răscolim trecutul, dar de ce nu organizăm asemenea dezbateri cu privire la abuzurile care se săvîrseșc în prezent, fie și numai pentru a nu le regreta în viitor, cînd va fi prea tîrziu?

În pofida eforturilor lui Klaus Werner Iohannis de a-i chema la Cotroceni, spre a-i trage de urechi pe unii dintre guvernanți, în vederea menținerii unității acestei grupări contrafăcute, respectiv „Guvernul meu”, constatăm că membrii principalelor partide din coaliție se „faultează” reciproc, ceea ce explică în mare măsură de ce lucrurile nu merg bine în țara asta. Cum se întîmplă în prezent între ministrul fără studii superioare al Sănătății, Vlad Voiculescu, pe de o parte, pătruns brusc de frenezia transparenței, și primul-ministru Cîțu, pe de alta, cel de-al doilea reproșîndu-i primului că a raportat, cu de la sine putere, cifre „nefiltrate” de dispeceratul pandemic. Așteptăm decizia premierului, după concluziile corpului de control al guvernului trimis spre cercetare...

Sfîrșit

IOAN STOICA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite